Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

„Na sastanku smo razmenili darove, ja sam njima dao tri knjige, a oni meni tri uvrede“, poručio je danas nakon sastanka u Briselu predvodnik prištinske delegacije za pregovore u Briselu, Aljbin Kurti. Kosovski premijer je ujedno kazao da nisu tačni navodi predsednika Srbije, da je danas odbio da se obaveže na nečinjenje akcija koje mogu dovesti do destabilizacije.

Sa druge strane, potvrdio je da je kosovska delegacija optužila Srbiju za više genocida na Kosovu. Govoreći o slučaju srpske povratnice, Dragice Gašić, kazao je da je Vučić i Petković zloupotrebljavaju, dok se, sa druge strane, tvrdi, kosovska vlada pritivi nasilju, a posebno nad manjinama.

Nakon završene druge runde dijaloga, Kurti je tokom većeg dela svog obraćanja medijima govorio na srpskom jeziku – odgovarajući na pitanja srpskih medija.

„Nije tačno da mi nismo prihvatili tri zahteva Evropske unije, to je neistina, to je laž“, kazao je danas Kurti medijima nakon što je završena druga runda dijaloga.

„Prihvatili smo da osuđujemo bilo kakvu akciju ili deklaraciju koja remeti stabilnost, ali smo insistirali da ta tačka bude još čvršća – u kojoj će se pominjati i mir i sigurnost, ali danas nemamo zajedničku deklaraciju zato što predsednik Srbije nikako nije želeo da se razgovara o nestalim licima i nekim drugim pitanjima“, kazao je Kurti sa druge strane.

Predvodnik prištinske delegacije na ekspertskom nivou, Besnik Bisljimi, prema rečima kosovskog premijera, danas je na sastanku ukazao na 11 tačaka, a koje predstavljaju „11 barijera koje Srbija nameće Kosovu u pogledu trgovine“, a da je i to Vučić odbio.

I dok tvrdi da nije odbio tri predloga EU, kazao je da je danas predložio pisani sporazum sa šest šest tačaka ili Deklaraciju o miru dve strane, koja je, kako je kazao, odbijena i bez čitanja.

Kurti je i u međuvremenu objavi ona svom Fejsbuk profilu tekst ove deklaracije a koji, kako je kazao, govori o opredeljenosti na nenapadanje i recipročnim pravima.

Kurti je takođe rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči „suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Borelja, ali Vučić nije prihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Takođe je saopštio da je pristao na to da prištinska delegacija dođe ponovo u Brisel avgusta meseca, a potom i septembra da se održi novi sastanak na visokom nivou.

Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom

Kada je reč o darovima kosovskog premijera. On je predsedniku Srbije poklonio tri knjige.

„Dao sam im knjigu Nataše Kandić, odnosno Fonda za humanitarno pravo, koja dokumentuje 1.133 dece koja su ubijena na Kosovu 1998. i 1999. godine, a od toga 109 dece se i dan danas vode kao nestale osobe. Dao sam knjigu u kojoj su ispovesti žena koje su silovane od strane policije i vojske i treća knjiga o istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884. godine“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je ovim knjigama „dokazao srpskom predsedniku da ovo što se dogodilo 98 i 99 godine, nije prvi srpski genocid već zadnji“.

Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom

„Prvi genocid desio se u Leskovcu, Kuršumliji, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu. Mnogo Albanaca danas na Kosovu, uključujući i predsednika kosovskog parlamenta, imaju imena po selima u južnoj Srbiji, odakle su istrebljeni Albanci pre 165 godina“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je time hteo da ukaže srpskom predsedniku, ali i evropskim zvaničnicima, da „Albanci i Srbija kao država, a ne kao Srbi, imaju dugu istoriju“.

Nikada nisam rekao da su Srbi genocidan narod

Kosovski premijer ujedno tvrdi da nikada nije rekao da su Srbi genocidan narod, kao što to tvrde drugi.

„Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid. Političko vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid. A to što je tu bio i sadašnji predsednik Srbije je ista stvar“, dodao je kosovski premijer.

Protivimo se nasilju, posebno nad manjinama; Incidenti odgovaraju onima koj žele podelu

Na pitanje novinarke ko je odgovoran za zločine koji su se dogodili nad srpskim stanovništvom, Kurti je poručio da će se pobrinuti da nijedan zločin ne zastari, i da bude rasvetljen u kosovskom i međunarodnom sudskom sistemu.

„Na Kosovu smo imali UNMIK, sad imamo EULEX, imamo Specijalni sud, imali smo i Haški tribunal“, dodao je kosovski premijer, navodeći da je na Kosovu pravdu uvela međunarodna zajednica. Međutim, tvrdi da to nije bilo moguće u Srbiji.

„Sećate se da je Šešelj u Hagu imao tri pravna savetnika, a jedan od njih je bio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. I na današnjem sastanku je Vučić ponovio da je NATO teroristička organizacija“, tvrdi vođa prištinskog tima.

Kosovski premijer ujedno kaže da se njegova vlada protivi nasilju, a potogovu nad manjinama, te da Kosovo nema nikakav interes od toga.

Sa druge strane, tvrdi da „oni koji žele podelu Kosova, žele da dokažu da Albanci i Srbi ne mogu da žive zajedno“.

„Njima i odgovaraju incidenti“, kazao je Kurti.

DB Srbije odgovorna za Pandu – hteli da optuže OVK

Kako je sam potvrdio, na današnjem sastanku kosovski premijer osvrnuo se i na slučaj Panda – kada je 1998. u Peći ubijeno šest srpskih mladića.

Kurti kaže da je za ovaj slučaj bila odgovorna Državna bezbednost Srbije, a s ciljem da za to optuži OVK.

„Želimo da radimo zajedno sa Srbima na Kosovu, ali moramo da pričamo istinu o Srbiji kao državi. Za mene narod i država nisu ista stvar“, kazao je Kurti.

Vučić i Petković zloupotrebljavaju Dragicu Gašić

Osvrnuo se i na slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici, Dragice Gašić.

Kurti kaže da mu je veoma žao što srpsku povratnicu „zloupotrebljavaju“ predsednik Srbije i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Doveli su je na Vidovdan na Kosovo i to sa kamerama, što znači da ne mare za te ljude već prave šou sa njima, da bi rekli evo Albanci nemaju gostoprimstvo prema Srbima povratnicima. To što su je na takav način doveli na Kosovo, nema nikakve veze sa dobrom namerom prema blagostanju gospođe Gašić“, tvrdi kosovski premijer.

Protiv Dragice Gašić opština Đakovica podnela je tužbu s ciljem oduzimanja stanarskog prava koje je ostvarila nedavno, pre svog povratka u Đakovicu.

Kurti, međutim, danas kaže da svi oni koji na Kosovu imaju svojinu – ako je nisu prodali, ili ako im je nije dao Slobodan Milošević, mogu da se vrate.

„Ima puno Albanaca kojima je Milošević oduzeo stan i dao ga policajcu koji je došao iz Beograda. Sedeći u Beogradu ne možete znati šta je sa Srbima, ako želite to da znate pričajte sa Albancem na Kosovu“, poručuje kosovski premijer.

Kada vas bombarduje 19 država, mora da ste bili veoma loši

Osvrnuo se i danas na predsednika Kancelarije za pitanje nestalih Vlade Srbije, Veljka Odalovića, zatraživši još jednom od srpskog rukovodstva da ga skine sa ove funkcije. Ujedno je kazao da Srbija odmah pruža veliki otpor kada napomene suočavanje sa prošloću.

„Ako ste čisti zašto biste se bojali suočavanja sa prošlošću, ja sam čovek koji je okrenut ka budućnosti, ali ne možete da se bavite nestalim licima, a da kažete da državu Srbiju još vodi Veljko Odalović, to je suludo“, ocenjuje Kurti.

Govoreći o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu, Aljbin Kurti ujedno je kazao da je UNMIK digao više optužnica protiv Albanaca, nego protiv Srba.

„Ali mislim da je ovde velika nepravda koja treba da se koriguje na pravni i pravedni sistem za sve zločine koji su se, bez obzira na nacionalnu pripadnost, dogodili na Kosovu. I tu nema nikakve sumnje, Srbija vodi u celoj Jugoslaviji, jer kada se 19 država NATO-a udruže i bombarduju jednu zemlju, mora da je bila veoma loša“, zaključio je Kurti.

 

Pročitajte još:

Vučić evropskom dopisniku N1: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.