Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Borelj

Beograd i Priština moraju konačno da zatvore poglavlje „bolne prošlosti“ kroz postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa, oglasio se danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove, Žozep Borelj, uoči nove runde dijaloga u Briselu. Očekuje od strana da u razgovorima budu konstruktivni i pragmatični.

Nakon bilateralnih sastanaka između beogradske delegacije sa predstavnicima EU, kao i prištinske delegacije sa evropskim zvaničnicima, na red je došao trilateralni sastanak, tj. druga runda dijaloga na visokom nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Prvi sastanak je održan 15. juna. A kako je danas ocenio Borelj nakon završenih bilateralnih razgovora i uoči glavnog sastanka, dve delegacije sa predstavnicima EU – on nije bio nešto posebno plodonosan.

„Nadamo se da će današnji sastanak biti važniji u pogledu rezultata“, kazao je Borelj.

Borelj je potvrdio na konferenciji za štampu da će Evropsku uniju u ulozi posrednika predstavljati on lično sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

„Dobro je što smo u mogućnosti da se sastanemo ponovo pre letnje pauze i samo mesec dana nakon prvog sastanka u junu. Održavanje redovnih kontakata je od ključnog značaja, kao i posvećenost normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, kazao je Lajčak.

Takođe je potvrdio da će dve strane razgovarati o do sada postignutim rezultatima, kao i o sledećim koracima i napretku i daljem razvoju dijaloga.

„Očekujem od obe strane da u razgovorima budu konstruktivni i pragmatični“, dodao je Borelj.

Podcrtao je da Beograd i Priština moraju konačno da zatvore poglavlje „bolne prošlosti“ kroz postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, a koji je usmeren ka evropskoj budućnosti.

„Budućnost je važnija od prošlosti. Prošlost je važna, ali moramo biti usmereni ka budućnosti. I kada smo usmereni ka budućnosti, vidimo na kraju puta evropsku perspektivu za Srbiju i Kosovo, ukoliko konačno dođu do normalizacije odnosa“, kazao je Borelj.

Međutim, dodaje da to nije nešto o čemu treba da odluči Evropska unija, već same strane.

Borelj je mišljenja da je dijalog već doveo do konkretnih koristi za građane Kosova i Srbije u svakodnevnom životu.

„Važno je i za obe strane – Kosovo i Srbiju, da napreduju ka Evropskoj uniji, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog razvoja za ceo Zapadni Balkan“, tvrdi Borelj.

Na kraju svog obraćanja, izrazio je želju da će ova nova runda dijaloga biti plodonosna, i da će biti preduzeti određeni koraci ka napretku dijaloga.

„Nadam se da će sastanak biti pozitivan, daću sve od sebe da naglasim pozitivne aspekte ovog dijaloga“, kazao je Borelj, potvrdivši ujedno da će se nakon razgovora medijima obratiti Miroslav Lajčak.

Pročitajte još:

Vučić evropskom dopisniku N1: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u BriseluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.