Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom, prenosi Zeri.

U saopštenju za štampu objavljeno je da je na ovom sastanku Osmani rekla da će svaki sporazum koji nije prihvatljiv za Skupštinu ostati neratifikovan i shodno tome neizvršljiv. Takođe je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

Prema Osmani, ustavni sistem Kosova i jedinstvo zemlje su nepovredivi i ne bi trebalo da budu deo pregovora.

Takođe se izveštava da je Osmani naglasila komesaru EU za dijalog da odluka Ustavnog suda Kosova treba da se primeni na Asocijaciju i da ne treba dozvoliti bosnizaciju Kosova.

„Predsednik skupštine zatražio je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primeni do sada postignute sporazume sa Kosovom, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih srpskih državnih zvaničnika. Ona je posebno zahtevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa prikrivanjem masovnih grobnica u Srbiji i da takođe zahteva konkretne akcije od srpske strane radi razjašnjavanja sudbine nestalih“, navodi se u saopštenju.

KoSSev: Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravi danas i sutra  u Prištini. Lajčak se pre Osmani sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, a nakon sastanka Hoti je održao konferenciju za medije.

„Nema asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima“, prenosi deo kosovskih medija za njih ključnu poruku Avdulaha Hotija.

„Asocijacija je zatvorena tema sa sporazumom iz 2013. godine ratifikovanim u skupštini, Sporazumom o principima 2015. i mišljenjem Ustavnog suda. Imamo garancije da asocijacija nema izvršnu nadležnost. Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države nema diskusije. Ne postoji asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima. Nisam se predomislio, nemam nikakav pritisak, ja sam na funkciji da obavljam dužnost premijera zemlje u skladu sa ustavom zemlje“, rekao je Hoti.

Vjosa Osmani se nije obratila medijima nakon sastanka, ali je najavila svoje gostovanje na kosovskoj televiziji KTV, koje je u toku. O tome opširnije u: Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.