Saljihu Mustafi produžen pritvor – rizici od bekstva, uticaja na svedoke i žrtve i dalje postoje

Dva meseca od dana kada je uhapšen, bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi (Salih), produžena je mera pritvora. „Sudija za prehodni postupak smatra da se rizicima od bekstva, ometanja postupka i daljeg činjenja krivičnih dela može efikasno upravljati samo iz pritvora“, navodi se u odluci sudije za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu.

U odluci se podseća da je odbrana zatražila da Mustafa bude pušten iz pritvora, te da je poručila da ne može da se odredi dalje zadržavanje povodom određenih optužbi, ukoliko nije predočen dodatan „objektivni materijal“ za iste.

Podsećaju da je odbrana kao alternativu navela uslovno puštanje na slobodu ukoliko sudija smatra da postoji rizik od bekstva, ometanja postupka i daljeg činjenja krivičnih dela.

Sa druge strane tužilaštvo je zahtevalo od pretpretresnog sudije da Mustafa ostane u pritvoru, te da se ne pusti na slobodu, pa čak ni uslovno.

Ovo tužilaštvo smatra da ne samo da postoje pomenuti rizici, već da su se uvećali, kao i da postoji osnovana sumnja da je Mustafa izvršio zločine koji mu se stavljaju na teret.

Položaj Mustafe u kosovskom obaveštajnom aparatu olakšao bi mu bekstvo

Kada je u pitanju rizik od bekstva, odbrana je navela da Mustafa živi na Kosovu sa porodicom gde želi da nastavi da se bavi svojim poslom, da je dobrovoljno došao na ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva, da će dobrovoljno da preda svoj pasoš, i da će se pojaviti pred sudom kada god se to od njega zatraži.

Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo navodi da se, od kad su obelodanjeni optužnica i drugi materijali za suđenje, kod Mustafe „uvećao podsticaj za bekstvo jer je sada svestan konretne mogućnosti osude i mogućeg izcricanja duže zatvorske kazne“.

Sudija za prethodni postupak takođe smatra da postoji rizik od bekstva, te da se podsticaj za bekstvo uvećava sa otkrivanjem pratećeg materijala optužnice – „jer rasvetljava ozbiljnost optužbi i čini konkretnijom mogućnost izricanja osuđujuće presude i veće kazne“.

„Činjenica da gospodin Mustafa boravi sa porodicom na Kosovu i da je dobrovoljno došao na ispitivanje pred STK i da obećava da će se pojaviti pred SVK kada poziv stigne, ne poništva procenu da postoji podsticaj i namera za bekstvo. Ujedno, obećanje da će predati pasoš ne umanjuje rizik od bekstva, jer bi položaj Mustafe u kosovskom obaveštajnom aparatu olakšao njegovu mogućnost da napusti Kosovo putem ilegalnih prelaza, ukoliko je to potrebno“, poručio je sudija za prethodni postupak.
Iskustvo bi mu olakšalo proces identifikacije i uticaja na svedoke i žrtve

Sudija za prethodni postupak takođe zaključuje da i dalje postoji rizik da će Mustafa da ometa postupak i utiče na žrtve i svedoke.

Istog mišljenja je i tužilaštvo, ali ne i odbrana, koja navodi da se Mustafa ni na koji način nije protivio saradnji ili učinio bilo šta kako bi naškodio istrazi STK.

„Sudija za prethodni postupak smatra da bi za iskusnog obaveštajnog oficira poput gospodina Mustafe i ograničeni vremenski i geografski opseg predmeta, olakšao proces identifikacije i uticaja na žrtve i svedoke. Pored toga, i kao što je gore napomenuto, u ovoj fazi postupka, konkretan rizik od osuđujuće presude i posledičnog izricanja kazne, uvećava Mustafin podsticaj da utiče na žrtve i svedoke“, navodi se dalje u dokumentu.

Mustafa se javno hvalio ubijanjem Srba

Kada je u pitanju rizik da će optuženi da ponovo vrši ista krivična dela, tužilaštvo je mišljenja da bi, usled mogućnosti izricanja duže zatvorske kazne, optuženi mogao da pribegne pretnjama fizičkim nasiljem protiv žrtava.

Sa druge strane, sudija za prethodni postupak podseća da se Mustafa „javno hvalio ubijanjem Srba na konferenciji za štampu 14. juna 1999. godine u Prištini, demonstrirajući tako rizik da može pribeći nasilju i pretnjama fizičkim nasiljem nad žrtvama i svedocima“.

Sudija za prethodni postupak zaključuje da rizici od bekstva, ometanja postupka i daljeg činjenja krivičnih dela i dalje postoje te je odlučio da produži meru pritvora.

„Naročito zbog toga što položaj Mustafe u kosovskom bezbednosnom-obaveštajnom aparatu omogućava pristup informacijama i resursima koji će okašati svaki pokušaj bekstva, ometanje postpuka uticajem na žrtve i svetoke ili činjenjem dajlih zločina“.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao danas.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Mustafa se tačno mesec dana od prvog pristupanja – 28. oktobra, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.

Odluka o pritvoru se, prema pravilniku suda, razmatra na dva meseca.

Povezani članci:

Mustafa pred sudom u Hagu: „Nisam kriv“

Koha: Za 28. oktobar zakazano ročište Saljihu Mustafi

Tužilaštvo ima 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.