Kurti: De fakto priznanje Srbije, samoupravljanje nije isto što i samouprava, nema Zajednice

FOTO: Gazeta Express

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Kurti: Sporazum je de fakto priznanje Srbije

Povodom svoje konstruktivnosti u ovom procesu, premijer Kurti je rekao da je on uvek bio takav.

„Dobro sam pročitao tekstove i kada vidim da postoje ovakvi univerzalni koncepti, kada se uračunaju nezavisnost, teritorijalni integritet, ravnopravnost strana, onda sam konstruktivan.

Kurti je, govoreći na RTK o ovom sporazumu, rekao da je i sam pristao da ga potpiše, ali se pokazala i destruktivnost Srbije.

„Ja sam bio jedina strana koja je predlagala ideje i bila aktivna. Ali što sam bio aktivniji i kreativniji, to je nastajao otpor druge strane, koji je krunisan nepotpisivanjem, jer i oni znaju, kao i ja, da je to faktičko priznanje Kosova“.

Premijer Kurti je rekao da što se tiče teksta i pregovora ovog dijaloga, pošto on učestvuje, nema procesa bez ravnopravnosti.

Kurti je rekao da je ravnopravnost strana neprikosnovena činjenica. Upitan šta nije u redu sa ovim dokumentom-sporazumom, on je rekao da je to činjenica da može biti i drugih stvari koje bi mogle da budu uključene u sporazum.

„Ali u principu, to je veoma dobra osnova i mislim da ne postoji ništa suštinsko što ovaj sporazum čini neprihvatljivim, tako da sam ga prihvatio“.

Kurti je rekao da se odnosi ne mogu normalizovati bez rešavanja pitanja prošlosti, a ne samo onih vezanih za prošlost.

„Već u aneksu imamo hitno pitanje nestalih lica koje je hitno i mora se rešavati“.

Kurti: Postoje dogovori i bez potpisa

Govoreći o sporazumu Kosova i Srbije, premijer Kurti je objasnio da iako nema potpisa, postoji sporazum. To je zato što je evropski posrednik, prema njegovim rečima, u ovom slučaju sama EU, našla tako nešto.

„I ne samo to, već je 27 država na sastanku 29. februara prihvatilo ovaj sporazum“, rekao je on.

Naveo je da postoje indicije i činjenice da Srbija krši sporazum. „Ali očekujem da EU i SAD sude i osude destruktivno ponašanje Srbije“.

Samoupravljanje nije samouprava

Govoreći o pitanju Asocijacije, premijer Kurti je rekao da postoji jedno u sporazumu, a to je u članu 10, gde se strane obavezuju da sprovode dosadašnje sporazume.

Međutim, on je rekao da od 2011. ima 39 sporazuma. „Postoji i ugovor za vraćanje katastarskih knjiga, diploma, principa itd“.

Kurti je rekao da je to vreća poslova sa kojima treba pažljivo postupati.

„Ne poričem tako nešto, ali u članu 7 gde se govori o srpskoj zajednici, mi smo bili kreativni, gde je, kako se kaže, samoupravljanje, a posebno pružanje usluga za njih“.

Premijer je naveo da je u ovom slučaju reč o službama a ne strukturama. „Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova“.

Rekao je da je više puta davao ponude. „U trenutku kada sam dao ponudu, druga strana je zapretila da će prekinuti razgovore“.

Kurti je rekao da je ponuda očigledno bila za statut Udruženja. „Tražio sam tri stuba Udruženja. Ako se složimo, rekao sam vam, sa Ustavom i odlukom Suda, sa evropskim i američkim stavom, o ova tri stuba, sutra ću vam doneti nacrt statuta”.

On je naveo da je stranama poručio da će doneti predlog koji ni one ne mogu da odbiju. Premijer je rekao da su svi bili u hotelu i da su 19. marta ujutru mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba.

Rekao je da samoupravljanje nije ni samouprava niti samovlada.

„Kaže se samoupravljanje srpske zajednice, a ne srpskih opština na Kosovu“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, kada se spominje samouprava srpske zajednice i Savet Evrope, to imate u okviru zaštite nacionalnih manjina.

Pojašnjavajući, u vezi sa Asocijacijom, premijer je dalje rekao da je stav EU zasnovan na odlukama njegovih prethodnika na ovim pozicijama.

„Kada mi kažu da su vaši prethodnici potpisali i da moraju da sprovedu sporazume, oni takođe imaju prethodnike i garantovali su da Udruženje neće imati izvršna ovlašćenja“.

Kurti: Prema dogovoru, status pravoslavne crkve je samo formalnost

Govoreći o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, premijer Kurti je naveo da se u sporazumu navodi „formalizacija statusa“.

On je rekao da to „ne znači promenu“. Prema njegovim rečima, ova „formalizacija” znači da nešto imate, ali želite da se to formalizuje.

Premijer Kurti je rekao da im je to i u razgovorima održanim u Ohridu rekao.

„Rekao sam vam da je Srbija, koliko ja znam, sekularna država. Dakle, da formalizujem status, rekao sam im da sam zainteresovan da otvoreno razgovaram sa patrijarhom Profirijem“, objasnio je Kurti.

On je rekao da je evropskim posrednicima i predsedniku Srbije poručio da nema smisla da versku instituciju predstavljaju zvaničnici sekularne države.

Kurti je rekao da mu je rečeno da patrijarh odbija da se sastane sa njim. „Ja sam jedini premijer koji ima dvogodišnji mandat i odbijaju da izađu u susret“.

Kurti: Srbija nije ratifikovala sporazume, zato čekamo

Premijer Kurti je rekao da je Ohridski sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Ali, što se tiče stavova opozicije, on je rekao da su akcije lidera partija PDK i LDK dovele do ovakve situacije.

„Često razmišljam kako bi izgledao proces dijaloga da nisu potpisali ove sporazume, u šta bi Srbija bila uhvaćena“.

On je rekao da nema više šta da kaže, a što se tiče podrške, naveo je da je spreman da da odgovor u Skupštini Kosova.

Kurti je naveo da je zainteresovan da sluša i druge. „Zato što Srbija nije ratifikovala ove sporazume u parlamentu. Zato želim da slušam druge“.

On je rekao da danas treba da pitaju sve međunarodne zvaničnike šta misle o Vučićevoj izjavi kojom je prekršen član 4. sporazuma.

Nemam više šta da kažem o ovome“, rekao je Kurti.

„Uvek sam u povoljnoj poziciji, ali sada je i Kosovo. Kosovo ne mora da bude u defanzivi“, rekao je on i dodao da je zbog povoljnog sporazuma to rat za Asocijaciju.

„Sada je potrebno mnogo kreativnosti i mašte da bi samoupravljanje postalo i Asocijacija“, rekao je on. „Sada su se mnogi umetnici izjednačili u televizijskom studiju, pošto Samoupravljanje postaje Udruženje“.

Kurti je rekao da je reč o nekim političkim analitičarima. „Pokušavaju da pronađu reč Asocijacija koje nema nigde“.

Kurti: Analitičari su postali umetnici, samoupravljanje ne postaje Zajednica

Premijer Kurti je izjavio da se zbog toga što Kosovo ima povoljan tekst, čitav ovaj politički rat vodi protiv Kosova, neprincipijelnim i nepravednim ofanzivama.

„Ili šta je to kada u sporazumu piše da od sada neće predstavljati Kosovo ni u jednoj zemlji“, rekao je on, elaborirajući drugu tačku priznavanja simbola i dokumenata Kosova od strane Srbije.

„Apelovanje na principe Povelje Ujedinjenih nacija je drugo. Zato smatram da umesto da budemo u ofanzivi sa ovim, ne samo ja kao premijer, već kao društvo u međunarodnoj areni, ne treba tako lako da prihvatimo ofanzivu Srbije za formulaciju koja ne postoji u tekstu”.

On je rekao da je potrebno mnogo kreativnosti i mašte da bi Samoupravljanje postalo zajednica.

Koliko sam primetio i imao vremena, u televizijskom studiju svi su postali umetnici, kako da protumačite Samoupravljanje kao Udruženje kada reč Udruženje nemate“.

Kazao je da je reč o nekim političkim analitičarima, koji, prema njegovim rečima, umesto da pomognu kosovsku ofanzivu u prve četiri tačke sporazuma, pokušavaju da pronađu reč Zajednica koje nema nigde.

Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Vjosa Osmani, njen šef kabineta i Kurti zahtevaju sankcije za Srbiju jer tvrde da je prekršila sporazum

Kurti: Ne mogu da kažem onome ko je „bacio“ uniformu Kosovske policije da se vrati

Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji i uvela sankcije „Vagner

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.