Dr Novaković: Registrovan virus tipa AH1N1, nema mesta panici, tzv. ”svinjski grip” ima sezonski karakter

epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković
FOTO: KoSSev

Tokom januara meseca naglo je povećan broj obolelih pacijenata sa simptomima sezonskog gripa. Još uvek vlada strah od koronavirusa, koji je sve ređa pojava ali je zato kao i prethodnih godina prisutan sezonski antigen virusa, kazala je za Radio Kosovska Mitrovica dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković.

Prema rečima Dr Novaković, prošlo je više od petnaest dana od kada je na Institut „Torlak“ poslat prvi uzorak na analizu, kada je i potvrđeno da se radi o virusu A1H1N1, virusu koji je na našim prostorima poznat od 2009. godine.

„To je pandemijski, tzv. ‘svinjski grip’. Od tada skoro svakodnevno šaljemo uzorke, uglavnom teže kliničke slike, pacijenata koji su hospitalizovani. Do sada su se svi uzorci vratili kao pozitivni i kod svih je dokazano prisustvo virusa A H1 N1″, kazala je.

Dr Novaković je objasnila da na Institutu “Torlak” na njihovom virusnom panelu rade i uporedne analize i na koronu i na respiratorni sincisijalni virus. Na poslednja dva su uglavnom rezultati bili negativni a na A H1N1 pozitivni.

“Virus “svinjskog gripa” je od 2009. godine prisutan na našoj teritoriji, u poslednje dve godine se manje registrovao, prvenstveno zbog preokupiranosti koronom, pa su se uzorci vrlo retko i slali na potvrdu. Stručnjaci su kod nas ali i u regionu procenili da se unazad dve godine povukao i ustupio mesto koronavirusu. To jeste neko nepisano pravilo u prirodi , da kada se pojavi neki novi antigen, svi prethodni koji su dominirali, oni jedno vreme ‘zaćute'“, objasnila je Novaković.

Naglasila je da mesta panici nema, te ponovila da grip ima sezonski karakter, što, prema njoj, nije ništa novo, jer ova varijanta je u regionu prisutna 14 godina.

„Dakle respiratorna bolest, koja ima sezonski karakter i koja se upravo javlja u ovom periodu godine. Zapazili smo da grip u centralnoj Srbiji malo ranije kreće, već od kraja decembra, a na našem području malo kasnije pa pik epidemije bude februar – mart mesec. Ništa kod ove vrste antigena nije neuobičajeno, nismo naravno u mogućnosti da šaljemo svaki uzorak na potvrdu ali zaista nema ni potrebe kada se u par uzoraka pokaže da je prisutan na određenoj teritoriji. Sve što je slično gripu se tretira kao grip, nema greške zato što je terapija simptomatska kod svih respiratornih virusa, i kod mlađih ljudi i pacijenata bez pridruženih bolesti nema potrebe za testiranjem”

Doktorka Novaković više puta je ponovila da je terapija simptomatska, a pacijente koji su osetili tegobe savetovala je da ostane u kućnim uslovima, nema potrebe da se javlja lekaru u prva tri dana, naročito ako se radi o zdravim i mlađim osobama, jer su potencijalni izvor zaraze ali i otvoreni i osetljivi kao takvi za neku drugu vrstu infekcije.

“Ostati u kući, uzimati što veću količinu tečnosti i vitamina, kroz ishranu ali i suplemente, i antipiretike za obaranje temperature i analgetike za bolove u mišićima i zglobovima. Vrlo je kratka inkubacija i mogućnost zaražavanja je svega 24 sata do tri dana. Ovaj grip karakteriše nagli skok telesne temperature koja ide i do 40 jedinica, bukvalno iz “punog zdravlja” i onda kreće bol u mišićima i zglobovima u celom telu, suzenje očiju i kašalj a neretko kod dece i dijareja i povraćanje”, poručila je dr Novaković.

Generalno na našoj teritoriji je dobra praksa da se hronični bolesnici, kao najugroženija kategorija redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa, to su stariji od 60 godina i hroničari. Ali se savetuje da takvi pacijenti moraju da imaju pojačanu svest o tome da se kod prvih simptoma jave lekaru iako su vakcinisani. Lekaru se nakon tri dana javljaju i pacijenti koji su zdravi, tj.nemaju hroničnih bolesti, ukoliko primete da se stanje nakon prvih simptoma gripa komplikuje, jer može nastati virusna pneumonija koja u ne malom broju slučajeva može da se završi i letalno

Preventivne mere protiv gripa su provetravanje prostorija, nošenje zaštitnih maski, pranje ruku, unošenje vitamina u organizam kroz redovnu ishranu u vidu voća i povrća.

U apotekama za sada ima dovoljno lekova i vitaminskih suplemenata

Radio Mitrovica Sever posetila je privatne apoteke u Kosovskoj Mitrovici, i dobila informaciju da za sada ima dovoljno lekova. Trenutno su najtraženiji lekovi iz grupe antipiretika i analgetika kao i određenih antibiotika.

Konstantana potražnja je za lekovima protiv dijabetesa, i hroničnih srčanih oboljenja kao i za antidepresivnim medikamentima.

Radio Mitrovica SeverPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.