Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno, neće biti izvršnih ovlašćenja

Avdulah Hoti u Dečanima
Foto: Sava Janjić, Fejsbuk

Pitanje Zajednice je zatvorena tema za Kosovo, o njoj se neće razgovarati u Briselu i biće formirana na osnovu mišljenja kosovskog Ustavnog suda, poručio je večeras kosovski premijer, Avdulah Hoti, sat vremena nakon što je izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak iz Beograda najavio razgovore o Statusu ZSO u Briselu, ali i izmene Ustava nakon postizanja dogovora.

„O Zajednici kao takvoj se ne raspravlja, jer je sporazumno zatvorena. Formiranje i izgled Zajednice određeni su sporazumom iz 2013. godine, i onim iz 2015. godine kao i mišljenjem Ustavnog suda o tom sporazumu o principima iz 2015. godine. Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja”, izjavio je Hoti večerasu u Rubikonu na televiziji Kljan Kosova.

Hoti je naglasio da je potrebno da Zajednica Srpskih opština postane deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine, uz naznaku da je formiranje ovog tela obaveza koju je Kosovo preuzelo sporazumom ratifikovanim u Skupštini, ali i da:

„Moramo biti oprezni da statut Zajednice bude pripremljen u skladu sa konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda“.

Govoreći o Lajčakovoj poseti Prištini, Hoti je rekao da je ona bila „od interesa za ponovno potvrđivanje principa i podrške koju EU daje procesu dijaloga.

Hoti se večeras ujedno oglasio na Tviteru. Podsetivši na sastanak sa Lajčakom, poručio je da se raduje nastavku dijaloga u Briselu.

„Veoma produktivna diskusija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Kosova i Srbije, gospodinom Lajčakom. Radujem se nastavku dijaloga u Briselu radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa“.

„Dobro je što je poruka preneta svim političkim liderima. Drago mi je što proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da dogovor treba da se završi uzajamnim priznavanjem“, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da ne zna koliko će dugo trajati proces dijaloga, ali je siguran da će on rezultirati „sveobuhvatnim sporazumom o uzajamnom priznavanju“.

„Dijalog nije dugotrajan proces, pitanje je nedelja ili meseci. Ili ćemo postići dogovor sa Srbijom u roku od nekoliko meseci ili nastavljamo put kao dve susedske države koje se ne priznaju, tako da neće biti rizika od produžavanja dijaloga godinama”.

Za razliku od Hotija, izaslanik EU, za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ne voli da postavlja „veštačke rokove“.

Lajčak, je večeras doputovao u Beograd gde se sastao sa predsednikom Srbije, a nakon višednevne posete Prištini gde se sastao sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

Kada je reč o formiranju ZSO i insistiranju Prištine da do toga dođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, Lajčak je iz Beograda poručio da se u Briselu razgovara o ozbiljnim procesima, te da je „logično da će Ustav morati da se menja“.

Ujedno kaže da na sastancima u Prištini niko nije rekao da je „to nemoguće“.

Predsednik Srbije, sa druge strane, večeras je rekao da ne pristaje da ZSO bude nevladina organizacija, uz poruku Prištini – „koga briga za vaš Ustav“.

Neposredno pre sastanka Vučića i Lajčaka oglasio se i lider LDK, Isa Mustafa, koji je objavio navodno pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, iz 2015. godine, a u kome mu potvrđuje da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.