Stefanović: Vučiću odgovara nekonstruktivni Kurti, SAD će morati da se uključe

Borko Stefanović
FOTO: N1

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši šef pravnog tima za pregovore u dijalogu Beograda i Prištine, Borko Stefanović, izjavio je da će „jako teško doći do pomaka u tom dijalogu“ budući da se i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ponašaju „kao dva ovna na brvnu“. Ističe i da misli da će administracija SAD u danima pred nama morati robusnije da se posveti „prijateljskom ubeđivanju bliskih partera u Prištini“ o potrebi konstruktivnog dijaloga s Beogradom.

„Mislim da smo ušli u fazu da je vest da postoji dijalog Beograda i Prištine, to je jako neozbiljno i veoma loše“, rekao je Stefanović i dodao da sa jedne strane iz EU „nema više šargarepa“ ili motiva za Beograd i Prištinu da nastave uspešno dijalog i daju konkretne rezultate.

„Sa druge strane, i Kurti i Vučić zakopani su u svoje rovove, ponašaju se kao dva ovna na brvnu, nema nikakvog pomaka. Svako ispaljuje parole za svoje biračko telo i niko ne brine više o ljudima“, rekao je Stefanović.

On je istakao da je naprednjačka vlast napravila grešku što je status Kosova u pregovorima stavila ispred života na KiM i da im se sada to vraća.

„Vučiću sa jedne strane odgovara nekonstruktivni Kurti, koji se sada ponaša kao slon u staklarskoj radnji i ispostavlja zahteve koji su nemogući da se ispune“, rekao je Stefanović.

Rekao je da bi građani trebalo da znaju da od nas niko ne traži da priznamo nezavisnost Kosova, ali da je činjenica da nema pomaka za ljude, kako će da žive, da se leče, da imaju mogunost razmene u kuturi, ekonomiji…

„To SSP nudi“, rekao je Stefanović i podsetio da su u toj stranci doneli deklaraciju o istorijskom pomirenju gde su naznačili u kojim oblastima treba da se pregovara.

Steafanović je ocenio i da misli da će administracija SAD u danima pred nama morati robusnije da se posveti prijateljskom ubeđivanju bliskih partnera u Prištini vezano za dijalog s Beogradom, a da će, s druge strane EU morati da pronađe izgubljenu agendu proširenja EU da bi Zapadni Balkan imao neku perspektivu.

Istakao je da su u Beogradu „naprednjaci nesposobni i korumpirani i ne mogu da otvore nijedno poglavlje, a da u Prištini nemaju još ni mogućnost vizne liberalizacije. SAD ne smeju da sede više pasivno i moraju da se uključe u pritisku na Kurtija da napusti kurs držanja prevaziđenih, a netačnih istorijskih predavanja“, rekao je Stefanović.

N1

Pročitajte još:

Kurtijev dokument: 11 barijera Srbije prema Kosovu ili 11 zahteva kojima se traži priznanje?

Lajčak: Vrlo mali napredak, jedini ishod razgovora – dijalog će se nastaviti

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.