Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Delegacije Beograda i Prištine sastaće se danas u sklopu nove runde dijaloga na visokopolitičkom nivou u Briselu. Na ovom sastanku raspravljaće se o temama koje su već pokrenute, kao i „novim koracima u dijalogu“, najavili su iz EU. Za Beograd je, međutim, glavna tema ovog susreta Zajednica srpskih opština, a za Prištinu – pitanje nestalih.

Za istim stolom, danas će po drugi put u svojstvu pregovarača sesti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti. Posrednici su i ovog puta visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

Očekuje se da će predsednik Srbije, pre nove runde sastati odvojeno sa Boreljom i Lajčakom.

A kako je ranije najavljeno, bilateralni susret imaće predstavnici EU i sa prištinskom delegacijom.

Odvojeni sastanci počeće od 14 časova, a kako je Tanjug preneo, planirano je da se razgovori završe do 18 časova.

Boreljov portparol, Peter Stano prošle nedelje izjavio je da će se novi sastanak fokusirati na napredak do sada postignut, kao i na sledeće korake u dijalogu i ocenio da je „važno da dve strane nastave da razgovaraju i da nema nazadovanja“.

Vučić je prethodno najavio da u Brisel ide u najboljoj veri i želi da razgovara i rešava konkretne probleme – od nestalih lica do svih drugih.

„Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije“ oglasio se predsednik Srbije ovoga jutra na Instagramu, iz aviona na putu za Brisel.

Kako je kazao, u avionu, uvek, „baš kao u studentskim danima“, obnavlja gradivo i pripremam se za teške sastanke.

„Predaja nije opcija!“, podcrtao je.

 

O tome – na čemu će srpska strana danas da insistira, dan ranije govorio je i direktor Kancelarije za KiM i član srpske delegacije u Briselu, Petar Petković.

Petković je kazao, da će Vučić, pre svega, insistirati na formiranju ZSO, jer kako je kazao, „to je duša Briselskog sporazuma“ i temelj ostalih potpisanih sporazuma.

A da je formiranje ZSO kao i brzo ispunjenje svih ostalih dogovora, onako kako je sporazumima u Briselu predviđeno, za srpsku stranu prioritetno i nužno, ponovila je i Kancelarija za KiM u svom poslednjem izveštaju o dijalogu koji je u skupštini Srbije usvojen 22. juna.

Sa druge strane, portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, kaže da će glavna tema sastanka u Briselu biti pitanje nestalih.

On je istakao da će se pored ove teme razgovarati i o „četiri predloga premijera Kurtija sa prethodnog sastanka, za koja srpska strana još nije dala odgovor”.

Pred današnji susret i ovog puta su se iz Beograda slale poruke o potrebi postizanja kompromisnog rešenja.

Kosovski premijer, međutim, i ovog puta je isključio mogućnost da kompromis bude podela teritorija, ali i formiranje ZSO.

Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije, kosovska vlada odbija da to priznanje dobije tako što će da ga plati teritorijom ili funkcionalnošću, kazao je prošle nedelje Kurti.

Podsetimo, prethodna runda dijaloga na najvišem nivou, i prva od kada je Aljbin Kurti ponovo preuzeo vlast, održana je 15. juna ove godine.

Nakon ove runde iz EU su, sa primetnom dozom optimizma, poručili – „nije bio lak ali je važno da se dogodio“.

Da nije bilo lako, kazao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ali sa mnogo većom dozom pesimizma.

Optužio je kosovskog premijera da je svojim dolaskom u Brisel hteo samo da okonča dijalog. Kazao je da se dve strane ni oko čega nisu složile, da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’.

Kosovski premijer, na ovom sastanku je, međutim, izneo svoja četiri predloga zatraživši od Beograda da se usaglasi.

Među njima su – da zemlje zapadnog Balkana odbace CEFTA-u i potpišu novi sporazum o ekonomskoj saradnji, SEFTA-u, u kojem bi Kosovo dobilo jednak status sa drugima u regionu.

Predložio je potpisivanje sporazuma kojim se Beograd i Priština obavezuju da neće napadati jedni druge. Treći predlog se odnosio na rešavanje pitanja manjina – tj. da, umesto ZSO, Srbi na Kosovu dobiju Nacionalno veće nalik telu koje okuplja Albance na jugu Srbije.

Kao poslednji predlog, Kurti je zahtevao ostavku Veljka Odalovića iz Komisije za nestale vlade Srbije, ali i da bude saslušan po pitanju nestalih.

Kako je Kurti nakon ovog sastanka kazao, Vučić je odbio sve predloge, osim jednog – u vezi SEFTA-e – tj. o njemu se nije oglasio na ovom sastanku.

U međuvremenu, 7. jula su se u Briselu sastali pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora i razgovora o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.

Srpska delegacija predvođena Petrom Petkovićem i ovog puta je govorila da „nije bilo lako“, te da su, zbog prethodnih vlasti u Srbiji, „bili prinuđeni da spašavamo šta se spasti može“.

Na ovom sastanku se razgovaralo, između ostalog, o formiranju ZSO, ali i o pitanju energetike, o incidentima, o pravosuđu, potvrdio je tada Petković.

Ukazao je na potrebu da se ispuni sve što je prethodno dogovoreno, međutim, na istu obavezu, sa osvrtom na srpsku stranu, ukazala je i prištinska delegacija.

Potpredsednik kosovske vlade, i glavni pregovarač, Besnik Bisljimi (Bislimi), nedavno je kazao da je prištinska delegacija u Briselu identifikovala 11 sporazuma u kojima Srbija nije ispunila svoje obaveze.

Bisljimi je ujedno optužio Beograd da želi da „legalizuje paralelne strukture“ kroz ZSO, ali i kazao da može da se razgovara o „najprikladnijim modalitetima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava na Kosovu“, upravo kada se ove strukture i ugase.

Petković je potom demantovao da je Bisljimi u Briselu govorio o „ilegalnim paralelnim strukturama“.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Vučić evropskom dopisniku N1: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nedavno je za KoSSev o četiri Kurtijih predloga pisao i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Miloš Hrnjaz. Opširnije o tome: Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvima

O prethodnim razgovorima u Briselu, kao i o celokupnom procesu dijaloga čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski proces.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.