SL ponovo o neučestvovanju na izborima; Fon Kramon ih pozvala da učestvuju, a kosovske institucije da pokažu fleksibilnost

U istom danu kada je kosovski premijer Aljbin Kurti kritikovao Srpsku listu jer se nije prijavila za učešće na predstojećim lokalnim izborima na Severu i za to optužio Beograd, oglasila se i ova stranka, iznoseći sada više razloga za tu odluku.

Izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i za skupštine opštine Zvečan i Leposavić zakazani su za 23. april, a nakon što su prethodno odloženi decembra meseca usled tenzija na Severu Kosova.

Kao i u decembru, i ovoga puta je Srpska lista saopštila da neće učestvovati na izborima ukoliko se ne ispune njihovi uslovi – formira Zajednica srpskih opština i povuku sve specijalne jedinice sa Severa Kosova.

Rok za podnošenje zahteva za overu kandidata i političkih partija za učešće na izborima istekao je juče.

Odmah zatim, portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), potvrdio je da Srpska lista nije među strankama koje su se prijavile.

Da Srpska lista neće učestvovati na izborima danas je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti, ujedno optuživši Beograd za kršenje osnovnog Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma“, poručio je Kurti.

Neposredno nakon Kutrijeve izjave, oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na njegovu izjavu potom jer reagovala Srpska lista koja je stala u odbranu Beograda.

„Napominjemo da je zvanični Beograd oduvek bio konstruktivan partner i opredeljen za očuvanje mira na ovim prostorima te Kurtijeve optužbe na račun zvaničnog Beograda nemaju nikakvo utemeljenje“, poručili su.

Danas su izneli i proširenu listu razloga zbog kojih su, tvrde, odlučili da ne učestvuju na izborima.

„U prethodne dve godine Srbima na Kosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu KM tablica na Kosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja“, naveli su neke od razloga.

Podsetili su i na odluku kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, poručivši da su zemlju srpskim domaćinima „oduzele kaznene horde kosovskih policajaca“, te da oni „svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe uz aplauze Kurtijevog ministra Svećlje“.

Osvrnuli su se i na ranjavanje srpskog dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu od strane pripadnika KBS-a, navodeći da je on pucao iz službenog oružja, kao i na ranjavanje M. D. na Bistričkom mostu.

„Incidenti u kojima stradaju Srbi, njihova imovina i skrnavi se imovina Srpske pravoslavne crkve su gotovo svakodnevni i za to po pravilu nema uhapšenih, a u slučaju gde i budu uhapšeni, kao u Štrpcu, napadači se ne optuže za pokušaj ubistva nego za izazivanje opšte opasnosti“, naveli su.

Potom su se osvrnuli i na presudu nekadašnjem poslaniku u Kosovskoj skupštini, Ivanu Todosijeviću, zbog izjave o Račku, navodeći da je on osuđen na godinu dana zatvora „zbog jedne izgovorene reči“.

„A oni koji svakodnevno Srbe nazivaju najpogrdnijim imenima ne budu ni pozvani na informativni razgovor. Da stvar bude još gora, gospodinu Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao, a presuda za šta je osuđen još uvek nije!?“.

Dotakli su se i Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, poručivši da je kosovski premijer „pokazao svoj odnos prema srpskom narodu“ kada je Rašića imenovao na to mesto, „iako nema nikakvu podršku građana, niti jednog poslanika u Skupštini, ali i „odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani“.

„Imajući sve navedeno Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima. Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano“, zaključila je Srpska lista.

Fon Kramon: Učešće svih relevantnih aktera u političkom životu i institucijama na Severu ključno za normalizaciju

Dok Srpska lista već nekoliko dana ponavlja da neće učestvovati na lokalnim izborima, iz Evropskog parlamenta izražavaju „duboko žaljenje“ zbog ove odluke, te pozivaju ovu stranku da na izborima ipak učestvuje.

U pismu koje potpisuju evroposlanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten (Thijs Reuten) poručivši:

„Učešće svih relevantnih aktera u političkom životu i institucijama severa Kosova je ključno za normalizaciju između Republike Kosovo i Republike Srbije“.

Podsetili su i da član 7 nedavno dogovorenog Sporazuma o putu normalizacije obavezuje obe strane da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, te poručivši da je „odbijanje učešća na lokalnim izborima, napuštanje institucija i već jedno odlaganje izbora zbog pretnji i akata nasilja, ne ispunjava ovu obavezu“.

„Izbori su kritična prilika za ljude na severu Kosova da ostvare samoupravu koristeći svoja demokratska prava. Uskraćivanje učešća bi uskratilo ljudima na severu Kosova njihovo pravo da biraju predstavnike koji rade na izgradnji bolje budućnosti za svoje zajednice“, poručili su.

Srpsku listu pozvali su da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a vlasti na Kosovu da, s obzirom da je rok za prijavu političkih subjekata istekao, pokažu fleksibilnost.

„Apelujemo na sve relevantne aktere na Kosovu i u Srbiji da rečima i delima pokažu posvećenost Sporazumu od 27. februara i Aneksu o primeni od 18. marta, da potpišu Sporazum i Aneks i da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli da poremete dalji napredak ka normalizaciji bilateralnih odnosa“, zaključilu su Kramon i Rojten u zajedničkom pismu.

Pročitajte još:

Kurti kritikuje jer se SL nije prijavila za izbore, Beograd se meša, EU da osudi

Kurti: De fakto priznanje Srbije, samoupravljanje nije isto što i samouprava, nema Zajednice

Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Vjosa Osmani, njen šef kabineta i Kurti zahtevaju sankcije za Srbiju jer tvrde da je prekršila sporazum

Kurti: Ne mogu da kažem onome ko je „bacio“ uniformu Kosovske policije da se vrati

Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji i uvela sankcije „Vagner


O izborima na Severu, procesima koji su u toku i koji se očekuju, čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Severu 2022Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.