Osuđeni Palj Ljekaj i još trojica funkcionera iz Đakovice

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Bivši gradonačelnik Đakovice Palj Ljekaj (Pal Lekaj) osuđen je na uslovnu kaznu od jedne godine i 6 meseci.

Odluku je danas doneo Osnovni sud u Đakovici zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pored njega, Gani Rama osuđen je na uslovnu kaznu od jedne godine, a Ismet Isufi osuđen je na uslovnu kaznu od godinu dana i 6 meseci, dok je Velji (Veli) Hajdaraga kažnjen sa 8.000 evra.

Sud je takođe zabranio Ljekaju, Rami i Isufiju da vrše javne funkcije dve godine.

Palj Ljekaj je optužen za zloupotrebu službenog položaja za vreme dok je bio gradonačelnik Đakovice.

Zajedno sa njim za zloupotrebu položaja optuženi su i Ismet Isufi i Gani Rama, dok je Velji Hajdaraga optužen za prevaru sa subvencijama i utaju poreza.

Optužnica protiv Ljekaja i drugih podignuta je 2018. godine.

Ljekaj i Isufi optuženi su da su tokom perioda od 2008. do 2014. godine, delujući u svojstvu zvaničnika, prvi u svojstvu gradonačelnika Đakovice, dok je drugi kao direktor Direkcije za poljoprivredu, subvencije distribuirali preko kompanije „UNION -VL“, u suprotnosti sa Zakonom o upravljanju javnim finansijama.

Prekoračili su i zakonske nadležnosti, jer su pored fonda za subvencije, za subvencije koristili i druge budžetske stavke opštine Đakovica, nanevši joj moguću štetu do 250 hiljada evra.

Velji Hajdaraga optužen je da je tokom perioda od 2008. do 2015. godine, pružio netačne informacije o tome da su navodno svi podnosioci zahteva za subvencije dobili subvencije, da je dozvolio da umesto poljoprivrednika koji su se nalazili na listama za subvencije, subvencije primaju druga lica koja nisu imala pravo na to.

Optuženi Hajdaraga, pored krivičnog dela prevare sa subvencijama, optužen je i za utaju poreza u iznosu od oko 35.000 evra.

Prema tužilaštvu, da bi izbegao plaćanje poreza za svoju kompaniju „UNION-VL“, on je prijavio niže prihode od stvarnih.

Prema Specijalnom tužilaštvu, broj poljoprivrednika sa kojima je trebalo razgovarati je preko 3.000, pa je kod određenog broja ispitanika primećen trend gde njih 40% uopšte nisu ni dobili subvencije.

Ljekaj je u prošlom mandatu bio zamenik, dok je ranije bio ministar infrastrukture u Haradinajevoj vladi.

KoSSev: 

Danas su osuđeni i bivši gradonačelnik Kline, Sokolj Bašota (Sokol Bashota) – na šest meseci uslovno i novčanu kaznu od 1.200 evra, te bivši potpredsednik ove opštine Enver Beriša (Berisha) na šest meseci zatvora i novčanom kaznom od 1.200 evra i to za neprijavljivanje imovine. O tome opširnije u posebnoj vesti.


Protiv Palja Ljekaja i u prošlosti podignuta je optužnica i vođena istraga, o tome se podsetite u:

Poništen tender za auto-put Priština-Gnjilane

Preliminarna istraga protiv Palja Ljekaja zbog sumnje da je zloupotrebio tendere za izgradnju puteva

KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.