Petković sa Bocan-Harčenkom o dijalogu: Priština opstruiše razgovore, provocira…

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković i ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandr Bocan-Harčenko, razgovarali su danas o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je juče održana u Briselu i političko-bezbednosnoj situaciji na KiM-u.

Petković je istakao da je Priština juče u Briselu pokazala „krajnju neodgovornost“, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu, ponovili su danas iz Kancelarije za KiM.

Takođe, Petković je konstatovao da su svi napori Aljbina Kurtija vodili ka „opstrukciji razgovora“ i da su bili usmereni na „provociranje“ srpske strane da prekine pregovore.

Sa druge strane, kaže da je Beograd i ovoga puta pokazao „odgovornost i opredeljenost za dijalog i dogovor“.

Direktor Kancelarije za KiM ponovio je ono što je nakon završenih razgovora u Briselu rekao i predsednik Srbije – „posle jučerašnjeg sastanka zabrinutiji smo za situaciju na KiM i kako da sačuvamo mir i stabilnost“.

Petković je istakao da se problemi sa kojima se srpski narod na KiM suočava, svakodnevno umnožavaju, podsetivši na nedavne slučajeve napada na trinaestogodišnjeg dečaka u Gojbulji i šezdesetsedmogodišnjeg Ranka Bacića u Klini, kao i na, kako je kazao, nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica iz Đakovice.

Petković je obavestio i ruskog ambasadora da je Vučić juče predao predstavnicima EU listu sa osamdeset incidenata, načinjenih od početka ove godine na teritoriji KiM, a koji su usmereni ka srpskom stanovništvu na Kosovu.

„Više je nego očigledno da Priština ne želi da rešava suštinske probleme“, ocenio je Petković.

Ipak, dodaje da će Beograd, „ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga“, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica.

Ali je prema Petkovićevim rečima, neophodno da Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog sporazuma, pre svega oko formiranja Zajednice srpskih opština i da insistira na navodnom genocidu.

Savetuje im da se „konačno založe za ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja“.

Petković je, uz zahvalnost ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakao da Srbija ostaje dosledan prijatelj Rusije i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u borbi za zaštitu svojih nacionalnih interesa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.