Saljih Mustafa pred sudom u Hagu: Tužilaštvo traži da suđenje počne u martu, odbrana u julu

Vest je ažurirana

Odbrana: Suđenje tek u julu; Tužilaštvo: To je neprihvatljivo

Odbrana Saljiha Mustafe, za razliku od Specijalnog tužilaštva, poručila je da tek treba da sprovede veći deo svojih istražnih radnji, među kojima su razgovori sa svedocima za alibi, razgovori sa drugim svedocima, ali i pronalazak drugih dokumenata.

Kada je reč o razgovorima sa svedocima za alibi Saljiha Mustafe, odbrana je predvidela da će se ovi razgovori završtii u naredna dva meseca.

Naveli su da će potom izvestiti sud o alibiju, ali i da ne mogu da predvide da li će postojati potreba za primenom zaštitnih mera za svedoke.

Osim svedoka koji će pokušati da dokažu alibi Mustafe, biće i drugih svedoka a sa kojima tek treba da se obavi razgovor, poručila je odbrana.

Ujedno će, dodaju, pokušati da dođu u posed dokumenata i izveštaja koji su relevantni za odbranu, ali i da to trenutno nije prioritet, već dokazivanje alibija.

Predvideli su da će sve istražne radnje odbrane biti završene do avgusta meseca, ali i da  će imati više svedoka od tužilaštva.

Na pitanje da li je potrebno da sve istražne radnje odbrane budu okončane pre početka suđenja, odbrana je poručila da je neophodno da 2/3 radnji bude završeno, te dala procenu da bi moglo sa suđenjem da se počne tek jula meseca.

Tužilaštvo, sa druge strane, smatra da nije potrebno preduzimati intenzivne istražne radnje koje bi potrajale mesecima.

S onim što odbrana ima, a što je dostavljeno od strane Specijalnog tužilaštva, odbrana lako može pripremiti tezu, smatra tužilaštvo.

Dodaju da je krajnji rok za završetak istražnih radnji – avgust mesec, neprihvatljiv za tužilaštvo, ali i da se on „negativno odražava na pravo optuženog za ekspeditivno suđenje“.

Potvrdili su da će tužilaštvo biti spremno za suđenje za nekoliko nedelja, ali i dodali da je odbrana imala dovoljno vremena za vođenje istrage, jer su prvi razgovori o početku istraga odbrane vođeni pre nekoliko meseci.

Sa druge strane, tužilaštvo navodi da shvata važnost istrage odbrane.

Odbrana je, sa druge strane, poručila da nije na tužilaštvu da govori o tome kako će organizovati odbranu jer je, kako dodaju, Tužilaštvo imalo godine da sprovede istrage.

Ostavite odbranu da radi svoj posao, poručili su.

Odbrana je zatražila da se sledeća statusna konferencija održi za najmanje dva meseca, a nakon što se obave razgovori sa svedocima u vezi alibija.

Tužilaštvo traži da se sa suđenjem počne u martu

Sudija za prethodni postupak zatražio je od tužilaštva da saopšti da li je završilo sa obelodanjivanjem dokaznog materijala, uključujući oslobađajuće dokaze.

Predstavnici tužilaštva potom su saopštili da su pri kraju sa obelodanjivanjem dokaznog, uključujući i oslobađajući materijal, i da bi sa ovim procesom trebalo da se završi do 15. februara.

Tužilaštvo se takođe zalaže da se posle podnošenja pretpretresnog podneska što brže počne sa suđenjem u ovom slučaju protiv Saljiha Mustafe.

Izrazili su očekivanje da se sa procesom suđenja počne već početkom marta, i poručili da će se sa obelodanjivanjem drugog materijala nastaviti nakon početka suđenja.

Odbrana je poručila da kada je reč o obelodanjivanju, pojedini dokumenti nisu prevedeni na albanski, već su na engleskom jeziku.

Tužilac je poručio da je sav matrerijal obelodanjen u skladu sa pravilima i na engleskom i albanskom, zatraživši od odbrane da precizira o kakvom je materijalu reč – dokaznom ili oslobađajućem.

Sudija je potom zatražio da odbrana precizira o kojim dokumentima je reč, nakon čega se, po zahtevu odbrane, prešlo na zatvorenu sednicu.

Upravo je počela četvrta statusna konferencija o slučaju koji se vodi protiv Saljih Mustafe optuženog za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu.

Statusna konferencija održava se s ciljem utvrđivanja napretka u vezi sa predmetom koji se vodi pred ovim sudom.

Mustafa neće prisustvovati današnjoj sednici, već će biti prisutna samo njegova odbrana.

Specijalno tužilaštvo kao i odbrane imali su rok do 29. januara da podnesu pisane podneske.

Statusnu konferenciju možete pratiti uživo ovde.

Ovo je četvrto pojavljivanje pred sudom u Hagu Saljiha Mustafe koji je ujedno i prva osoba koja je uhapšena po nalogu Specijalizovanog tužilaštva još krajem septembra.

Mustafi je prethodno u više navrata produžavana mera pritovora, a poslednji put pre nekoliko dana, kada je sudija Nikolas Giju, poručio da smatra da, imajući u vidu Mustafinu poziciju unutar Kosovske obaveštajne agencije, postoji rizik da vrši opstrukciju procesa Specijalizovanih veća.

Čak ni ograničavanje njegovog kretanja ne bi umanjilo ovaj rizik, ocenio je sudija.

Podsetimo Mustafu, koji je prvi uhapšen po nalogu Specijalizovanog tužilaštva 24. septembra, jedan je od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane terete za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao 24. novembra.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Mustafa se tačno mesec dana od prvog pristupanja – 28. oktobra, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Povezani članci:

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

S. tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi krene marta; Odbrana: Za istragu će nam trebati 9 meseci

Saljih Mustafa danas na statusnoj konferenciji u Hagu

Saljihu Mustafi produžen pritvor – rizici od bekstva, uticaja na svedoke i žrtve i dalje postoje

Mustafa pred sudom u Hagu: „Nisam kriv“

Koha: Za 28. oktobar zakazano ročište Saljihu Mustafi

Tužilaštvo ima 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.