Nova optužnica protiv visokog zvaničnika vlade Ramuša Haradinaja

FOTO: Kallxo

Trećinu čelnika vlade kojom rukovodi Ramuš Haradinaj krivično gone kosovski organi vlasti. Vlada koalicije koju je podržala Srpska lista ima šest od 22 ministra protiv kojih su pravosudni organi Kosova podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju. Pored šest ministara, najnovije optužnice podnete su i protiv dva zamenika ministra.

Najnovije optužbe protiv visokih zvaničnika kosovske vlade odnose se na Bujara Nerjovaja, bivšeg direktora opštinske direkcije inspektorata u Prizrenu, a trenutnog zamenika ministra, koji je, kako kosovski mediji pišu danas, optužen za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja.

Prema optužnici, on nije obezbedio uslove za izvršenje zaključaka koje su prethodno doneli građevinski inspektori u vezi sa rušenjem četiri hotelska objekta u blizini čuvenog trga „Šadrvan“ u Prizrenu, a koji su izgrađeni bez dozvole ili suprotno postojećim dozvolama.

Svi objekti izgrađeni su u Prvoj zoni istorijskog centra u Prizrenu što podleže specijalnom zakonu o zaštiti ovog mesta. Kosovski mediji pišu da je ova specijalno zaštićena zona oštećena a da 36.143 evra koliko iznosi nadoknada štete, nije uplaćena u opštinski budžet.

Ovo nije jedini zvaničnik vlade Ramuša Haradinaja koji je u sukobu sa zakonom. Zapravo, ove vrste skandala potresaju kosovsku javnost na mesečnom nivou.

Tako je krajem pretprošle nedelje iz Prištine stigla vest i o hapšenju zamenika ministra za regionalni razvoj, Muse Cena iz redova stranke Ramuša Haradinaja – AAK.

Pre Cene, vlada je početkom oktobra dobila ministra trgovine i industrije, Endrita Šalju, koji je i pre imenovanja bio optužen za neovlašćeno posedovanje oružja. Za isto krivično delo optužen je i Dardan Gaši – zamenik premijera i ministar za dijasporu.

Drugi optuženi ministri u Vladi Kosova su: Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga.

Najzad, ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka, optužen je da je bio u sukobu interesa. Međutim, ovaj visoki zvaničnik dobio je oslobađajuću presudu u Osnovnom sudu u Prištini. Njegov predmet je trenutno u Apelacionom sudu.

Tako ova lista krivično gonjenih zvaničnika čini praktično trećinu vlade kojom rukovodi Ramuš Haradinaj.

Pored ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala je službenike optužene za korupciju da napuste institucije.

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica vrše javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

Povezani članci:

„Slučaj ‘Mađuni’ najbolji primer zarobljene države“

KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.