Mustafa pred sudom u Hagu: „Nisam kriv“

Bivši pripadnik OVK, Saljih Mustafa (Salih) danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.

Mustafa je na početku svog obraćanja rekao da je uveren da je borba „OVK bila poštena, neizbežna i neophodna“.

„Jer dugotrajna okupacija i genocidni fašistički režim Slobodana Miloševića, posle krvavih ratova ovog mesara u Hrvatskoj i Bosni nisu ostavili meni i mom narodu mnoga rešenja“, izjavio je.

Sudiji za prethodni postupak rekao je da je uveren da „OVK“ nikada nije „bila teroristička organizacija ili organizovana kriminalna grupa, već oslobodilačka vojska“.

Izrazio je nadu da na Specijalizovana veća neće uticati kako domaća tako i međunarodna politika.

Mustafa je pred sudom rekao da veruje u demokratske vrednosti i pravdu i ujedno je apelovao na Specijalizovana veća, predstavnike Evropskog parlamenta, kosovskog parlamenta i političare na Kosovu da „probude svoju ljudsku i humanitarnu savest“ i da rade na tome da se u budućnosti sud u Hagu vidi kao sud koji je vršio „poštena suđenja“.

„I da će pravda za više od 1300 ubijene dece i 16.000 civila konačno doći i za njih i za one u masovnim grobnicama koje su otkrivene u Srbiji i da se ublaži materijalna šteta koja je nanesena ekonomiji ali i društvenom tkivu zemlje (Kosova)“, poručio je Mustafa.

Ovo je šteta koju je nanela Srbija, dodao je potom.

„Potpuno sam siguran da se mirenje naroda ne može postići na ovaj način i da ovo nije način za traženje pomirenja, jer očigledno žrtve ne treba ponovo žrtvovati a niti može postojati demokratsko blagostanje u Evropi samo time što ćemo pokušati da činimo dobro u tom trouglu autokratskom i šovinističkom – Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića koji su bili aktivni u Miloševićevo vreme i sada kao ostaci tog režima sami su preuzeli uloge glavnih aktera u današnjim događajima“, poručio je Mustafa.

Srpske zvaničnike optužio je da „fašističkim politikama ometaju slobodu naroda Kosova“.

„Moji sunarodnici u Sandžaku i istočnom Kosovu pate jer im se uskraćuju osnovna ljudska prava a to utiče na sve balkanske zemlje koje nastoje da izgrade prozapadne vrednosti i demokratiju“, dodao je.

Kaže da će se pred sudom u Hagu koristiti „samo istinom“ i da će „nastaviti da služi pravednosti i pravičnom pristupu“.

Mustafa se potom izjasnio o krivici. Po svim tačkama optužnice za ratne zločine – proizvoljno zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, izjasnio se da nije kriv.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju (Nicolas Guillou) kazao je potom da je saslušao Mustafino izlaganje, te da mnogo toga što je rekao prevazilazi nadležnosti suda i sednice.

Sudija je potom poručio da će se pretpretresni postupak nastaviti i kao i pripreme predmeta za suđenje.

Ostatak sednice bio je posvećen postupcima o obelodanjivanju dokaza i ostalih dokumenata.

Očekuje se da će se naredno ročište održati u decembru. Sa tim su se saglasili i odbrana i Specijalno tužilaštvo.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao danas.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Povezani članci:

Koha: Za 28. oktobar zakazano ročište Saljihu Mustafi

Tužilaštvo ima 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Još jedan poziv stigao na adresu bivšeg pripadnika OVKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.