Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

„Kurti je pokušao da moralnom bukom o tri genocida nad Albancima skrene pažnju sa Zajednice srpskih opstina, zbog koje on nosi krivicu za zaglavljivanje pregovora“, kazao je za KoSSev politikolog Mladen Mrdalj, komentarišući novu rundu dijaloga koja je upravo završena u Briselu.

Kaže da Kurti na taj način pokušava da izgradi povod za EU i SAD da odgovornost za zaglavljene pregovore prebace na Srbiju.

„Ostaje da se vidi koje zapadne zemlje će menjati retoriku u tom pravcu, pa se postavlja pitanje šta bi bio najbolji odgovor Srbije“, dodao je Mrdalj.

Komentarisao je i navode predsednika Srbije – da je sada zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, a zbog navodnog odbijanja Aljbina Kurtija da se obaveže na nečinjenje akcija koje mogu dovesti do destabilizacije situacije na terenu.

Mrdalj smatra da bi ova izjava mogla da proizvede kontraefekat.

„To bi moglo podstaći napade na Srbe, ukoliko albanski ekstremisti proračunaju da bi Vučić u ime bezbednosti Srba na Kosovu bio spreman na dalje ustupke“, ocenjuje Mrdalj.

Mišljenja je da bi Srbija morala jasno da stavi do znanja da ona ne može da vodi nikakve pregovore sve dok traju napadi na Srbe, čime bi se, kako je kazao, odgovornost albanske strane učvrstila kao glavna tema razgovora Srbije sa EU i SAD.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.