Drugi dan posete Lajčaka Prištini: Dijalog i sveobuhvatni sporazum nemaju alternativu

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, otpočeo je drugi dan zvanične posete Prištini sastankom sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. Prethodno se juče sastao sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem i predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani. Na njegovoj agendi danas su i sastanci sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, liderom PDK, Kadrijem Veseljijem, liderom AAK, Ramušem Haradinajem, liderom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, liderom AKR, Bedžetom Pacolijem, ali i liderom Srpske liste, Goranom Rakićem i političkim predstavnicima drugih nevećinskih zajednica.

Pre prvog sastanka sa političkim zvaničnicima, Lajčak se jutros najpre sastao sa čelnicima međunarodnih organizacija na Kosovu.

Lajčakova poseta Prištini dolazi u jeku negativnih poruka većine političkih zvaničnika usmerenih protiv razgovora o Zajednici srpskih opština koji su već jednom odloženi u Briselu zbog insistiranja kosovske strane. Takođe, uprkos ranijim najavama o redovnim nedeljnim sastancima na ekspertskom nivou i tronedeljnim sastancima na visokom političkom nivou, dve delegacije se nisu sastale u Briselu od 7. septembra.

12:08 – Tači: Vreme da EU na sto stavi sporazum o priznanju

Tači je nakon sastanka sa Lajčakom održao konferenciju za štampu dok se sam Lajčak kratko oglasio na Tviteru.

Kako prenose prištinski mediji, Tači je na konferenciji rekao da su razmatrali mogućnost postizanja finalnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Sam sastanak Tači je opisao kao otvoren, prijateljski i konstruktivan razgovor „u pravcu postizanja dogovora o međusobnom priznanju dve nezavisne zemlje i mogućnosti da se Kosovo pridruži UN-u“.

„Čvrsto verujem da je došlo vreme da EU na sto stavi sporazum o međusobnom priznanju i da se obustavi razgovor o tehničkim pitanjima“, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Tači je takođe pozvao EU da što pre reši pitanje vizne liberalizacije za Kosovo.

13:01 – Lajčak nakon sastanka sa Tačijem: Pronicljiv sastanak

Nakon sastanka sa Tačijem, Lajčak se kratko oglasio na Tviteru uz konstataciju da su se usaglasili oko toga da je Kosovu neophodan dijalog i sveobuhvatan sporazum.

13:44 – Veselji: Ohrabruje stav Lajčaka

Lajčak se danas, prema zvaničnoj agendi susreće sa liderima svih većih političkih stranaka na Kosovu, a kako javljaju kosovski mediji, očekuje se da sa njima razgovara o Zajednici srpskih opština.

U saopštenju PDK nakon sastanka sa njegovim liderom, Kadrijem Veseljijem, ova stranka navodi da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom strateški interes Kosova.

„Ohrabruje pozicija specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, koji u ima EU ima jasnu agendu da dijalog Kosova i Srbije završi konačnim sporazumom. PDK će nastaviti da daje svoj doprinos kao opozicija, a osnova će biti podrška volje građana i Ustava“, navodi se u saopštenju stav Veseljija.

PDK je EU pozvao i na bolju koordinaciju sa SAD.

„PDK podržava samo sveobuhvatni i konačan sporazum koji je u skladu sa već poznatom platformom, a koja garantuje međusobno priznanje, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter države i članstvo Kosova u UN“.

14:06 – Petković: Tačijev propagandni program i maštarije

Na izjave Tačija nakon sastanka sa Lajčakom reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković navodima da bi za dijalog „bilo korisnije da je Hašim Tači specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka informisao kada će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, umesto što mu je izneo spisak želja i maštarija o međusobnom priznanju i članstvu samoproglašenog Kosova u UN“.

On ove teme vidi kao nerealne i i podcrtava da dijalog može nastaviti jedino ispunjavanjem „obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO“.

„Budući da gospodin Lajčak posle razgovora nije učestvovao u Tačijevom propagandnom programu, ostali smo uskraćeni za informaciju kako EU reaguje na činjenicu da Prištini ništa ne znače ni potpisi na sporazume niti data reč, ali veoma brzo ćemo to saznati“, najavljuje Petković.

Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, dodaje još, ali „produktivnog dijaloga ne može biti sa nečasnim i nekredibilnim sagovornicima“, za šta očekuje razumevanje evropskih partnera.

„Priština mora da omogući formiranje ZSO sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, jer, osim što ni mi ni predstavnici EU nemamo vremena za hirove Prištine, ni srpski narod na Kosovu i Metohiji nema više volje ni snage da trpi zanemarivanje i nipodaštavanje od strane albanskih političkih struktura“.

14:58 – Mediji: Čelnici institucija se nisu predali Lajčaku, odbijaju da sa Srbijom pregovaraju o Zajednici

„Odbijanje kosovske strane da razgovara o pitanju Zajednice u Briselu dovelo je do toga da izaslanik EU Miroslav Lajčak poseti Kosovo. Međutim, nije poznato da li je bilo rezultata po pitanju zbog kog Miroslav Lajčak boravi u trodnevnoj poseti Kosovu. Sudeći po izjavama za javnost, lideri zemlje nisu promenili svoj stav po pitanju Zajednice. Kosovska strana još uvek odbija da razgovara o ovoj temi. Sa stavom o odbijanju Zajednice, očekuje se da Lajčak otputuje u Beograd“, jedna je od analiza posete Miroslava Lajčaka prištinskog časopisa Gazeta Express.

Iz Gazete podsećaju na jučerašnje izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija ali i predsednice skupštine Vjose Osmani koji, iako politički protivnici, odbijaju mogućnost da Zajednica bude formirana sa izvršnim ovlašćenjima.

16:15 – Haradinaj: „Vreme je za konačni sporazum“

Kako je i najavljeno, Lajčak se danas sastao i sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem, sa kojim je takođe razgovarao o dijalogu.

„Alijansa za budućnost Kosova ostaje posvećena procesu dijaloga koji se završava uzajamnim priznavanjem unutar postojećih granica“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Haradinaj ocenjuje da odugovlačenje procesa ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu, te je poručio Lajčaku da bi EU trebalo da uveća napore, i da je „vreme za konačni sporazum“.

Navodi ujedno da je preuzimanjem obaveza dokumentom od četvrtog septembra koji je potpisan u Beloj kući, Kosovo pokazalo da je spremno na preuzimanje odgovornosti, uz garanciju strateških partnera.

18:21 – Ljimaj: Kosovo ima obavezu da formira ZSO

Predsedavajući Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom, izrazio je optimizam da će „konačni sporazum uskoro biti zaključen“.

„Svaka prepreka mora biti uklonjena, prepreka koja odlaže kraj dijaloga… Očekujem da će narednih dana intenzivirati dijalog i zaključiti ga obaveznim sporazumom o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije“, rekao je on.

Smatra da bi deo ovog sporazuma trebalo da bude ZSO, ali i da Kosovo ima obavezu da je formira sa nadležnostima na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda.

Rekao je da je Kosovo neprestano činilo kompromise kako bi se obnovio dijalogu sa Srbijom.

„S tim u vezi, kao Kosovo, moramo se fokusirati na ovu temu zaključenja ovog sporazuma“, zaključio je Ljimaj.

19:26 – Pacoli: Konačni sporazum sa Beogradom kroz nekoliko meseci

Među političkim zvaničnicima sa Kosova koji su se sastali sa Lajčakom bio je i lider Alijanse za novo Kosovo (AKR), Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Sastanak sa evropskim zvaničnikom ocenio je kao plodan, ističući da će “u roku od nekoliko meseci Kosovo i Srbija postići konačni sporazum”, piše Gazeta Express.

„Lajčak me je obavestio o svemu što je učinio u pravcu završetka procesa sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. Dao sam podršku i rekao da treba da ide napred, a ja sam veliki zagovornik dijaloga i shvatio sam da je urađeno mnogo posla“, rekao je Pacoli.

Pacoli uspostavljanje ZSO takođe ne vidi kao problem, ali, kao i prethodni Lajčakovi sagovornici iz Prištine, smatra da se nadležnosti ovog tela moraju uskladiti sa odlukom kosovskog ustavnog suda.

19:35 – Kosnet sa Lajčakom o „zajedničkom cilju – uzajamnom priznanju“

Lajčak je svoju posetu Prištini iskoristo i za razmenu stavovao sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom, o dijalogu Beograda i Prištine.

„Zadovoljan sastankom sa Lajčakom radi razgovora o zajedničkim interesima u tekućem dijalogu. Vašingtonski sporazumi dopunjujke ovaj proces koji predvodi EU. Nastavićemo da radimo zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva – normalizacije i međusobnog priznavanja između Kosova i Srbije“, napisao je ambasador SAD.

19:41 – Lajčak: Koalicioni partneri stavili do znanja da „sveobuhvatni sporazum nema alternativu“

Nakon više sastanak sa predstavnicima vladajućih stranaka na Kosovu, izaslanik EU, Miroslav Lajčak, oglasio se kratkom porukom na Tviteru.

„Na mojim sastanima sa liderima stranaka u koaliciji bilo je jasno stavljeno do znanja da ne postoji način kojim bi se zaobišao dijalog Beograda i Prištine i sveobuhvatni sporazum koji rešava sva otvorena pitanja“, poručio je Lajčak.

Takođe sam se sastao sa liderima opozicionih partija na Kosovu, poručio je Lajčak u novoj objavi na Tviteru.

„Podstakao sam ih da se uključe u dijalog i izdignu se iznad političkčih linija kako bi ojačali položaj i prednosti Kosova.

19:04 – Kurti i Lajčak o procesu, ciljevima i razvoju dijaloga

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, sastao se potom sa Lajčakom u prostorijama ove političke partije. Razgovaralo se o procesu, ciljevima i razvoju dijaloga, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Specijalni izaslanik EU je na ovom sastanku istakao da je dijalog ozbiljan proces koji ima dva osnovna cilja – „potpunu normalizaciju odnosa i približavanje dveju zemalja EU”, te da u tom procesu „ne može biti vakuuma, već ili napretka ili nazadovanja”, saopšteno je iz LVV.

Kurti je dijalog ocenio kao veoma važan, te da, imajući u vidu važnost tog procesa, on „mora biti dobro pripremljen, sa jasnim principima i ciljevima, sa legitimnim i kredibilnim vladama, okvirom koji su unapred dogovorene uključene strane i kontinuiranim uključivanjem i odobravanjem Skupštine Kosova”.

U saopštenju dodaju da su se lider stranke i Lajčak „dogovorili da ostanu u kontaktu kako bi održali i unapredili dosadašnju saradnju“.

19:48 – SL: Formiranje ZSO od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda

Lajčak se tokom drugog dana boravka u Prištini sastao i sa predstavnicima Srpske liste, predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Daliborom Jevtićem i Igorem Simićem.

Predstavnici Srpske liste su tokom sastanka istakli da je „formiranje Zajednice srpskih opština od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda, i da je nerazumno da se sedam i po godina kasni sa njenim uspostavljanjem”, saopšteno je na Fejsbuk stranici ove stranke.

Poručuju da su preneli „jasan stav srpskog naroda – da je potrebno najhitnije i bez ikakvog odlaganja formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa dogovorom u Briselu”.

Dodaju da je posebno analizirana politička situacija ali i problem bezbednosti Srba na KiM-u „u svetlu serije incidenata koji su se desili u prethodnom periodu”.

Podsetimo, predstavnici Srpske liste, nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu sa predstavniima Kancelarije KiM, zapretili su mogućnošću napuštanja prištinskih institucija ukoliko se ne formira ZSO.

21:32 – Sava Janjić: Nepoštovanje zakona i sudskih odluka u vezi sa SPC

U kratkoj objavi na Tviteru, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, saopštio je da su se on i vladika raško-prizrenski Teodosije, sastali danas sa Lajčakom i njegovim timom.

Na sastanku su izrazili zabrinutost zbog „nepoštovanja zakona i sudskih odluka u vezi sa srpskom pravoslavnom crkvom”, i ujedno naglasili značaj institucionalne zaštite SPC i ljudi na Kosovu”.

U međuvremenu se oglasio i Lajčak, navodeći da su osim predstavnika Srpske liste, sastanku prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve sa Kosova.

Razgovaralo se o dijalogu, potvrdio je Lajčak, uz naznaku da je ovim sastankom završio današnji radni dan.

Više o detaljima ova dva jučerašnja sastanka pročitajte u posebnim vestima:

Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.