Koha: Za 28. oktobar zakazano ročište Saljihu Mustafi

Ročište prvom optuženom za ratne zločine pred Specijalnim sudom, Saljihu Mustafi održaće se 28. oktobra u 15:00, prenela je prištinska Koha pozivajući se na potvrdu Specijalizovanih veća Kosova.

Sudija za prethodni postupak odlučio je da se ročište održi u prisustvu Specijalnog tužioca i odbrane, prenosi ovaj medij.

Strane – tužilac i odbrana, imaju rok do 27. oktobra da podnesu pisane podneske ukoliko im predloženi datum ne odgovara.

Jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, Saljih Mustafa, uhapšen je 24. septembra u Prištini, nakon čega je prebačen u pritvor Specijalnog suda.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je još 12. juna 2020, ali je međutim obelodanjena svega nekoliko sati nakon hapšenja.

On se tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Prvi put se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu pojavio 26. septembra – tada je odbio da se izjasni o krivici. Na statusnoj konferenciji koja je potom održana 5. oktobra, Specijalizovano tužilaštvo je najavilo da će u slučaju protiv Mustafe izvesti 16 svedoka. Odbrana Saljiha Mustafe najavila je tada da će takođe sprovesti svoju istragu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.