KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina


Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Protiv šest od 22 ministra u Vladi Kosova pravosudni organi podigli su optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju.

Više je od godinu dana od kada je predsednik Kosova Hašim Tači započeo sa procesom usvajanje zakona kojim bi sprečio vršenje javnih funkcija lica protiv kojih je podignuta optužnica.

Premijer Ramuš Haradinaj, kako navodi Radio Slobodna Evropa, tvrdi pred medijima da on ne imenuje ministre, već to čine stranke sa kojima je u koaliciji; iako je i protiv jednog od ministara iz njegove stranke – Alijanse za budućnost Kosova, podignuta optužnice.

Čak je i predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala službenike optužene za korupciju da napuste institucije.

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica vrše javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

Takođe, predstavnici civilnog društva nastavljaju da traže da se ministri sa optužnicama sklone sa javnih funkcija.

No, uprkos tome, Vlada Kosova je ove nedelje imenovala ministra trgovine i industrije Endrita Šalju, koji je optužen za neovlašćeno posedovanje oružja.

Dardan Gaši, zamenik premijera i ministar za dijasporu, optužen je za iste navode.

Drugi optuženi ministri u Vladi Kosova su: Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga.

Čak je i ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku, optuženog za sukob interesa, Osnovni sud u Prištini oslobodio optužbe pa se predmet, sada nalazi u Apelacionom sudu.

Niko od njih nema optužnicu za posao aktuelnog ministra.

Ehat Mifaraj, iz Instituta za pravosuđe Kosova, kaže da država koja teži integraciji u Evropsku uniju i koja namerava da primeni najbolje standarde Evropske unije, ne bi trebalo da ima ministre sa optužnicama ili ministre protiv kojih se vrši istraga za korupciju.

„Kosovski institut za pravosuđe koji prati slučajeve korupcije, primetio je slučajeve kada je isti ministar ujutru bio u prostorijama Osnovnog suda u Prištini, kao optuženi za korupciju, a popodne je isti ministar potpisao ugovore koji premašuju vrednost od više miliona evra.“

„Ovo je najgora poruka za međunarodnu zajednicu i za strane investitore koji bi bili zainteresovani za ulaganje na Kosovo. Onda to direktno utiče na dobrobit građana i ekonomski razvoj Kosova,“ rekao je Miftaraj za Radio Slobodna Evropa.

Postojeći zakoni na Kosovu omogućavaju da se funkcija visokog javnog zvaničnika vrši čak i u slučajevima kada postoje otvoreni sudski postupci, a sudska odluka nije konačna.

Artan Demhasaj iz nevladine organizacije „Čohu“ kaže da ovi ministri moraju da podnesu ostavku. Prema njegovim rečima, nadležni organi bi trebalo da uspostave pravni osnov kada je protiv visokih zvaničnika podignutia optužnice za krivična dela korupcije.

„Smatram da oni ministri protiv kojih su podignute optužnice ne mogu da obavljaju svoj posao jer imaju teret predmeta koji se vodi protiv njih. Tako da ne mogu da budu funkcionalni, a u isto vreme smatra se neetičkim, nemoralnim, kada ministar optužen za korupciju nastavlja da vodi veoma važno ministarstvo na Kosovu,“ procenjuje Demhasaj.

U okviru obaveza jačanja vladavine zakona, u aprilu je vlada Kosova odobrila novi projekat Krivičnog zakona Kosova, za koji se očekuje da stupi na snagu u januaru 2019. godine.

U ovom nacrtu kod novih predloženih amandmana, osobama osuđenim za korupciju, zabranjuje se da budu na funkcijama u državnoj upravi, u trajanju do 10 godina od objavljivanja presude, za koje su predviđene i oštrije kazne kada je u pitanju zloupotreba javnog novca.

Pored ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Fenomen ministara i visokih zvaničnika protiv kojih su podignute optužnice ne samo da prati aktuelnu vladu, već je takav fenomen bio evidentan čak i u prošlim vladama Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.