LVV demantuje Lajčaka: Nismo razgovarali o ZSO

„Na sastanku sa gospodinom Lajčakom se razgovaralo o samom procesu dijaloga. Asocijacija opština sa srpskom većinom nije mogla biti tema ovog sastanka jer je gospodin Lajčak svestan stavova i ocena LVV o ovom pitanju“, napisao je na Fejsbuku portparol Samoopredeljenja, Perparim Krueziju (Perparim Kryeziu).

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravio je u utorak i sredu u Prištini gde se sastao sa svim političkim i institucionalnim liderima.

Između ostalih lidera parlamentarnih stranaka, Lajčak se sastao i sa liderom LVV, Aljbinom Kurtijem. Na  konferenciji za štampu nakon sastanaka, Lajčak je poručio da su mu svi sagovornici preneli da razumeju da je formiranje ZSO obaveza Kosova.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, tvrdi Lajčak, dodajući da je to bio najbitniji ishod njegovih sastanaka u Prištini.

Ove navode, međutim, danas demantuju iz LVV navodeći da Lajčak zna da sa njima nema potrebe razgovarati o tome.

„Verovatno nije bilo isto na drugim sastancima, posebno sastancima sa onima koji su pregovarali i podržavali i sporazum iz 2013. i sporazum iz 2015. godine. U stvari, s pravom se ova tema može smatrati zatvorenom samo za LVV, budući da smo se jedini protivili sporazumu o udruženju opština sa srpskom većinom od početka – kada je i trebalo izraziti protivljenje“, navodi Krueziju.

Krueziju je dodao još i to da je ova tema trebala biti zatvorena za sve nakon odluke Ustavnog suda od 23. decembra 2015. godine jer smatraju da je upravo ta odluka „taj projekat učinila praktično i suštinski nemogućim“, zaključuje se u saopštenju.

Opširnije o Lajčakovoj poseti Beogradu i Prištini:

U ovom političko-pravnom okviru Srbi na KiM nisu zaštićeni

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno, neće biti izvršnih ovlašćenja

Lajčak iz Beograda o ZSO: Ustav nije biblija, moraće da se menja; Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Mustafa objavio pismo Mogerini od pre pet godina – „ZSO neće imati izvršna ovlašćenja“

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

Ukoliko Priština ne formira ZSO Srbi će napustiti i ukinuti prištinske institucije

Drugi dan posete Lajčaka Prištini: Dijalog i sveobuhvatni sporazum nemaju alternativu

Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.