Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji i uvela sankcije „Vagner grupi“

sednica kosovske vlade
FOTO: Kosovska vlada

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj, 136. sednici, više nacrta zakona i odluka, među kojima i Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji. Ministri su danas doneli i odluku da uvedi dodatne sankcije „Vagner grupi“.

Kada je reč o nacrtu zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji, kosovski premijer Aljbin Kurti, objasnio je da on zapravo služi kao osnova na kojoj će se ova služba graditi.

„Ovim zakonom se definišu misija, organizacija, ovlašćenja i dužnosti obaveštajno bezbednosno zaštitne agencije. Ova agencija sprovodi svoje aktivnosti unutar i van teritorije Republike Kosovo u cilju podrške misiji ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga“, rekao je on.

Na sednici je potom, o polju delovanja obaveštajno bezbednosno zaštitne agencije govorio kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj.

„Oblast delovanja se prostire unutar zemlje, ali se sa posebnim naglaskom bavi otkrivanjem i kontradetekcijom pretnji koje dolaze i izvan zemlje“, kratko je kazao Mehaj.

U skladu sa međunarodnim sankcijama Ruskoj Federaciji, kosovska vlada odlučila je da osim novih sankcija ovoj državi, posebne uvede i „Vagner grupi“.

„Ove sankcije uvedene su u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima Kosova“, kazao je Aljbin Kurti.

Zapravo, danas je izmenjena i dopunjena Odluka vlade od 16. maja prošle godine – „za izricanje restriktivnih mera protiv Vagner grupe“.

„Prema izmeni i dopuni, Vlada Republike Kosovo sprovodi sankcije Vagner grupi, koje su uvele Sjedinjene Američke Države“, navela je u saopštenju kosovska vlada.

Gazeta Express piše da je na sednici Kurti kazao i da su pripadnici istoimene grupe, navodno bili decembra meseca prošle godine na Severu Kosova, kada su bile postavljene barikade. Kazao je i da navodno, za to ima dokaze.

Sa druge strane, izdvojili su budžetska sredstva za ovu godinu u iznosu od 305.710 evra za finansijsku podršku ukrajinskim i avganistanskim novinarima, koji se trenutno nalaze na Kosovu.

U nastavku je kosovska vlada odlučila i da odvoji 6 miliona evra za „prevazilaženje energetske krize“.

Kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, kazao je da je to neophodno za nastavak subvencionisanja tarifa i građana koji štede struju.

Kosovski premijer na samom početku današnje sednice govorio je o uspesima i poteškoćama, kroz koje je Kosovo prolazilo tokom poslednje dve godine, odnosno od kada on rukovodi vladom.

Njegov mandat, kako je kazao danas, počeo je tačno u 19.48 na današnji dan 2021. godine.

Osvrnuo se na period od tada do danas. Od pandemije koronavirusa i vakcinacije, rata u Ukrajini i energetske i finansijske krize koja je sa njim došla, do programa podrške koje je vlada na čelu sa njim uvodila kao kontrameru.

Osim toga, podsetio je i da je u istom periodu, niz uspešnih aktivnosti bilo i na Severu.

„Uništili smo 14 laboratorija za drogu, od kojih osam na Severu. Zatvorili smo 16 ilegalnih puteva na Severu, koji su se koristili za šverc“, deo je dugačkog spiska koji je danas Kurti predstavio kao uspeh njegovog dosadašnjeg dvogodišnjeg mandata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.