Kurti kritikuje jer se SL nije prijavila za izbore, Beograd se meša, EU da osudi

FOTO: KoSSev

„Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine na Severu Kosova“, potvrdio je danas i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je optužio zvanični Beograd da krši osnovni Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i za skupštine opštine Zvečan i Leposavić zakazani su za 23. april, a nakon što su prethodno odloženi decembra meseca usled tenzija na Severu Kosova.

Kao i u decembru, i ovoga puta je Srpska lista saopštila da neće učestvovati na izborima ukoliko se ne ispune njihovi uslovi – formira Zajednica srpskih opština i povuku sve specijalne jedinice sa Severa Kosova.

Rok za podnošenje zahteva za overu kandidata i političkih partija za učešće na izborima istekao je juče.

Odmah zatim, portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), potvrdio je da Srpska lista nije među strankama koje su se prijavile.

„Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri severne opštine Kosova ovog aprila“, potvrdio je danas i kosovski premijer.

On je optužio zvanični Beograd da krši osnovni Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma“, poručio je Kurti.

Kosovski premijer je uoči isteka roka pozvao sve političke subjekte i kandidate, uključujući i one iz srpske zajednice, da se prijave za učešće na lokalnim izborima na Severu.

„Dakle, važno je da se kandiduju svi oni koji žele da se bave javnom politikom na opštinskom nivou i da politički zastupaju interese građana, u ovom slučaju Srba“, poručio je juče Kurti.

I dok Srpska lista odbija da izađe na izbore bez formrianja ZSO, zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu, Karsten Majer-Vifhauzen, poručuje da formiranje ovog tela nije moguće, ukoliko se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova.

„To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike, ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to“, poručio je.


Pročitajte još:

Kurti: De fakto priznanje Srbije, samoupravljanje nije isto što i samouprava, nema Zajednice

Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Vjosa Osmani, njen šef kabineta i Kurti zahtevaju sankcije za Srbiju jer tvrde da je prekršila sporazum

Kurti: Ne mogu da kažem onome ko je „bacio“ uniformu Kosovske policije da se vrati

Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji i uvela sankcije „Vagner

O izborima na Severu, procesima koji su u toku i koji se očekuju, čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Severu 2022Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.