Specijalni sud odbacio četiri prijave za žrtve protiv Saljiha Mustafe

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju izdao je juče prvu odluku u vezi sa učešćem žrtava u predmetu protiv Saljiha Mustafe i to tako što su četiri prijave odbačene kao neprihvatljive.

Prethodno je Kancelarija za učešće žrtava (VPO) 09. decembra podnela svoj prvi izveštaj u kojem je navela da je putem imejla primila prijave četiri osobe koje su se prijavile da budu prihvaćene kao žrtve u postupku. Tri od ove četiri osobe su iz iste porodice i one su potpisale i podnele zajedničku prijavu, a koju je VPO registrovala kao zasebne podnosioce.

Međutim, ova kancelarija navodi da niko od podnosioca prijave za učešće kao žrtve nije podneo potrebnu dokumentaciju ali i da je ova kancelarija „nije procenila za shodno da zatraži od podnosioca da kompletiraju svoje prijave i podnesu svoj zahtev sa potrebnom dokumentacijom“.

Zato je VPO zatražila od sudije za prethodni postupak da ospori četiri prijave jer oni koji su se prijavili nisu podneli dokumenta sa kojima dokazuju svoj identitet i da su to stvarne osobe, te da nisu opisali događaje koji imaju bilo kakvu vezu sa zločinima iz optužnice.

Ova kancelarija je takođe odlučila da objavi ovu informaciju ali da će podnosiocima prijava, i pored toga što im nije određen status žrtve, biti sakriven identitet iako troje prijavljenih nije zatražilo nikakve zaštitne mere.

Žrtva je stvarna osoba koja je lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu, a kao direktan rezultat zločina koji je u okviru nadležnosti specijalizovanih komora i naveden u optužnici koju je potvrdio sudija za prethodni postupak.

Nakon što se potvrdi optužnica, a dovoljno ranije pre nego da se slučaj otvori, osoba koja tvrdi da je žrtva nekog zločina koji je naveden u optužnici, može da podnese prijavu da bude prhvaćena kao žrtva koja učestvuje u postupku (VPP). Da bi to postala ona mora da tačno navede kako se on ili ona, kvalifikuju kao žrtva i da navede lokaciju i datum navodnog zločina u kojem je pretrpela štetu.

U ovom konkretnom slučaju sudija za prethodni postupak utvrdio je da podnosioci nisu podneli nikakav dokaz svog identiteta i veze, te da su njihovi lični podaci nepotpuni, dok nekoliko relevantnih delova formulara za prijavu nije popunjeno. Takođe, nedostaje i određena dokumentacija ali i da nema jasnog navođenja datuma i lokacija navodnih zločina.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu. Krajem novembra, sudija za prethodni postupak, izdao je okvirnu odluku o učešću žrtava, prema kojoj se od Kancelarije za učešće žrtava (VPO) zahteva da do 10. decembra 2020. podnesu sudiji za prethodni postupak i stranama u postupku svoj prvi izveštaj o pravilima. Ova kancelarija je to i učinila 09. decembra.

Saljih Mustafa je jedan je od osnivača nekadašnje „OVK“, a u trenutku hapšenja 24. septembra 2020, bio je visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane i prvi je uhapšeni „gost“ Specijalnog suda.

Tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao 24. novembra.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Mustafa se tačno mesec dana od prvog pristupanja – 28. oktobra, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Do sada su održano četiri statusne konferencije.

Povezani članci:

Saljih Mustafa pred sudom u Hagu: Tužilaštvo traži da suđenje počne u martu, odbrana u julu

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

S. tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi krene marta; Odbrana: Za istragu će nam trebati 9 meseci

Saljih Mustafa danas na statusnoj konferenciji u Hagu

Saljihu Mustafi produžen pritvor – rizici od bekstva, uticaja na svedoke i žrtve i dalje postoje

Mustafa pred sudom u Hagu: „Nisam kriv“

Koha: Za 28. oktobar zakazano ročište Saljihu Mustafi

Tužilaštvo ima 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.