Suroi: Ne krivite Lajčaka, premijer i poslanici sporazumom iz 2013. pristali na promenu ustava

Ne krivite Lajčaka, poručio je pisac i publicista sa Kosova Veton Suroi prištinskim zvaničnicima nakon ovonedeljne posete izaslanika EU, Mirosala Lajčaka, koji se našao na meti kritika zbog toga što je, govoreći o formiranju ZSO, izjavio da će „Ustav morati da se menja“, a čemu se žestoko protivi vlada predvođena Avdulahom Hotijem.

„Ne donosi ništa dobro zemlji da transformiše kolektivnu zabrinutost o pregovorima sa Srbijom u negativnu energiju prema evropskom fasilitatoru M. Lajčaku. On utvrđuje činjenično stanje nasleđeno iz sporazuma potpisanih između kosovskih premijera i premijera i predsednika Srbije u Briselu“, poručio je je Suroi.

Ovaj publicista izneo je svoje viđenje „činjeničnog stanja“ kroz četiri tačke.

Podsetio je da je nekadašnji kosovski premijer, Hašim Tači, potpisao aprila meseca 2013. godine Sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Ovaj sporazum, navodi Suroi, predviđa treći nivo vlasti.

Pod dva navodi da je Tači takođe potpisao plan za sprovođenje sporazuma.

„Prvi element primene je ‘prilagođavanje pravnog okvira’ tako da se preuzete obaveze sprovode. To znači da je Kosovo prihvatilo da treba da promeni svoj pravni okvir kako bi u njega uključilo Zajednicu srpskh opština“, navodi Suroi.

O preuzetoj obavezi Prištine da prilagodi pravni okvir radi osnivanja ZSO, a koja nije ispunjen, govorio je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa Lajčakom, više o tome u posebnoj vesti

Podsetio je pod tri da je kosovska skupšina dvotrećinskom većinom poslanika ratifikovala sporazum i samim tim obavezu koju je preuzeo tadašnji kosovski premijer za uspostavljanje ZSO kao trećeg nivoa vlasti, pored centalne i lokalne.

Pod četri navodi da je dve godine kasnije, tadašnji kosovski premijer, Isa Mustafa, na osnovu obaveza koje su prethodno prihvatili Tači i skupština, potpisao sporazum koji je nadogradnja onog iz 2013. godine, „a koji se vezuje za principe izgradnje teritorijalne autonomije Srba na Kosovu“, dodaje Suroi.

Upravo zbog toga kaže da nije Lajčak taj koji je dao formulaciju da će Ustav biti promenjen.

„Učinili su to potpisnici Sporazuma iz 2013. godine i Skupština Kosova sa dve trećine svojih glasova“, poručio je.

Kaže da je novonastala situacija u briselskim pregovorima očigledan problem za Kosovo, ali ne i problem kojeg bi trebalo rešiti „bacanjem drva na Lajčaka ili bivšeg predsednika“.

„To se ne rešava čak ni bacanjem drva na Kosovo. Situacija se može i treba prevazići, ali za to su potrebni razboritost, diplomatija i jedinstvo“, zaključi je Suroi..

Nakon dužeg perioda tišine, sa nastavkom dijaloga u Briselu jula meseca, tema Zajednice srpskih opština i njeno formiranje postala je ponovo aktelna. Insistiranje Beograda i Evropske unije da se o njoj razgovara, međutim, dovelo je do ponovnog udaljavanja pregovarača od stola u Briselu.

Upravo zbog toga je i Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini pa potom i u Beogradu gde je stranama poručio da se ZSO mora formirati, ali i da implementacija ZSO dolazi tek nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Kada je reč o formiranju ovog tela i insistiranju Prištine da do toga dođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, Lajčak je u dva navrata poručio da „Ustav nije biblija“, te da je „logično da će morati da se menja“.

Lajčak je najavio da sada u Briselu predstoje razgovori o Statutu ZSO, a čiju će sadržinu utvrditi strane u dijalogu.

Obe strane su potom potvrdile da će se sastati u Briselu, ali sa različitim stavima o ZSO. Priština – da će ovo telo nakon postizanja „Sveobuhvatnog sporazuma“ biti formirano bez izvršnih ovlašćenja, Beograd – da se ZSO formira odmah i sa izvršnim ovlašćenjima.

Pročitajte još:

Lajčak: Nema dijaloga ukoliko se BG i PR drže Ustava, statut ZSO moraju da prihvate obe strane i EU

Uveren sam da ćemo u budućnosti postići kompromis koji će rešiti problem Kosova

LVV demantuje Lajčaka: Nismo razgovarali o ZSO

U ovom političko-pravnom okviru Srbi na KiM nisu zaštićeni

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno, neće biti izvršnih ovlašćenja

Lajčak iz Beograda o ZSO: Ustav nije biblija, moraće da se menja; Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Mustafa objavio pismo Mogerini od pre pet godina – „ZSO neće imati izvršna ovlašćenja“

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

Ukoliko Priština ne formira ZSO Srbi će napustiti i ukinuti prištinske institucije

Drugi dan posete Lajčaka Prištini: Dijalog i sveobuhvatni sporazum nemaju alternativu

Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.