Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Lajčak i Hoti - Priština
FOTO: KoSSev

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravi danas i sutra  u Prištini. Iako nema potvrde sa evropske strane, pretpostavlja se da je jedna od tema – Zajednica opština sa srpskom većinom, čemu se kosovski političari i javnost opiru.

Upravo je završen sastanak sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, nakon koje je Hoti održao konferenciju za medije.

„Nema asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima“, prenosi deo kosovskih medija za njih ključnu poruku Avdulaha Hotija.

„Razgovaramo sa Srbijom samo o uzajamnom priznanju“, takođe je ključna poruka Avdulaha Hotija za kosovski javni servis RTK.

Lajčak, koji se nije obraćao javnosti, na sastanku je trenutno sa predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani. 

U međuvremu završen je sastanak sa Vjosom Osmani, opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Za sutra je, prema najavama iz medija, predviđen sastanak sa Hašimom Tačijem, za kojeg Gazeta Express već nekoliko dana javlja da je u „misterizonoj poseti SAD“ i da se ne oglašava, što je za kosovskog predsednika inače neuobičajeno. 

Lajčak će se, prema istim najavama iz medija u Prištini, sastati i sa političkim strankama, a, kako je dopisnica TV Prve javila iz Prištine, predviđen je i susret sa vladikom raškoprizrenskim Teodosijem.

U ranijim intervjuima Lajčak je isticao da je Zajednica srpskih opština dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godine, ali da oni nisu sprovedeni, kao i da je ovo tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud, i da se to mišljenje mora uzeti u obzir.

 

Onima koji kažu da sada nije vreme za Zajednicu opština sa srpskom većinom, Lajčak odgovara: „Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor“, rekao je Lajčak u nedavnom intervju za austrijski Wiener Zeitung.

U nastavku objavljujemo pregled izveštaja iz Prištine posle Hotijeve konferencije za medije.


Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Hoti: Nema Asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare rekao je da neće biti Asocijacije opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima.

Prema njegovim rečima, asocijacija će biti onakva kako je rekao Ustavni sud.

„Asocijacija je zatvorena tema sa sporazumom iz 2013. godine ratifikovanim u skupštini, Sporazumom o principima 2015. i mišljenjem Ustavnog suda. Imamo garancije da asocijacija nema izvršnu nadležnost. Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države nema diskusije. Ne postoji asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima. Nisam se predomislio, nemam nikakav pritisak, ja sam na funkciji da obavljam dužnost premijera zemlje u skladu sa ustavom zemlje“, rekao je Hoti.

Kaže da vlada nije pod pritiskom i da ne prihvata nijednu pretnju.

„Nije vlada ta koja prihvata pretnje bilo od koga. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu. Sve dok se držimo dogovora radimo zajedno. To je ono što mogu da kažem o ovome“, rekao je Hoti.

„Razgovaramo o konačnim sporazumima, za uzajamno priznavanje. Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, mi se ne slažemo ni oko čega dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena“.

Hoti nakon sastanka sa Ljačakom kaže da asocijacije neće imati izvršna ovlašćenja

Izvor: Zeri (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Hoti je rekao da je Lajčakova poseta Prištini u pravom trenutku da napravi procenu procesa dijaloga i da napravi planove za buduće sastanke u Briselu.

Hoti je rekao da proces dijaloga nije lak i da će se teškim temama pristupiti sa jasnim principima koje je pokazao pred građanima i Skupštinom, upozorivši na to da će se tokom ovog procesa baviti teškim temama, kao što je i asocijacija opština sa srpskom većinom, prenosi Zeri.

„Ovo nije lak proces, postoje teške teme kao što su asocijacija i druge teme, ali svima ćemo pristupiti na osnovu jasnih principa koje smo izneli pred građanima i Skupštinom. Kosovo nije strana koja blokira proces dijaloga, već je glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju. Tokom ovog procesa moramo da se bavimo teškim temama, zato smo ovde“, rekao je Hoti na konferenciji za novinare.

Hoti je ponovio svoj stav da je asocijacija zatvorena tema, ali nije porekao da li će se o njenom formiranju razgovarati u Briselu.

„Asocijacija je zatvorena tema sporazumom iz 2013. godine, koji je ratifikovan u Skupštini Kosova, a zatim i sporazumom o principima 2015. godine i mišljenjem Ustavnog suda o ovom pitanju. Imamo sve garancije i podršku naših partnera da ova asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja. O jedinstvenom karakteru Kosova se ne raspravlja. Nisam se predomislio, uvek sam imao takav stav“, rekao je Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.