Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

„Mi razumemo da je zločina bilo i sa jedne i sa druge strane, ali oni to ne razumeju. Oni to ne žele da vide, oni samo vide sebe kao žrtvu, a nas kao zločince“, kazao je predsednik Srbije nakon današnje nove runde dijaloga u Briselu. Vučić tvrdi da nije verovao da je moguće imati lošiji sastanak od onog održanog 15. juna, ali se danas, kako kaže, ipak uverio da jeste. Kazao je da je Priština odbila da se obaveže na uzdržavanje od akcija koje prete destabilizaciji, da je optužila Srbiju za tri genocida, ali i ovog puta izneo mišljenje da Kurti želi samo da obesmisli i ukine dijalog.

„Strategija Prištine je da se obesmisle pregovori i na kraju ukinu, a da se u međuvremenu dogodi nešto što još uvek nisam u stanju dovoljno da sagledam i vidim gde bi i u čemu bilo njihovo rešenje. Šta je to što bi njima išlo u prilog da urade. Očigledno je da oni za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani. Kada sam čuo prvu rečenicu znao sam šta će da bude. Nadao sam se, da će biti drugačije, ali nije se dogodilo“, kazao je Vučić iz Brisela nakon nove runde dijaloga

Predsednik tvrdi da su na sastanku dve delegacije dobile predloge EU, koji su prethodno usaglašavani. EU je predložila tri stvari:

„Da intenzifikujemo napore zajedničke u identifikovanju ostataka nestalih osoba; Da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu; Da se regularno sastajemo na mesečnoj osnovi, mi pregovarači, i da oni pripremaju sastanke kada je to potrebno na posebnom nivou“, kazao je Vučić.

Priština nije prihvatila da će se uzdržavati od akcija koje prete destabilizaciji, to me brine

Tvrdi da se srpska delegacija u potpunosti složila sa predlozima, ali ne i Priština.

„Dakle, mi nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke. Srbija ih je u potpunosti prihvatila, sve tačke, čak i nekakve želje Albanaca, sve smo prihvatili, ali Albanci nisu hteli da prihvate te tačke. Posebno je interesantno da nisu želeli da prihvate drugu tačku“, kazao je Vučić.

Kazao je da ga „strahovito brine to što je Priština odbila da prihvati da se obaveže da neće vršiti akcije koje distabilizuju situaciju.

„Ukoliko ne prihvatite takve rečenice – da ćete da se uzdržavate od nasilja, onda je taj strah kod našeg naroda mnogo veći. Zahvaljujući jasnoj odluci unapred pripremljenoj od albanske strane, ni u čemu nismo mogli da se dogovorimo“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je nepravedno reći da je za današnje neuspele razgovore krivica podjednaka.

„Naše krivice nema, mi smo stoprocentno prihvatili sve što je EU napisala“, podcrtao je srpski predsednik.

Priština možda odbila drugu tačku zbog noružavanja iz SAD

Predsednik se osvrnuo danas na boravak komandanta KBS-a, Rahmana Rame (Rrahman Rama) u Vašingtonu, odakle je poručio da je zatražio od SAD opremu i obučavanje pripadnika ove formacije.

Predsednik Srbije, najavu o nabavci opreme vidi kao mogući razlog zašto kosovski premijer nije hteo da se obaveže na uzdržavanje od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu.

„To je ono što je za nas najveći problem. Imajući u vidu činjenicu da je Jans Stoltenberg (generalni sekretar NATO-a) dobro reagovao u prethodnom periodu, mi se nadamo da će oni svoj posao da obavljaju kako treba, ali – da li me to brine, naravno da me brine“.

Vučić ne veruje da će EU smeti i želeti da govori o odbijanju Prištine da se obaveže na uzdržavanje akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu.

Uprkos svemu, predsednik je i dalje oran da se razgovara u Briselu.

Kaže da je Srbija spremna za dijalog i da će nastaviti da razgovara, ali i da je malo zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM.

Vučić predstavio listu 80 incidenata protiv Srba

Predsednik ujedno tvrdi da je u Briselu doneo sa sobom listu koja se sastoji od 80 „teških“ incidenata od početka godine protiv bezbednosti Srba na KiM.

Kaže da je samo jula meseca registrovano više ovakvih incidenata nego tokom cele 2020. godine.

„To jasno govori o užasno promenjenoj atmosferi u Prištini, da prištinske vlasti žele ovakvu atmosferu u kojoj bi mnogi Srbi bili ugroženi. Mi smo ovu listu sa tačnim datumima i podacima na engleskom jeziku dostavili i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku“, kazao je Vučić

Vučić je evropskim zvaničnicima predao i fotografije nedavno pretučenog maloletnika u Gojbulji, Ranka Bacića koji je pretučen u Dolcu kod Kline. Govorili su i o slučaju jedine srpske povratnice u Đakovici, Dragice Gašić, kao i o oskrnavljenom groblju u Svinjarima, grafitima na crkvama i drugim stvarima.

Vučić time nije želeo da „stavi krivicu na glavu bilo kome“, već je samo hteo da ukaže na „rastući trend nasilja prema Srbima“.

Sa druge strane, kaže da Priština uopšte nije želela da se razgovara o slučaju Dragice Gašić.

Kurti optužio Srbiju za tri genocida

Predsednik Srbije kazao je da je Priština na današnjem sastanku sve vreme „uslovljala novim poliltičkim kriterijumima“.

„Suština njihovog izlaganja je bila da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na Kosovu. Da je prvi počeo 1878. godine, kada je Srbija stekla nezavisnost Berlinskim kongresom. Onda nam je objašnjavao da albanska prezimena vuku korene iz toponima mesta u Srbiji. Možete da verujete da čovek 150 godina kasnije o takvim stvarima govori“, upitao je Vučić novinare.

Da vi vidite šta se ovde radi, vi se niste sreli sa tim nikada. Ni ovi ljudi iz Evropske Unije ne veruju šta vide i šta slušaju, samo što to ne smeju da kažu. Čovek se bukvalno vratio u 19. vek, to mu je bila osnovna teza. Kao što vidite, zabrinut sam, nije mi do bilo kakvih političkih poena, ne znam šta ćemo da radimo

Potom je kazao da je Kurti na sastanku govorio o drugom navodnom genocidu. Predsednik nije siguran da li je pričao o Balkanskim ratovima ili Drugom svetskom ratu. Treći genocid, prema navodima Kurtija, počinjen je 1999. godine.

Vučić kaže da je Priština tražila da Srbija „odgovara za svoju prošlost“, da „plati cenu“.

Očigledno je nečija namera da Srbi budu bezmalo najgori narod na svetu i na tome će nastaviti da insistiraju, oni ni o čemu neće da razgovaraju osim o tome

„Pozvali su nas da se u dijalog uključe dokumenta i Nataša Kandić, pozivali su se sve vreme na Natašu Kandić i ono što je ona govorila i neke izjave koje mu je navodno potvrdio Nenad Čanak“, kazao je ujedno Vučić, bez iznošenja drugih detalja.

Mnogo je teško kada razgovarate sa iracionalnim ljudima, da ne upotrebim neku težu reč. Kada je svaka rečenica facing the past (suočavanje sa prošlošću). Vi mu kažete koju past – ma 1878, 1999. Pa se sete Orahovca i kažu danas je ubijeno toliko i toliko ljudi, a mi im kažemo pa juče je bila godišnjica kada je u Orahovcu ubijeno 84 Srba, ali šta ih briga

Srpska delegacija insistirala na razgovorima o nestalima, a Priština na razgovorima o Odaloviću

Tvrdi da su predstavnici EU upozoravali Prištinu da treba da se govori o budućnosti, a da su se oni vraćali na svoj zahtev – da Veljko Odalović ne bi trebalo da bude više na čelu Kancelarije Vlade Srbije za pitanja nestalih.

Sa druge strane, Vučić kaže da je srpska delegacija insistirala na razgovorima o nestalima.

„Mi smo želeli da se o nestalim osobama govori i da se razgovara na odgovoran način. Mi smo želeli da se učini sve što je moguće i da je potrebno – gde oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo da li ima ostataka nečijih tela, da napravimo DNK analize i da roditelji, braća, sestre, deca dobiju zadovoljenje, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima. Ni jednog sekunda nisu želeli to da prihvate, naravno da je razgovor bio vrlo neprijatan u svakom smislu“, kazao je Vučić.

Nisu ni hteli da pričaju o ZSO

Vučić kaže da je danas u Briselu insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština.

„Rekao sam da to mora da bude ispunjeno ako hoćete o bilo čemu da pričamo. Mislite da su to pomenuli, naravno da ne, nego ponavljali – Srbi su počinili genocid od 1987. do 1999. Da vam ne govorim kakvu su mi sve literaturu donosili“, kazao je predsednik.

Ne žele da otvore ratne arhive OVK, samo da se ne sazna gde su zakopani Srbi

Vučić međutim, kaže da je i na ovom sastanku u Briselu tražio da Priština otvori vojne arhive OVK.

„A kada im kažete da otvore ratne arhive UČK, kažu pa nemamo arhive, i mi onda izvučemo njihovog najznačajnijeg i najvećeg ideologa koji se poziva na izvore UČK iz 2004. a oni nas i dalje ubeđuju da nemaju ratne arhive, samo da se ne bi saznalo gde su pokopani Srbi“, dodao je Vučić.

Na kraju svog obraćanja predsednik je zaključio da je Srbija u teškoj poziciji, i podsetio da je većina zemalja EU priznala Kosovo.

„Koliko god da smo mi u pravu i da pokušavamo da nađemo rešenja, jednostavno ne vredi da to radimo, kada vidite da neko traži način… Mnogo je teška situacija za nas“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li se gubi ono malo nade da Amerikanci mogu da pritisnu Kosovo, Vučić je poručio da bi to neko već učinio da je hteo.

„A da me uveravate da su oni svetska sila i to da proizlazi iz njihove ogromne snage, u to ću teško da poverujem“.

Vučić je još jednom podcrtao da je Srbija spremna na razgovore, ali i dodao da je očigledno da „neki to ne žele“

„Sve se svodi na jedno te isto – ‘neko će da natera Srbiju da prizna Kosovo“, dodao je Vučić.

Predsednik je ujedno najavio novi sastanak na ekspertskom nivou za avgust mesec. Međutim, kako kaže:

„To što će da se vide opet ne znači ništa, videli smo se sada pa bolje da nismo“.

Pročitajte još:

Vučić evropskom dopisniku N1: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.