Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Specijalizovano tužilaštvo na Kosovu danas je izvršilo prvo hapšenje, dok je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća ujedno potvrdio prvu optužnicu. U pitanju je Saljih Mustafa, jedan od osnivača nekadašnje OVK, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane. Njegovo hapšenje prati niz negativnih reakcija iz Prištine, dok su, barem za sada izostale reakcije najviših kosovskih zvaničnika i vođa nekadašnje OVK.

Nasim Haradinaj: Hapšenje posledica podizanja ruku u skupštini

Zamenik predsednika „Organizacije veterana OVK“, Nasim Haradinaj, hapšenje Saljiha Mustafe vidi kao posledicu „podignutih ruku poslanika koji su u Skupštini Kosova glasali za formiranje Specijalnog suda“, preneli su prištinski mediji.

„Specijalni sud izglasan je u kosovskoj skupštini i sada je ovog građanina neko drugi uhapsio u njegovoj zemlji“, poručio je u izjavi za Insajderi.

Haradinaj, sa druge strane, nije otkrio da li će se ovo udruženje aktivno protiviti hašenju Mustafe, poručivši samo da će imati redovne sastanke sa ograncima na kojima se donose odluke.

Kastrati: Sud izgubio kredibilitet

Specijalni sud treba raspustiti, jer borba Kosova za slobodu ne mora da se dokazuje jer je optužbe izmislila Srbija, reagovao je nakon današnjeg hapšenja Mustafe gradonačelnik Kamenice, Ćendron (Qëndron) Kastrati.

Kastrati ujedno smatra da je Specijalni sud u „velikoj krizi“ kredibiliteta.

„Sada kada su objavljeni dosijei i izgubljena svaka prilika za dobro upravljanje dokazima i pravično suđenje, žele da ljudima da sipaju so na ranu. Njihovo postojanje nikada nije dovođeno u pitanje više nego danas“.

Kastrati, međutim, smatra da Specijalni sud „ne može da ocrni vrednosti OVK i svih heroja koji su doprineli borbi za slobodu“.

Gaši: Teško mi je da poverujem da je Mustafa činio ratne zločine

Hapšenje bivšeg šefa obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa komentarisao je i bivši savetnik bivšeg kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, Škeljzen Gaši (Shkëlzen Gashi), koji je smenjen sa ove pozicije nakon izjave da je u OVK bilo i onih koji su činili ratne zločine.

Gaši, za Mustafu – svog prvog komšiju, međutim, kaže da mu je teško da poveruje u to da je on počinio zločine tokom rata.

„Teško mi je da poverujem da je ‘Calji’ (nadimak Saljija Mustafe, prim.red.) umešan u kršenje pravila međunarodnog humanitarnog prava, između ostalog i zato što je ‘Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova’ tokom 90-tih svakog meseca izdavao novine ‘Ćlirimi’, u kojima je oštro osuđivao napade protiv nevinih civila etničkih manjina na Kosovu“, poručio je.

Međutim, kako kaže, sada Mustafi ostaje da „dokaže svoju nevinost“.

Podređeni Mustafi „doživeće istu sudbinu“

Suprotne reakcije stižu od strane porodice ubijenog aktiviste LDK Hakija Imerija, za šta se, prema navodima Miljaima Zeke, tereti Mustafa.

Oni su poručili da je hapšenje Saljiha Mustafe dokaz ozbiljnosti tužioca Džeka Smita i njegovog tima, preneli su prištinski mediji.

Imerijeva porodica u objavi na Fejsbuku ujedno je poručila da će svi „podređeni Salji Mustafi doživeti istu sudbinu“.

„Biće i drugih podjednako važnih događaja ove prirode. Svi nadređeni Salji Mustafi i svi njemu podređeni imaće istu sudbinu. Pravda ne zaboravlja, oni koji ucenjuju svedoke, napadaju Specijalni sud direktno, napadaju pravdu, napadaju žrtvu, napadaju evroatlantske vrednosti“, ističe se u objavi.

Poručuju da je danas uhapšeni Mustafa bio šef ŠIK-a Kadrija Veseljija za Prištinu – „ove zločinačke organizacije“, dodaje se u objavi.

Zeka: Hapšenje signal onima koji misle da mogu da podrivaju sud

„Osoba uhapšena danas u Prištini tereti se za nekoliko ubistava tokom rata, kao i najmanje jedno posleratno ubistvo visokog zvaničnika LDK“, poručio je bivši poslanik skupštine Kosova i nekadašnji novinar, Miljaim Zeka, pozivajući se na sopstvene izvore u tužilaštvu nakon današnjeg hapšenja.

Poručuje da je hapšenje Mustafe „jasan signal onima koji misle da rad suda može biti podriven“, napisao je Zeka, podsetivši ujedno da je njemu prethodili navodi udruženja veterana OVK da je njima dostavljeno više hiljada dosijea Specijalnog suda sa poverljivim informacijama uz ujedno imena svedoka. Više o tome u posebnoj vesti.

Javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Tako je poznata albanska TV stanica TopChannel od skora počela da objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalnog tužilaštva.

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do prekjuče, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

I dalje, međutim, nema potvrde da li je zaista došlo do curenja dokumenata iz ovog suda, i to u vreme kada se očekuje moguće podizanje prvih optužnica.

Povezani članci:

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.