Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

petković
FOTO: KoSSev

Uzalud Aljbin Kurti pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, kazao je danas nakon sednice kosovske vlade, da postoje tri stupa na osnovu kojih bi Priština želela da formira Zajednicu srpskih opština.

„Tri stupa na osnovu kojih bi Priština želela da formira Zajednicu srpskih opština su kosovski ustav, stav zvaničnog Brisela i stav zvaničnog Vašingtona“, kazao je Kurti.

Petković sa druge strane, poručuje da je formiranje ZSO jasno definisana u četiri sporazuma.

„Može Kurti da za svoju unutrašnju političku upotrebu govori šta mu je volja i pokušava da smiri uzavrelu političku atmosferu i napade u Prištini, ali obaveza fomiranja ZSO je jasno definisana u četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su za Kurtija obavezujući svakim slovom kako su napisani“, naveo je Petković.

Petković ujedno naglašava i da je izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak istakao da se sporazumi o ovoj zajednici moraju sprovesti.

„Zato nema potrebe da se Osmani i Kurti upinju i da izmišljaju nove pojmove i neodrživa tumačenja, kada dobro znaju šta je potpisano pre 10 godina u Briselu i na šta se Kurti obavezao u Ohridu. To je potvrdio i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak koji je nedvosmisleno istakao da sporazumi o ZSO iz 2013. i 2015. godine moraju da budu sprovedeni“, kazao je on.

Petković je poručio da se „ne mogu ponovo pregovarati, niti prepravljati“ već potpisani sporazumi koji su postignuti pre 10 godina, „ma koliko Kurti mislio da bi jezičkim igrama mogao da sebi kupi dodatno vreme u izbegavanju obaveza.

„Kurti i Osmani su poslednji koji treba da određuju nivo prava Srba na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da su njihova nepočinstva i kršenja osnovnih ljudskih i demokratskih prava našeg naroda u pokrajini svima dobro poznata“, saopštio je Petković.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, odnosno, kako je u subotu kazao Borelj, da „pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Uprkos potvrdama sve tri strane da su se dogovorili o implementacionom aneksu, odnosno delu ovog sporazuma – konfuziju javnosti, za sada, stvaraju različita tumačenja Beograda i Prištine člana 7 – inače jedinog člana koji se neposredno odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu.

I dok srpska strana insistira na tome da se tu zapravo radi o Zajednici srpskih opština,  koja se mora formirati kao obaveza preostala iz Briselskog dijaloga, a pre nego Srbija pristupi svojim ostalim obavezama, Priština tvrdi da se radi zapravo samo o mogućnosti unutar tzv. Ahtisarijevih elemenata, unutar kosovskog ustava i već postojećem mehanizmu na Kosovu – Zajednici kosovskih opština.

Konfuziju dodatno stvaraju i stavovi, sa jedne strane Sjedinjenih Američkih Država, koje su na sebe preuzele da rade sa stranama na formiranju, kako je oni nazivaju, Zajednice opština sa srpskom većinom, kao nešto što bi bio njihov doprinos dijalogu, uz stav da se ona formirati mora „sa ili bez Kurtija“.

Sa druge strane, Evropljani, naročito u poslednje vreme, o rešenju za srpsku zajednicu na Kosovu, govore u skladu sa članom 7 – samoupravljanje, specifični aranžmani za sigurnost itd.

Konfuzija se dodatno produbljuje i nakon sastanka u Ohridu, pa tako, uprkos potvrdama da su se strane dogovorile oko oba dela sporazuma u subotu, srpski i kosovski lider i to već tokom prvih oglašavanja – spominju i navodna tri stupa koja je Kurti „velikodušno“ ponudio Vučiću za formiranje ovog tela, kako to kaže Vučić ili za „samoupravljanje za kosovske Srbe“, kako je to juče kazao Kurti.

Zapravo, tri stupa je prvo spomenuo Aleksandar Vučić, tokom svog obraćanja u nedelju, nakon što se iz Ohrida vratio u Beograd.

„Kurti je želeo da formira ZSO na tri stupa – Ustav Kosova, izjava Federike Mogerini jednostrano upućena Isi Mustafi da ne moraju da budu izvršna ovlašćenja i treći – pismo uredništvu koje su potpisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar“, kazao je Vučić.

Da je njegovu „velikodušnu ponudu – samoupravljanje za Srbe“ srpski predsednik odbio, juče je potvrdio Aljbin Kurti preko Tvitera.

„Nakon što je odbio da potpiše Sporazum od 27. februara i pre nego što je ponovo odbio da ga potpiše uz Aneks 18. marta, predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu samoupravljanja za kosovske Srbe u udruženju koje bih ja sastavio i predložio“, poručio je kosovski premijer, dodajući:

„Da li je on Dr No ili Mr Njet? Pa, znamo da on nije doktor“.

Danas je kosovski lider ipak bio malo precizniji – radi se upravo o tri stupa.

„Za ovu samoupravnu formulaciju i, s druge strane, za nasleđene sporazume, ali koje su poništile institucije naše države, poput Ustavnog suda ili koje je Srbija prekršila, dao sam konkretnu ponudu, rekavši da ako srpska strana pristane da prihvati tri osnovna stupa kao što su: Ustav Kosova (presuda Ustavnog suda), stav zvaničnog Brisela i drugog iz Vašingtona o tome šta jeste, a šta nije Asocijacija, onda sam spreman da napišem predloženi nacrt“, kazao je danas Kurti na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade.

Saglasnosti, kako kaže, bilo nije.

„Ne samo da je odbijeno, već je u tom trenutku rečeno da ‘nemamo o čemu da pričamo, gubimo vreme, hajde da ustanemo sa ovog sastanka i idemo’. Bilo je to vrlo oštro odbijanje jedne velikodušne i principijelne ponude“, kaže Kurti.

Naglasio je danas da se u članu 7 navodi termin „samoupravljanje srpske zajednice“, ponovivši:

„Zajednica nije opština, zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar, razumem da nisu potpuno različiti ili nepovezani. Iz mog ugla gledišta, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski idemo na okvirni sporazum za zaštitu manjina prema Savetu Evrope“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.