STK podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra, šefa njegovog kabineta i funkcionera u istom ministarstvu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenih sa inicijalima P.Lj. (L.), N.Š. (Sh.), i E.B. Kosovski mediji saznaju da se radi o bivšem ministru i njegovim saradnicima.

U saopštenju za medije, navodi se da je optužnica protiv ova tri lica podignuta zbog sumnje da su oni počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Elektronski mediji u Prištini otkrivaju da je optužnica podignuta protiv bivšeg ministra infrastrukture Palja Ljekaja (Pal Lekaj) i još dve osobe, Nebiba Šatrija (Shatri) – bivšeg funkcionera u Ministarstvu za infrastrukturu i Eseta Beriše (Berisha), šefa Ljekajevog kabineta.

Inače, oni se terete za slučaj izgradnje autoputa Priština – Đeneral Janković, kada je bivša vlada Ramuša Haradinaja, u kojoj je Ljekaj bio ministar, još u junu 2018., izdvojila dodatnih 53 miliona evra za kompaniju „Bechtel & Enka“.

Kako je Koha javila večeras, optužnica je podignuta dan pre isteka roka za završetak istrage u slučaju doplate od 53 miliona evra. Kako saznaje ovaj list, Ljekaj i Beriša se terete da su sakrili izveštaj kompanije „Hil“, koja je obrazložila da je dug od 53 miliona evra nerealan i da Vlada treba da plati 39 miliona evra manje od zahteva. Nebib Šatri nije optužen za plaćanje, već za tender za proširenje autoputa.

Inače, Ljekaj ima bogatije iskustvo sa optužnicama, kao i više njegovih kolega u ranijoj Haradinajevoj vladi. O tome se podsetite u:

Detalji optužnice: Ljekaj je optužen da je sakrio izveštaj koji bi Kosovu mogao da uštedi 39 miliona evra

Palj Ljekaj oslobođen optužbi za prevare u vezi sa subvencijama

Osuđeni Palj Ljekaj i još trojica funkcionera iz Đakovice

Preliminarna istraga protiv Palja Ljekaja zbog sumnje da je zloupotrebio tendere za izgradnju puteva

Hadžiu, Ljekaj i dve bivše poslanice oslobođeni optužbi za bacanje suzavca u Skupštini

Haradinaj: Ne nameravam da razrešim ministre iz svoje partije

Nova optužnica protiv visokog zvaničnika vlade Ramuša Haradinaja

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdila

KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina

Optužnica za odlazećeg kosovskog ministra kulture: Plaćao medijima prenos sednica bez tendera

Naslednici hipoteke Haradinajeve vlade

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.