Tužilaštvo ima 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe

Specijalizovano tužilaštvo imaće najmanje 16 svedoka u slučaju protiv Saljiha Mustafe, najavljeno je danas na statusnoj konferenciji slučaja protiv Mustafe. Njegova odbrana takođe je najavila svoju istragu ali navode da je preuranjeno govoriti o aktivnostima i obimu istraga, pa samim tim i dokazima koji će biti izvedeni.

Na statusnoj konferenciji slučaja Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe, okrivljenog je predstavljao branilac Džulijus Von Bone, a zasedanjem je predsedavao sudija za prethodni postupak Nikolas Giju.

Giju je naveo da je smisao statusne konferencije da se ispita status slučaja i da se organizuje priprema za suđenje. Tražio je da čuje status istraga, procena o broju dokaza koji će biti izveden u toku suđenja, oslobađajuće dokaze i zaštitne mere.

Takođe je najavio da će redigovana verzija o odluci o potvrđivanju optužnice biti objavljena sutra i naveo da je u toj odluci određen rok od dve nedelje nakon pristupanja sudu za podnošenje zahteva o zaštitnim merama.

Giju naglašava da je obelodanjivanje dvostrani proces koji se organizuje preko Sekretarijata za obelodanjivanje i u čemu Tužilaštvo ima prednost, a pozvao je strane da obelodane samo dokaze koji su potpuno relevantni i isključe dokaze za koje je neophodno da ostanu tajni.

Tužilaštvo je reklo da kada su u pitanju preostale istražne mere, Tužilaštvo ne predviđa da bi eventualne dodatne istrage koje bi rezultirale dodatnim dokazima imale uticaj na predmet. Kada je reč o obimu predmeta, Tužilaštvo je najavilo da će pozvati ukupno 16 svedoka  – 5 svedoka na čije iskaze će se oslanjati tokom suđenja i još 11 drugih svedoka. Međutim, Tužilaštvo ne isključuje da kao rezultat preostalih istražnih radnji bude i veći broj svedoka.

Za deo svedoka, Tužilaštvo je najavilo podnošenje zahteva za zaštitne mere najkasnije do 1. decembra ove godine.

Pored svedoka, Tužilaštvo je najavilo i da će izvesti dokaze u vidu dokumenata – izveštaje, fotografije, dokumente OVK i druge publikacije.

Branilac Saljiha Mustafe, Džulijus Von Bone najavio je i istražne radnje odbrane – svedoke i materijale koji će biti korišćeni kao dokaz i najavio da će oni biti relevantni za predmet. Branilac je dodao da je preuranjeno da govori o istragama koje će sprovesti.

„Nijedna strana nema monopol nad zaštićenim svedokom“

Odbrana je takođe zatražila razjašnjenje o tome kako će se postupati u daljem postupku tokom istrage tužilaštva , ali i odbrane koja treba takođe da započne, ukoliko i kada obe strane budu želele da ispitaju istog (zaštićenog svedoka).

„Može se desiti da stupe u kontakt sa istom osobom i nijedna strana nema pravo na monopol nad svedokom. Ovo kažem u dobroj veri, moguće je da se takva situacija dogodi i bilo bi korisno da se zna kako će se tada postupati“, kazao je Von Bone.

„Želim da se već na samom početku suđenja razjasni šta se dešava ukoliko su svedoci zaštićeni, a druga strana želi da im pristupi. Treba obe strane da znaju kako da postupe u toj situaciji i mislim da u toku vođenja istrage, takve situacije iskrsavaju. Nisam siguran da postoji nekakva odredba koja to određuje, a to je od ključnog značaja za svedoke ili izvore i bitno je zbog njihovog vlastitog položaja i položaja njihovih porodica. Samo sam hteo da svi budemo načisto i sigurni, pošto postupamo u dobroj veri, da se tako nešto može to dogoditi“.

Uskoro se očekuje da se izda odluka o radnom jeziku postupka. Sud namerava i da izda odluku u vezi sa žrtvama i učešćem žrtava, kao i opšta odluka o obelodanjovanju tužilaštva po pravilu 102 u kojem će biti iznesen režim obelodanjivanja.

Statusna konferencija u javnom delu završena je nešto pre 17 časova, kada je određena pauza da bi se potom nastavilo na zatvorenoj sednici.

Sledeća statusna konferencija na kojoj će se optuženi Saljih Mustafa izjasniti o krivici, najverovatnije neće biti održana 15. odnosno 16. zbog toga što termini nisu odgovarali Von Boneu.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem.

Mustafa ima rok od 30 dana da se izjasni o optužnici od prvog pristupanja sudu.

Povezani članci:

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.