Optužnica za odlazećeg kosovskog ministra kulture: Plaćao medijima prenos sednica bez tendera

Osnovno tužilaštvo prizren
FOTO: KoSSev

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu, Odeljenje za teška krivična dela, podiglo je juče optužnicu protiv K.G. koji se sumnjiči da je počinio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. Prištinska Koha tvrdi da je u pitanju odlazeći kosovski ministar kulture, Kujtim Gaši (Kujtim Gashi).

Optuženi K.G. tereti se da je od 2015. do oktobra 2016. godine, dok je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine Prizren, prekoračio službena ovlašćenja zloupotrebljavajući javnu imovinu u svrhu pribavljanja koristi za pravna lica TV „Besa“ i TV „Opinion“.

On se sumnjuči da je bez tendera, zaključio ugovore o emitovanju i ponovnom prenosu sednica Skupštine opštine Prizren, sa TV „Besa“ 08.01.2015, u iznosu od 250 evra za svaku sednicu, dok je isplata za ove usluge tokom 2016. iznosila 1.750 evra.

Optuženi je zaključio i ugovor sa drugom televizijom, TV „Opinion“, 08.01.2015. godine, kojoj je isplaćivano 400 evra za emitovanje sednica Skupštine opštine, a tokom 2015. i 2016. godine isplaćena su im sredstva u iznosu od 6.700 evra.

Optužnice protiv trećine čelnika odlazeće vlade Ramuša Haradija

Do kraja prošle godine trećinu čelnika odlazeće vlade  Ramuša Haradinaja, krivično su gonili kosovski organi vlasti. Ova vlada imala je sedam od 22 ministra protiv kojih su pravosudni organi Kosova podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju, saobraćajne nesreće…

Pored ministra unutrašnjih poslova, Ekrema Mustafe, optuženi su još ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, koji je i pre imenovanja bio optužen za neovlašćeno posedovanje oružja, Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga, ministar ekonomskog razvoja, Valjdrin Luka i zamenik premijera i ministar za dijasporu, Dardan Gaši.

Pored sedam ministara, podignute su bile i optužnice protiv dva zamenika ministra.

Na listi lica sa optužnicama i hapšenih – visokih zvaničnika bili su i zamenik ministra Bujar Nerjovaj, te zamenik ministra za regionalni razvoj, Musa Cena, obojica iz redova stranke Ramuša Haradinaja – AAK.

Ovim dvema televizijama ukupno je uplaćeno 8.450 eura, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama, Zakon o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima kao i Uredba trezora o trošenju javnog novca, te je ovim radnjama okrivljeni K.G. počinio elemente krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.