Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

FOTO: Printscreen/KTV

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osmani: Razgovaramo o formiranju građanske inicijative sa ljudima koji imaju integritet

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je u procesu izgradnje građanske inicijative, koja će ujediniti ljude koji imaju integritet i profesionalizam. Rekla je da duboko veruje da su najbolji ljudi trenutno van politike.

„To je imalo velikog uticaja, podržavali su me u svakom trenutku i u svim okolnostima, bez obzira koliko je to bilo teško. Razgovaramo o izgradnji građanske inicijative, koja će ujediniti ljude koji imaju integritet i profesionalizam. To su dva jednostavna kriterijuma. Ne radi se o tome da recikliranje trenutnih javnih ličnosti doživljavamo kao jedinu mogućnost, jer duboko verujem da imamo najbolje ljude van politike. Imamo najbolje ljude u privatnom sektoru, u civilnom društvu, imamo ih donekle i u akademskom svetu, to su mladi ljudi, mnogi od njih sa integritetom, oni koji bi trebalo da imaju priliku da otvore vrata institucija da daju svoj doprinos. Da se ​​osvežite sa ljudima koji imaju integritet i profesionalizam, unutar institucija, u Skupštini i Vladi i drugde. Mi smo u ovom procesu, ali trenutno su oni još uvek početna faza razgovora o ideji “, izjavila je Osmani.

Osmani: Nema krize ako se optužnica potvrdi predsedniku, spremna sam da preuzmem dužnost

Vjosa Osmani u emisiji je rekla da neće biti institucionalne krize ako optužnicu predsedniku potvrdi Specijalni sud.

Rekla je da je spremna da izvrši ovaj zadatak do izbora novog predsednika.

Ako se (predsednik) povuče, naravno da ne znamo da li će tako nešto da se dogodi i da vam iskreno kažem, niti me uopšte zanima ovo pitanje, jer nikada nisam videla Specijalni sud kao telo ili mehanizam koji je stvorila sama kosovska skupština – kao nešto što bi trebalo iskoristiti za sticanje političke prednosti, ili za pobedu političkih protivnika. Naprotiv, bila sam jedna od onih koji su želeli da ih pobede glasom na izborima i to sam postigla, pa ne verujem da je ispravno gledati na Specijalni sud kao mehanizam koji nekome politički pomaže, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, ne postoji institucionalni vakuum.

„Ne postoji vakuum jer Ustav jasno ukazuje na to da predsednik Skupštine zamenjuje predsednika do trenutka kada se on izabere. Dakle, ne postoji institucionalni vakuum, već naprotiv, imaće samo veće performanse“, rekla je Osmani.

Ona kaže da ne nedostaje komunikacije sa LDK kao strankom. „Spomenula sam Hotija, ali on nije ceo LDK“.

Osmani je dalje dodala da sa Mustafom u poslednje vreme nema komunikaciju, ali ima odličnu komunikaciju sa čitavom poslaničkom grupom LDK.

„Moji odnosi sa političkim strankama su mnogo bolji i otvoreniji od onih koje Tači danas ima sa bilo kim na političkoj sceni. Nemam saznanja o tome šta bi trebalo da očekujemo u pogledu razvoja događaja oko Specijalnog suda, ali Ustav je jasan“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, ako bi izbor predsednika u narednih pet godina nametali gubitnici izbora, to bi u velikoj meri naštetilo kredibilitetu institucije.

„Tada, kada dođe novi parlament, mislim da će doći do ogromne promene u u tome ko je većina, a ko ostaje manjina. Tada ćemo imati velike probleme u međuinstitucionalnoj komunikaciji i bilo kog predsednika kog bi izabrali trenutni gubitnici. Predsedniku je potreban isti legitimitet. Mislim da biste definitivno trebalo da imate tu vezu sa građanima. Odmeravanje na izborima je veoma važno“, rekla je Osmani.

Takođe je rekla da podržava ideju da predsednika direktno biraju građani.

Osmani: Lajčak je bio jedan od najkritičnijih glasova o promeni granica

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da izjave predsednika za specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo i Srbija ne treba shvatati ozbiljno. Ona je rekla da Lajčaka treba ocenjivati kroz dva pitanja, prvo jer je bio protiv promene granica, drugo da je radio u Bosni i Hercegovini i zna da ne bi trebalo dozvoliti asocijaciju na Kosovu koja podseća na Republiku Srpsku.

„Ne bih ozbiljno shvatala izjave predsednika, on ga hvali jedan dan, kudi drugi, hvali ga ponovo. Građani Kosova ih ne bi smeli uzimati kao osnovu za ocenjivanje nekoga. Nažalost, on je predsednik, ali to što jeste ne znači da je dokazao da neko treba ozbiljno da shvati njegovu izjavu. Gospodin Lajčak i njegova ocena o njemu je primer. Pre nekoliko meseci kudio ga je, a sada visoko ceni svoju ulogu. Gospodina Lajčaka treba ocenjivati po dva osnovna pitanja. To je bio jedan od najkritičnijih glasova protiv promene granica, možda je to jedan od razloga zašto se predsedniku to nije svidelo. U vreme kada su dva predsednika, kosovski i srpski, pokušavali da predstave neku vrstu stvarnosti kao potpuno drugačiju, tobože da bi cela EU prihvatila promenu granica, a naš predsednik je negde u medijima rekao da ako prihvatimo korekciju, petorka će nas priznati, g. Lajčak je prvi od ministara spoljnih poslova ovih zemalja rekao da Slovačka neće prihvatiti promenu granica. Jer će ovo imati lančani efekat u regionu i šire. Bio je među glavnim glasovima koji su uticali na sprečavanje tako opasnog plana za naš region. Drugo što on ima iskustva u Bosni, video je šta ne funkcioniše, šta je stvarno uništavanje države eksperimentima koji su imali dobru nameru da okončaju rat i razaranja nastala ratom u ljudima i ekonomiji. Ali ono što se izgradilo blokiralo je dalje put te države. Radeći u Bosni, on zna šta ne sme biti dozvoljeno na Kosovu“, izjavila je Osmani za KTV.

Dodala je da ono što je potrebno Kosovu zavisi od toga šta kosovska delegacija predloži.

„Šta je potrebno, osnovno je pitanje. Bar se zna da nam ne treba promena granica i ne treba nam udruženje nalik na Republiku Srpsku. A kada sednemo i razgovaramo o tome šta je potrebno, to zavisi od toga šta kosovska delegacija predloži. Šta je kosovska delegacija predložila u Briselu, mi kao Skupština Kosova imamo mnogo pitanja. Pitanje nestalih i interno raseljenih lica svrstano je u jednu kategoriju, potrebna su nam pojašnjenja o tome kako su ta dva pitanja potpuno različita. Pitanje nestalih osoba koje se nalaze ili mogu biti negde na groblju u Srbiji nije povezano sa pitanjem IRL, koje je bilo zatvoreno davno, pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Pitanje zahteva za ekonomsku imovinu treba da razjasni na osnovu čega su takvi zahtevi podneti. I mnogo više, ovo su pitanja koja ostaju i mnogo više zavise od nas nego od EU“.

Osmani o masovnim grobnicama: EU mora preduzeti konkretne mere

Vjosa Osmani je saopštila da su danas sa Lajčakom razgovarali i o pitanju nestalih.

„Nije dovoljno da prosto osudiš izjave srpskih zvaničnika već treba da se traže konkretni postupci u smislu da Srbija otkrije mesta za onih 16 masovnih grobnoca, može ih biti još više“, rekla je Osmani.

Dodala je da je sada trenutak da Evropska unija govori delima, a ne samo izjavama.

„U odnosu na Srbiju, ne može se reći da Srbija ima evropsku perspektivu sve dok skriva tela žrtava sa Kosova. Ovo dvoje ne ide zajedno. Ne možete istovremeno biti lider Srbije koji čini dvostruki zločin skrivajući zločin, a s druge strane da se nazivaju proevropskim “, rekla je.

Osmani je naglasio da EU treba da preduzme konkretne mere.

„Bilo bi neoprostivo ako EU nastavi da otvara nova poglavlja za Srbiju, sve dok je javnosti poznato da oni u masovnim grobnicama skrivaju nestale, ili žrtve sa Kosova, a trenutne institucije Srbije znaju gde su groblja jer su bili na vlasti i u vreme Miloševića i naravno da imaju te informacije, bilo je to pitanje o kojem smo detaljno razgovarali, a takođe je i moj zahtev bio da nemaju takav jednostrani tretman gde Kosovo nije sprovelo samo jedan od dokumenata potpisanih u Briselu, ovaj za Asocijaciju“, rekla je Osmani.

Osmani je dodala da je Lajčaku sa brojkama i konkretnim činjenicama dala sve sporazume koje Srbija nije sprovela i o kojima gotovo nikada ne čujemo da EU govori.

„(EU) ima ove informacije, ali oni ne deluju. Nije da su im potrebne informacije, već im trebaju lideri sa Kosova koji to traže. Oni koji će im reći da ne možete da dođete kod nas i zatražite da primenimo Asocijaciju dok ne odete u Srbiju i zatražite mnogo snažnijim glasom od Srbije da sprovede 80 odsto sporazuma od kojih su neki od njih sprovedeni delimično, a neki u potpunosti nisu sproveli. Katastar, energetika, most na Ibru i mnogi, mnogi drugi. Ne smatram ovo jednakim tretmanom obe strane, što bi trebalo da bude osnovni princip“, rekla je Osmani.

Osmani: Hoti ne sme da se ponaša arogantno sa drugim institucijama

Vjosa Osmani ocenila je da se premijer Avdulah Hoti ne sme ponašati, prema njenom mišljenju, arogantno prema drugim institucijama.

Osmani je rekla da je spremna da komunicira sa premijerom na bilo koju temu u interesu Kosova.

„Izrazila sam spremnost da se sastanem sa njim radi dijaloga, i to ne samo jednom, već nekoliko puta i to ne samo kroz uzjamni kontakt, već i javno, i to ne samo zarad dijaloga, već i za druge teme. To sam ponovila na prošlom zasedanju, jer mislim da uprkos činjenici da se možda nećemo složiti oko mnogih stvari, dijalog nije pitanje za koje bismo se mi kao kosovske institucije usudili da dozvolimo da imamo tako velike razlike. Možda nećemo uspeti da postignemo stoprocentnu saglasnost po pitanjima, ali vredi imati institucionalnu komunikaciju. To što je gospodin Hoti učinio je neoprostivo, jer se ne usuđuje da se ponaša tako arogantno sa drugim institucijama, ali i sa drugim strankama koje trenutno nisu deo vlade, jer će na kraju završiti s rukama u džepovima, a da ništa neće postići. To se može uneti i u Skupštinu“, rekla je Osmani.

Govorila je takođe o dijalogu koji se odvija u Briselu i ulozi koja je data državnom koordinatoru Skenderu Hiseniju. Osmani je rekla da Hoti govori jedno ispred parlamenta, a drugo u Briselu.

„Ne mogu da predstavljam jednu komplet drugačiju sliku u Briselu u vezi sa nečim što liči, a potpuno drugačiju u Skupštini Kosova.. Pratimo ono što govori pred Evropskim parlamentom, pratimo izjave g. Lajčaka, koji transparentno pokazuje o čemu se unutra razgovaralo, dok g. Hoti dođe u Skupštinu i kaže nam da Skender Hiseni nema pregovaračka ovlašćenja, a nakon sat vremena g. Lajčak i kaže da je Hiseni pregovarao na nivou sa Markom Đurićem. Dakle, pregovori se vode, čak i na Hisenijevom nivou“, dodala je ona.

Osmani: Asocijacija znači mini država, ona destabilizuje čitav region

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani je rekla da Asocijacija opština sa srpskom većinom znači mini državu u sastavu Kosova, koja bi prema njenim rečima, donela destabilizaciju u celom regionu.

„Ne samo sa Lajčakom, već i sa svim predstavnicima Evropske unije (oni su pokrenuli ovo pitanje), od vremena kada se pregovaralo o pitanju Asocijacije do danas. Tražeći korake unazad, od svakog koraka njihove reintegracije (manjina) i njihovog uključivanja u institucije i društvo koje kršimo stvaranjem monoetničkih upravnih tela – je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima i principima EU. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su neki od nas odbacili (to) od početka“, rekla je Osmani.

Osmani kaže da Asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima donosi probleme samoj EU.

„Ako se insistira na formiranju takvih tela koja stvaraju paralelni mehanizam za donošenje politika, ona imaju sva tela skupštine koja donose odluke, sa predsednikom, sa izvršnim liderima, odnosno svojevrsnom mini državom. To je samo suprotno evropskim vrednostima, ali stvara tako veliki problem u našem regionu, destabilizuje ne samo Kosovo, već i šire. A to stvara dodatne probleme EU jer svaka nestabilnost na Balkanu znači problem i EU“, rekla je ona.

Dodala je da je o takvom pitanju razgovarala na današnjem sastanku sa Lajčakom.

„Lajčaku sam takođe rekla da on poznaje probleme Bosne. Naravno, njegov odgovor je bio da ni u jednom trenutku tako nešto nije namenjeno, niti EU insistira da se tako nešto radi na Kosovu “, kaže Osmani.

Osmani je takođe kritikovala kosovsku delegaciju, rekavši da nije bila spremna.

„Problem je naš, na unutrašnjem planu, delegacije koja nas zastupa, jer tamo ne možete naći ni iskustvo, ni pripremljenost, ni mandat. Svaka prethodna vlada je dobila mandat od Skupštine. U ovom slučaju, vlada Hotija jedina nema taj mandat od Skupštine. Osnovni problem je nedostatak pripreme i nedostatak jasnog razumevanja šta je dozvoljeno, a šta nije“, rekla je Osmani.

Osmani: Da se striktno poštuje odluka Ustavnog suda za Asocijaciju

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da se u vezi sa Asocijacijom, odluka Ustavnog suda mora striktno sprovoditi. Ustavni sud je rekao da odluka mora biti u skladu sa sporazumom iz 2013. godine.

Ona kaže da je upotreba konstruktivnog dvosmislenog jezika stvorila zabunu u javnosti. Jezik kojim se svaka stranka predstavlja javnosti o tome kako se šta kaže.

„Razne izjave naše delegacije stvorile su veliku zabunu među građanima. To je proces koji zahteva transparentnost do te mere da državni interes nije pogođen. Neophodno je biti što otvoreniji prema onome što se dešava“, istakla je Osmani.

„Ono što je pojasnio Lajčak, takođe je javno govorio o ovome, jeste to da su se lideri Kosova i Srbije složili da pregovaraju o pitanju Asocijacije kao deo sporazuma. Kažu sada da je to zatvoreno nakon pritiska javnosti. Ali Hotijeva izjava u Evropskom parlamentu otkrila je da je dao takvo obećanje i čak otišao toliko daleko da je obećao sprovođenje dokumenta potpisanog 2015. godine, što je Ustavni sud jasno odbacio. Razumem kada je Lajčak rekao da ste ga potpisali, ali on i svi ostali bi trebalo da razumeju da je Ustavni sud taj potpis u najvećoj meri učinio nevažećim. Potpis je postojao 2015. godine, ali ga je u međuvremenu Ustavni sud potpuno poništio“, rekla je Osmani na KTV.

„Peh većine briselskih sporazuma je to što su koristili jezik zasnovan na principu konstruktivnosti i dvosmislenosti. Konstruktivna dvosmislenost, da bi se stranke dogovorile da nešto potpišu, koristili se toliko zbunjujućim jezikom da se svaka stranka može pojaviti pred javnošću i obrazložiti pred svojom publikom i opravdati je onako kako oni žele. Ali to je stvorilo zabunu i velike probleme na terenu. Sporazum iz 2013. godine koji je Tači potpisao ratifikovan u Skupštini, za Asocijaciju koristi jezik koji ostavlja prostor za dalje rasprave, isti u sporazumu iz 2015. Ali od 2015. godine od naslova nadalje, većinu toga je poništio Ustavni sud. Sudovi konačno kažu da Asocijacija treba da se osnuje u skladu sa sporazumom iz 2013. godine, a ne iz 2015. Vraća nas na ono što je Tači potpisao. Insistiranje Kosova trebalo bi da bude na tome da se striktno poštuje odluka Ustavnog suda. S obzirom na to da mišljenje ne možete da odaberete, ono je obavezno za sve naše institucije. Ako se ova odluka striktno poštuje, neće biti rizika od izvršne vlasti ili bilo kakve Republike Srpske. Pitanje je oduvek bilo u nadležnostima. Ako se vlada Kosova sada saglasi da ponovo otvori pregovore, to znači da će napraviti dodatne kompromise. Stav Republike Kosovo treba da bude da je ovo pitanje zaključeno odlukom Ustavnog suda i da nam bude kompas u vezi sa Asocijacijom. Načelo etničke pripadnosti prekršeno je 2013. i 2015. godine, kada je rečeno da bi trebalo da bude jednonacionalno. Utvrđena je etnička pripadnost. Kada zadržimo ovu poziciju, ne ostavljamo prostora za pregovaranje o zatvorenim pitanjima. Svaka odredba je u suprotnosti sa Ustavom, iako postoje ljudi koji to pokušavaju da kamufliraju. Ustavni sud je rekao da ne može biti etnički. Načelo multietničnosti zahteva da svako upravno telo koje se formira mora biti multietničko.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.