Palj Ljekaj oslobođen optužbi za prevare u vezi sa subvencijama

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Palj Ljekaj (Pal Lekaj) oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja i prevaru u vezi sa subvencijama, piše Gazeta Express.

Okrivljeni Palj Ljekaj i I.I., optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prilikom raspodele subvencija u periodu 2008-2014.

Delujući u svojstvu funkcionera, prvi u svojstvu gradonačelnika Đakovice, drugi kao direktor Uprave za poljoprivredu, vršili su raspodelu subvencija preko kompanije „U.-V.“, suprotno Zakonu o upravljanju javnim finansijama.

Okrivljeni V. H. se, prema optužnici, tereti za krivično delo „Prevara u vezi sa subvencijama“.

Celo saopštenje:

„Osnovni sud u Đakovici oslobodio je okrivljenog G.R, koji se prema optužnici Specijalnog tužilaštva tereti za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz člana 422. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Kosovo (KPRK). Okrivljeni P.Lj. i I.I. su prema optužnici optuženi da su u saizvršilaštvu i neprekidno vršili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 2. KZRK. Okrivljeni V.H. se prema optužnici tereti da je kontinuirano vršio krivično delo „Prevara u vezi sa subvencijama“.

Sudsko veće je, nakon održanog glavnog pretresa, saslušanja stranaka, privođenja i analize svih dokaza, kao i preporuka Apelacionog suda, konstatovalo da nije utvrđeno da je optuženi izvršio krivična dela navedena u optužnici.

Optuženi G. R., optužen je da je u periodu 2008-2012. godine, u svojstvu službenog, finansijskog lica u opštini Đakovica, u cilju sticanja materijalne koristi za sebe ili drugo lice, ili nanošenja štete drugom licu, dozvolio dodeljivanje i odobravanje gotovine. Prema optužnici, radilo se o isplatama preduzeću „DPT U.-V.“, u vlasništvu V. H., za dodelu subvencija bez ikakve procedure, bez ugovora i bez redovnih faktura.

Okrivljeni P.Lj. i I. I., optuženi su za zloupotrebu službenog položaja tokom raspodele subvencija u periodu 2008-2014. Postupajući u svojstvu funkcionera, prvi u svojstvu gradonačelnika Đakovice, a drugi kao direktor Uprave za poljoprivredu, raspodelili su subvencije, preko preduzeća „U.-V.“, suprotno Zakonu o upravljanju javnim finansijama.

Okrivljeni V. H. je optužen da je u svojstvu glavnog menadžera preduzeća „U.-V.“, sa sedištem u Đakovici, u periodu 2008-2014, dao netačne informacije da su navodno svi podnosioci zahteva za subvencije dobili subvencije i da je dozvolio da umesto poljoprivrednika koji su se našli na spiskovima da dobijaju subvencije, iste primaju druga lica koja nemaju pravo na to.

Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe u roku od petnaest (15) dana od dana prijema presude u pisanoj formi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.