Vjosa Osmani, njen šef kabineta i Kurti zahtevaju sankcije za Srbiju jer tvrde da je „prekršila sporazum“


Vest je ažurirana

KoSSev: U međuvremenu, iz Prištine stižu sada već horske poruke o tome da Srbija treba da se kazni, jer procenjuju, ona „krši sporazum“. Nakon Osmani i Velje, sada i Aljbin Kurti šalje poruku u sličnom tonu.

EU i SAD treba da osude i kazne Srbiju za destruktivno ponašanje u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

„Iako nema potpisa, imamo sporazum, jer je EU tako nešto ustanovila, ali ne samo to, tu je 27 država EU koje su to 9. februara prihvatile. Imamo sporazum, druga je stvar to što srpska strana odbija da potpiše, jer kako je sama kazala, neće da ga sprovede. (…) Oni su već dali jasne indikacije da krše sporazum, očekujem da EU i SAD osude i kazne destruktivno ponašanje Srbije“, rekao je Kurti u intervjuu za RTK.

 

Takođe, samo dan ranije, imao je poruku da očekuje da međunarodni faktori „osude i kazne ponašanje Srbije koja na sastancima ništa ne potpisuje, a i između sastanaka kaže da ništa neće da sprovodi. Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo – jer je osnovni sporazum de fakto priznanje“.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova )

Predsednica Vjosa Osmani rekla je u sredu da je Srbija nepoštovanjem sporazuma potvrdila da dijalog za nju nema vrednost. Ona je zatražila od međunarodne zajednice pritisak i kazne protiv Srbije. Ona je rekla da će Asocijacija biti osnovana u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Predsednica Vjosa Osmani rekla je da Srbija nastavlja sa starim pristupom nepoštovanjem dogovora postignutih u dijalogu.

Ona je kazala da nije prošlo ni 24 sata od dogovora u Ohridu, Srbija je prekršila data obećanja.

Osmani je zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju i kazni je zbog kršenja Sporazuma.

„Ali sve dok Vučič odbija da sprovede ono na šta je pristao na zatvorenom sastanku, ali javno kaže da ih neće sprovoditi, onda ovo zaista ugrožava sve. I veoma se nadam da će biti jasne kazne međunarodne zajednice za Srbiju, koja svakim danom sve više dokazuje da smo sa Srbijom istorijski imali dva seta pregovora, ili dva pregovaračka procesa. Jedan je bio da ih ubedim da potpišu, drugi da ih ubede da to sprovedu jer oni to nikada ne sprovode. Istorija to dokazuje“, rekla je Osmani.

Osmani je istakla da su zahtevi za sprovođenje sporazuma samo prema Kosovu nepravedni i štetni po stabilnost i mir u regionu.

„Kosovo ne može da preuzima jednostrane obaveze, ovo je bilateralni sporazum, dakle međunarodni sporazum. Ako se Srbija javno izjasni da neće sprovoditi svoje obaveze, onda Kosovo mora da sačeka trenutak kada međunarodna zajednica ubedi Srbiju da konkretno, ne samo rečima, deluje u primeni člana 4, koji govori o neprigovaranju na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, mnoge stvari u Aneksu za sprovođenje Osnovnog sporazuma ostale su nejasne.

Za Asocijaciju je rekla da će to biti urađeno u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

KoSSev: Da se potrudi da je poruka stigla i preko korisnika na Tviteru, pobrinuo se i šef kabineta Vjose Osmani.

„Srpski ministar spoljnih poslova Dačić, kao i njegov šef Vučić, postupa u lošoj veri i krši dogovoreni plan primene. On je kazao da Srbija neće da primeni ostale članove sporazuma sa Kosovom sve dok se Zajednica opština sa srpskom većinom ne bude formirana. Jasno je da Srbija sabotira sporazum. Treba da uslede sankcije“.


Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za SrbePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.