Hadžiu, Ljekaj i dve bivše poslanice oslobođeni optužbi za bacanje suzavca u Skupštini

Foto: Zakletva za pravdu

Osnovni sud u Prištini oslobodio je optužbi za bacanje suzavca u skupštini sadašnju, kosovsku ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiu (Albulena Haxhiu), poslanika kosovske skupštine, Palja Ljekaja (Pal Lekaj) i bivše poslanice Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiu javlja Zakletva za pravdu.

Presudu je saopštila sudija Fatime Dermaku, koja je kazala da su u nedostatku dokaza optuženi oslobođeni.

Prema rečima predsedavajuće, na osnovu materijalnih dokaza, odnosno potvrde o vraćanju predmeta, dokumentacije i potvrde o zapleni predmeta, sud smatra da se ne može dokazati da su okrivljeni počinili krivično delo, pošto nema veštačenja koja bi mogla da potvrde činjenicu da bi oduzete stvari mogle da budu oružje u skladu sa zakonom o oružju.

Podsetimo, prema optužnici koja je podignuta 8. aprila 2016. godine, Hadžiu, Ljekaj, Baftiu i Kadaj-Bujupi teretili su se za neovlašćeno posedovanje suzavca.

Prema navodima iz optužnice, 19. februara 2016. godine, oko 12.20 sati, u holu Skupštine Kosova, u posed ovih poslanika, nakon što su se vraćali u salu posle pauze tokom skupštinskog zasedanja, radnici obezbeđenja u Skupštini pronašli su i zaplenili kanistere sa suzavcem koje su nelegalno posedovali.

Njima se, usled toga, stavljalo ne teret krivično delo „neovlašćeno držanje, kontrola i posedovanje oružja“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.