Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdila

FOTO: Ministarstvo za regionalni razvoj (arhiva)

Protiv šest od 22 ministra u Vladi Kosova pravosudni organi Kosova podigli su optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju. Večeras iz Prištine stiže vest i o hapšenju zamenika ministra za regionalni razvoj. Musa Cena je iz stranke Ramuša Haradinaja – AAK. Tako je praktično trećina vlade kojom rukovodi Ramuš Haradinaj, i sa kim je u koaliciji i Srpska lista koju podržava srpska vlada, krivično gonjena.

„Primetili smo slučajeve kada je isti ministar ujutru bio u prostorijama Osnovnog suda u Prištini, kao optuženi za korupciju, a popodne je isti ministar potpisao ugovore koji premašuju vrednost od više miliona evra,“ slikovito je za kosovske medije početkom oktobra rekao Ehat Mifaraj, iz Instituta za pravosuđe Kosova koji prati ono što se dešava u kosovskoj vladi.

Civilno društvo i međunarodni zvaničnici traže da se ministri sa optužnicama sklone sa javnih funkcija. Za to vreme Vlada Kosova imenuje još jednog optuženog za ministra trgovine i industrije – Endrita Šalju.

U nastavku objavljujemo prevode najnovijih vesti o večerašnjem hapšenju Haradinajevog zamenika ministra.

Kosovska policija potvrdila hapšenje zamenika ministra

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska policija potvrdila je hapšenje zamenika ministra za regionalni razvoj Muse Cene. Cena dolazi iz redova Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Portparol kosovske policije, Daut Hodža, izjavio je da je nakon obavljanja istražnih radnji policija izvršila hapšenje tri osumnjičene osobe.

„Kosovska policija sprovela je hapšenje tri osumnjičena lica koja su učestvovala u krivičnim delima podmićivanje i zloupotrebe položaja ili službenog organa, u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Kosovo.“

„Osumnjičeni, koji deluju u saizvršilaštvu, osumnjičeni su da su uzimali mito od oštećenog,“ rekao je Hodža.

On je rekao da će se sve druge policijske akcije preduzimati u skladu sa ovlašćenjima i preporukama nadležnih pravosudnih organa.

Ranije je prijavljeno da je policija uhapsila zamenika ministra za regionalni razvoj

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra

Kosovska policija je kratko zadržala institucionalnog zvaničnika. Izvori „Koha Ditore“ sugerišu da je uhapšeni jedan od zamenika ministara regionalnog razvoja.

Uhapšen ministar je Musa Cena iz AAK-a, a isto se sumnja i na krivično delo podmićivanja. Ovo odeljenje vodi Rasim Demiri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.