Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Tri stupa na osnovu kojih bi Priština želela da formira Zajednicu srpskih opština su kosovski ustav, stav zvaničnog Brisela i stav zvaničnog Vašingtona, kazao je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, usaglasili su se u subotu u Ohridu oko Aneksa za implementaciju dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, prisustvovao ovom sastanku, poručio je nakon sastanka da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, odnosno, kako je u subotu kazao Borelj, da „pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Uprkos potvrdama sve tri strane da su se dogovorili o implementacionom aneksu, odnosno delu ovog sporazuma – konfuziju javnosti, za sada, stvaraju različita tumačenja Beograda i Prištine člana 7 – inače jedinog člana koji se neposredno odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu.

I dok srpska strana insistira na tome da se tu zapravo radi o Zajednici srpskih opština,  koja se mora formirati kao obaveza preostala iz Briselskog dijaloga, a pre nego Srbija pristupi svojim ostalim obavezama, Priština tvrdi da se radi zapravo samo o mogućnosti unutar tzv. Ahtisarijevih elemenata, unutar kosovskog ustava i već postojećem mehanizmu na Kosovu – Zajednici kosovskih opština.

Konfuziju dodatno stvaraju i stavovi, sa jedne strane Sjedinjenih Američkih Država, koje su na sebe preuzele da rade sa stranama na formiranju, kako je oni nazivaju, Zajednice opština sa srpskom većinom, kao nešto što bi bio njihov doprinos dijalogu, uz stav da se ona formirati mora „sa ili bez Kurtija“.

Sa druge strane, Evropljani, naročito u poslednje vreme, o rešenju za srpsku zajednicu na Kosovu, govore u skladu sa članom 7 – samoupravljanje, specifični aranžmani za sigurnost itd.

Konfuzija se dodatno produbljuje i nakon sastanka u Ohridu, pa tako, uprkos potvrdama da su se strane dogovorile oko oba dela sporazuma u subotu, srpski i kosovski lider i to već tokom prvih oglašavanja – spominju i navodna tri stupa koja je Kurti „velikodušno“ ponudio Vučiću za formiranje ovog tela, kako to kaže Vučić ili za „samoupravljanje za kosovske Srbe“, kako je to juče kazao Kurti.

Zapravo, tri stupa je prvo spomenuo Aleksandar Vučić, tokom svog obraćanja u nedelju, nakon što se iz Ohrida vratio u Beograd.

„Kurti je želeo da formira ZSO na tri stupa – Ustav Kosova, izjava Federike Mogerini jednostrano upućena Isi Mustafi da ne moraju da budu izvršna ovlašćenja i treći – pismo uredništvu koje su potpisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar“, kazao je Vučić.

Da je njegovu „velikodušnu ponudu – samoupravljanje za Srbe“ srpski predsednik odbio, juče je potvrdio Aljbin Kurti preko Tvitera.

„Nakon što je odbio da potpiše Sporazum od 27. februara i pre nego što je ponovo odbio da ga potpiše uz Aneks 18. marta, predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu samoupravljanja za kosovske Srbe u udruženju koje bih ja sastavio i predložio“, poručio je kosovski premijer, dodajući:

„Da li je on Dr No ili Mr Njet? Pa, znamo da on nije doktor“.

Danas je kosovski lider ipak bio malo precizniji – radi se upravo o tri stupa.

„Za ovu samoupravnu formulaciju i, s druge strane, za nasleđene sporazume, ali koje su poništile institucije naše države, poput Ustavnog suda ili koje je Srbija prekršila, dao sam konkretnu ponudu, rekavši da ako srpska strana pristane da prihvati tri osnovna stupa kao što su: Ustav Kosova (presuda Ustavnog suda), stav zvaničnog Brisela i drugog iz Vašingtona o tome šta jeste, a šta nije Asocijacija, onda sam spreman da napišem predloženi nacrt“, kazao je danas Kurti na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade.

Saglasnosti, kako kaže, bilo nije.

„Ne samo da je odbijeno, već je u tom trenutku rečeno da ‘nemamo o čemu da pričamo, gubimo vreme, hajde da ustanemo sa ovog sastanka i idemo’. Bilo je to vrlo oštro odbijanje jedne velikodušne i principijelne ponude“, kaže Kurti.

Naglasio je danas da se u članu 7 navodi termin „samoupravljanje srpske zajednice“, ponovivši:

„Zajednica nije opština, zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar, razumem da nisu potpuno različiti ili nepovezani. Iz mog ugla gledišta, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski idemo na okvirni sporazum za zaštitu manjina prema Savetu Evrope“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.