Haradinaj: Ne nameravam da razrešim ministre iz svoje partije

ramuš Haradinaj

Samo dva dana nakon što je kosovski predsednik skupštine i lider PDK, Kadri Veselji, doneo odluku da razreši sve političke zvaničnike njegove stranke koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja, kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručuje da ne namerava da sledi postupke svog kolege.

Kako prenosi Koha, Haradinaj je izjavio da ne namerava da razreši ministre sa optužnicama koji su iz njegove političke opcije, kao i da na njega ne utiču postupci koalicionih partnera, dok je pomenuo i „kalkulacije koje vrše drugi“.

Iako ne namerava da se ugleda na Veseljija, Haradinaj je izrazio spremnost da ga podrži, pa će tako razrešiti svakog koga Veselji bude želeo da razreši.

„Veselji je partner, kad god je zadovoljan radom ministara izražavam mu zahvalnost, kad god želi da ih razreši, razrešićemo ih“, zaključio je Haradinaj.

Inače, iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK) čiji je lider Haradinaj, dolaze dvojica ministra sa optužnicama. Reč je o Rustemu Beriši, ministru bezbedonosnih snaga koji je optužen za falsifikovanje liste ratnih veterana, i Palju Ljekaju, ministru infrastrukture optuženom za zloupotrebu službenog položaja za vreme dok je bio gradonačelnik opštine Đakovica.

Podsećamo, ubrzo nakon Veseljijevog obećanja o smeni zvaničnika PDK, usledila je ostavka ministra za inovacije i preduzetništvo, Besima Bećaja, protiv koga je podignuta optužnica u slučaju „Pronto“.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet je u nekoliko navrata kritikovao kosovske vlasti za nepoštovanje vladavine prava i protivio se imenovanju pojedinaca sa optužnicama, ali i ohrabrivao njihova razrešenja.

Stoga je i Veseljijevu odluku o razrešenju svih politički imenovanih kandidata PDK u javnim institucijama sa potvrđenim optužnicama ocenio kao pozitivnu i istovremeno naglasio da će „pratiti da li on u potpunosti ispunjava obećanje“, prenosi Zeri.

Kosnet je juče, na svom Tviter profilu takođe upitao „da li ćemo videti i sveobuhvatne napore svih političkih stranaka u rešavanju sistemske korupcije? Ako ne sada, kada?“.

Kosovski premijer, kako je sam priznao, neće slediti primer PDK, ali će zato u svakom slučaju razrešiti svakog koga Veselji bude želeo da razreši.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.