Lajčak: Vrlo mali napredak, jedini ishod razgovora – dijalog će se nastaviti

„Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane o pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, oglasio se nakon završene druge runde dijaloga u Briselu izaslanik EU, Miroslav Lajčak.

Lajčak je danas zajedno sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom posredovao u razgovorima delegacija predvođenim predsednikom Srbije i kosovskim premijerom.

Tvrdi da su dve strane, usled različitih pristupa, danas postigle vrlo mali napredak.

„Razgovarli smo o nekoliko konkretnih predloga, ali jedini ishod koji danas mogu izvesti je da će se dijalog nastaviti“, kazao je Borelj.

Tvrdi da su se strane usaglasile da će njihovi glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom nivou, uz podršku Evropske unije, a kako bi se pozabavili trenutnim pitanjima i pripremili se za sastanak na visokom nivou – kada je to potrebno.

Lajčak je ujedno potvrdio da su se Kurti i Vučić usaglasili da se ponovo sastanu septembra meseca.

Izaslanik EU ujedno je poručio stranama da evropske integracije i evropska budućnost Beograda i Prištine zavise upravo od normalizacije odnosa.

„Stoga, očekujemo da obe strane sarađuju na prevazilaženju nasleđa prošlosti i rešavanju svih otvorenih pitanja među sobom“, podcrtao je Lajčak.

Danas je u Briselu održana nova runda dijaloga. Nakon završenih razgovora, predsednik Srbije i kosovski premijer, izneli su kontradiktorne izjave i jedan drugog međusobno optužili da druga strana laže.

Predsednik Srbije ocenio je današnje razgovore kao neuspeh i za to optužio upravo Kurtija, a zbog toga što je navodno odbio da prihvati tri tačke sporazuma koji je predložila EU i zbog toga što je umesto o normalizaciji odnosa govorio o navodnim genocidima Srbije.

Vučić tvrdi da nije verovao da je moguće imati lošiji sastanak od onog održanog 15. juna, ali se danas, kako kaže, ipak uverio da jeste.

Kosovski premijer, sa druge strane, demantovao je navode predsednika Srbije, da je odbio predloženi sporazum i zapravo njega optužio za to što danas u Briselu nije „potpisana deklaracija“.

Ujedno je kazao da je on Vučiću danas poklonio tri knjige koje, kako je rekao, svedoče o genocidu Srbije, a dok mu je na to srpska delegacija odgovorila uvredama.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su još kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.