„Deda Mraze naša deca hoće nešto za jelo“

Nakon serije protesta održanih u Kosovskoj Mitrovici zbog uvođenja carinske dažbine od 100 odsto na srpske proizvode od strane kosovske vlade, danas je održan još jedan. Protestovale su žene sa Severa Kosova, kažu imaju podršku žena iz cele Srbije. Pridružile su im se i žene iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

„Dešava se, u to nema sumnje, pokušaj zatiranja i nestanak našeg naroda na KiM“

Protest
Foto: KoSSev

Supruga nestalog profesora Andrije Tomanovića Verica Tomanović kaže da je svet „pasivan i nezainteresovan da stavi tačku na ovo jednoumlje“, što je, kako je rekla, „vrlo slično vremenu kada su otimani i ubijani naši najmiliji“.

„Međutim, danas žrtve nisu pojedinci koji su ostajali u svom rodnom gradu, radnom mestu, verujući svojim sunarodnicima Albancima i garancijama međunarodnih snaga, rezoluciji SB UN 1244,“ istakla je.

Za nju je „ovaj zločin, zaogrnut poreskim merama“ – protiv srpskog naroda.

„Dešava se, u tome nema sumnje, pokušaj zatiranja i nestanak našeg naroda na KiM,“ kazala je Tomanović.

Ohrabruje uprkos svemu, kako navodi, lokalne Srbe da ne posustanu uprkos „necivilizovanim i nehumanim merama, pritiscima i nasilju“.

Moguć je i dalje suživot srpske i albanske i druge dece, poručila je, ali „uz pomoć međunarodne zajednice i glasa razuma“.

„Prištinske vlasti nas gaze i terorišu punih 19 godina“

Protest
Foto: KoSSev

Kako je predstavljena, majka osmoro dece, Ana Vuković, govori da „u strahu Božijem i ljubavi sa suprugom podiže porodicu na ovom nemirnom, a ponekad opasnom kosovsko-metohijskom području“.

„Prištinske vlasti nas gaze i terorišu evo punih 19 godina, zadnjih najintenzivnije, a vekovima unazad vrše zločine nad ženama, majkama, našim porodicama.“

Ovu majku brine sledeće: „Ove prištinske vlasti koje su uvele carinu na proizvode, na naše mleko, hleb, brašno, na pelene, slatkiše, voće i zato sam danas tu, da insistiramo, da pozovemo na momentalno ukidanje te mere.“

A plaši se i za svoju decu, pitajući se da li će biti lekova i po kojoj ceni, ali ujedno moli i sve majke da budu hrabre, istrajne, uporne i da, kako je rekla, ne dozvole prištinskim institucijama da ih pomere odavde.

Na kraju osim „Božije pomoći“, tu je i „pomoć Republike Srbije“ sa kojom: „Pobedićemo i istrajaćemo do kraja i podizati našu decu, kao što su i naše majke to činile pre nas“.

„One nisu krenule sa oružjem, nego sa humanitarnom pomoći“

Vitoslava Arifović pružla je podršku Uniji žena sa Vračara SNS koje su juče zaustavljene na Jarinju.

Kosovska policija je sinoć saopštila da im je ulazak zabranjen jer su kao „jednu od glavnih svrha“ za dolazak, imale protest u Severnoj Mitrovici, kao i da se radi o „pretnji po red i sigurnost“.

„One nisu krenule sa oružjem, nego sa humanitarnom pomoći, ta pomoć je bila namenjena za naše porodilje i za naše bebe,“ poručila je Arifović.

Arifović je zaključila da protestu prisustvuje „puno“ žena, međutim, priznaje da bi ih bilo i više. Međutim, „mnoge su morale da rade – tu su obdaništa, bolnica i škole“.

Poruku podrške poslala je i ženama „u Prištini, u skupštini“.

„To su četiri žene, koje juče nisu ni jele, ni pile, celu noć nisu spavale“ – objasnila je Arifović govoreći o poslanicama Srpske liste koje zajedno sa kolegama u Prištini u skupštini Kosova čekaju da se sastanu sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

„Poruka svih Srpkinja“

protest
Foto: KoSSev

Predsednica Unije žena SNS-a sa KiM i načelnica školske uprave za KiM Jasmina Dedić, rekla je da neće držati politički ili govor za ravnopravnost žena u društvu, već da je reč o poruci „svih ovde Srpkinja“ Evropi i Svetu.

„Ne dozvolite da nas diskriminišu i izgladnjuju svojim sramnim odlukama, jer na taj način samo pokazuju koliko su nezrelo demokratsko društvo i koliko su do sada bili neiskreni i licemerni u svojim namerama,“ poručila je odbornica SO Severna Mitrovica pri kosovskom sistemu Jasmina Dedić.

Nakon obraćanja, protestnom šetnjom nastavljen je današnji protest do spomenika Kneza Lazara.

Na današnjim transparentima koje su nosile žene pisalo je: „Pomozite našim bebama“, „Evropo vidiš li šta nam rade“, „Majke protiv rata i nasilja“, „Deda mraze naša deca hoće nešto za jelo“.

Protestu se pridružila manja grupa studenata koji su učesnicama razdelili trake za usta sa natpisom „100% taxes 0% freedom“.

Nedaleko od spomenika Knezu Lazaru, stajali su predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić, nekadašnji gradonačelnik, a sada predsednik kriznog štaba Goran Rakić i rektor prištinskog univerziteta Rade Grbić. Tokom protesta, saobraćaj je bio zaustavljen, a mogao se videti i po koji pripadnik Kosovske policije.

Pročitajte još:

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.