Tači u ponedeljak u Hagu

Hašim Tači, G
FOTO: Gazeta Express

Kosovski predsednik Hašim Tači u ponedeljak putuje u Hag na poziv Specijalizovanog tužilaštva, upravo je potvrdio Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Da će biti gost Specijalizovanih veća saopštio je sam Tači skoro dvadeset dana kasnije od kada je tužilac obelodanio da od suda očekuje potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Kadrija Veseljija, i da je tužilac to zapravo učinio još 24. aprila.

„Želeo bih da podelim sa vama da ću u ponedeljak otputovati u Hag, na poziv Specijalnog tužilaštva, na razgovor“, saopštio je Tači.

Međutim, Tači nije precizirao da li u pitanju sudski poziv za stupanje pred sud.

Tvrdeći da su se mnogi pripadnici „Oslobodilačke vojske Kosova“ „suočili sa međunarodnom pravdom“ UNMIK-a, MKSJ-a, EULEX-a kao i sa kosovskom pravosuđem, kazao je da je Kosovo, „iako žrtva“, „sarađivalo sa međunarodnim pravosuđem u rešavanju optužbi za ratne zločine“.

„Dok se moji saborci kao i ja, suočavamo sa međunarodnom pravdom, s dostojanstvom i integritetom, pozivam vas da budete ujedinjeni u suočavanju sa izazovima kojima je naša država izložena. Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost, poverenje u institucije, neophodni su da Kosovo ostvari svoju viziju da postane deo NATO-a, Evropske unije i da održi večno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Hvala vam na podršci! Bog blagoslovio Kosovo!“ – naveo je najviši kosovski zvaničnik pred očekivani put u Hag.

Saopštenje o prvoj optužnici Specijalnog suda protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija, objavljeno je 24. juna, dva meseca nakon što je ista podneta.

Specijalno tužilaštvo oglasilo se tada saopštenjem za štampu, u kojem, štaviše, dva zvaničnika optužuju da su sve vreme ometali i podrivali rad ovog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Današnja vest da Tači ide u Hag, kao i prethodna da je tužilaštvo pripremilo optužnicu, takođe stiže par dana dana pred novi razgovor Beograda i Prištine, ovog puta u Briselu. Podsetimo, upravo to što je Specijalizovano tužilaštvo 24. juna neočekivano obelodanilo tada još uvek nepotvrđenu optužnicu, bio je razlog da se Tači praktično vrati iz aviona u kojem je bio na putu za Vašington, gde je njega i (najverovatnije) srpskog predsednika očekivao Ričard Grenel.

Hašim Tači je po povratku sa puta u Vašington u koji nije otišao naposletku, u više navrata isticao i podsećao na „Oslobodilačku vojsku Kosova“, čijeg je političkog krila bio lider. Promenio je profilnu sliku na svom Fejsbuku koristeći logo ove organizacije, a potom je počeo sa posetama porodicama poginulih pripadnika.

Takođe, sada je poziv za Hag usledio iako još uvek teče zakonski rok od šest meseci da sudija za prethodni postupak optužnicu potvrdi, ili odluči da to ne učini – krajnji rok je septembar.

Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje sudije iz prethodnog postupka. To je ono što se do sada znalo.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, prema optužnici, terete se za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Specijalizovana veća za ratne zločine na Kosovu do sada su ispitala više stotina bivših pripadnika OVK. 

Još uvek nema informacija o tome da li sa Tačijem u Hag ide i Kadri Veselji.

Specijalizovana veća za ratne zločine na Kosovu do sada su ispitala više stotina bivših pripadnika OVK. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.