Sud u Prištini proglasio još jednom nevinim Palja Ljekaja


Osnovni sud u Prištini, proglasio je bivšeg kosovskog ministra za infrastrukturu Palja Ljekaja (Pal Lekaj) nevinim, a u vezi sa slučajem od 53 miliona evra za zloupotrebu službenog položaja, javlja Zakletva za Pravdu.

Nevinim su takođe proglašeni njegov viši politički savetnik Eset Beriša, bivši generalni sekretar u kosovskom ministarstvu infrastrukture – Nebih Šatri i direktor javnih nabavka u ovom ministarstvu Besim Tahiri.

Prethodno je, optuženi Beriša, nakon čitanja optužnice od 18. februara 2022., zatražio objašnjenje iste, pošto je prema njegovim rečima ona nejasna, a zatim se izjasnio nevinim.

Inače, ova optužnica podignuta je 4. februara 2021, protiv Ljekaja, Beriše i Šatrija, da bi se 18. februara, na njoj potom našao i Besim Tahiri.

U pitanju je afera isplate dodatnih 53 miliona evra na ime kašnjenja za konzorcijum „Behtel-Enka”, koji je izgradio autoput „Arben Džaferi”, a koja je potom otišla i na sud.

Mediji su ranije javljali da su se Ljekaj i Beriša teretili da su navodno sakrili izveštaj kompanije „Hil“, koja je obrazložila da je dug od 53 miliona evra nerealan i da Vlada treba da plati 39 miliona evra manje od zahteva.

Ovaj bivši ministar je godinama unazad bio na više otužnica, nekad osuđivan, nekad oslobađan, i sve su se ticale zloupotreba i pronevera.

Podsetimo, optužnica protiv Ljekaja i drugih podignuta je i 2018. godine, ali je i tada oslobođen.

Ljekaj je tada optužen da je tokom perioda od 2008. do 2014. godine, delujući u svojstvu zvaničnika gradonačelnika Đakovice, distribuirao subvencije preko kompanije „UNION -VL“, u suprotnosti sa kosovskim zakonom o upravljanju javnim finansijama, uz štetu do 250 hiljada evra.

Takođe, u istom periodu, Osnovni sud u Đakovici potvrdio je optužnicu u vezi sa krivičnim delom „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, dok je odbacio optužnicu za krivično delo „pronevera“.

Dve godine kasnije, tačnije februara 2021. godine, Osnovni sud u Đakovici, osudio je Ljekaja na uslovnu kaznu od jedne godine i 6 meseci, a zbog zloupotrebe službenog položaja za vreme dok je bio gradonačelnik Đakovice.

Pročitajte još:

Detalji optužnice: Ljekaj je optužen da je sakrio izveštaj koji bi Kosovu mogao da uštedi 39 miliona evra

STK podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra, šefa njegovog kabineta i funkcionera u istom ministarstvu

Palj Ljekaj oslobođen optužbi za prevare u vezi sa subvencijama

Osuđeni Palj Ljekaj i još trojica funkcionera iz Đakovice

Preliminarna istraga protiv Palja Ljekaja zbog sumnje da je zloupotrebio tendere za izgradnju puteva

Hadžiu, Ljekaj i dve bivše poslanice oslobođeni optužbi za bacanje suzavca u Skupštini

Haradinaj: Ne nameravam da razrešim ministre iz svoje partije

Nova optužnica protiv visokog zvaničnika vlade Ramuša Haradinaja

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdila

KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina

Optužnica za odlazećeg kosovskog ministra kulture: Plaćao medijima prenos sednica bez tendera

Naslednici hipoteke Haradinajeve vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.