Sentić: Srpska i druge zajednice su sa punim pravom uznemirene, dovodi se u pitanje egzistencija, nema alternativa

Srđan Sentić
FOTO: Srđan Sentić, zamenik Ombudsmana na Kosovu, u razgovoru za Glas Amerike/screenshot

„Sve etničke zajednice pogođene nedavnim odlukama, a posebno srpska zajednica, su sa punim pravom uznemirene, i ne postoji ni jedno opravdanje, niti razumevanje za ovakva nehumana postupanja vlasti“, oglasio se danas zamenik kosovskog Ombudsmana, Srđan Sentić.

Reakcija je usledila nakon stupanja na snagu nove uredbe Centralne Banke Kosova o valutama, kojom se praktično ukida dinarski platni promet, ali i akcija Kosovske policije koje su potom usledile, među kojima je i ona u Goraždevcu, kada je zaplenjeno 4 miliona dinara – novac koji je bio namenjen za isplatu penzija i socijalne pomoći Srbima u ovom kraju.

Osvrnuvši se na izveštaj Radio Goraždevca o penzionerima iz povratničkih sela Belo Polje i Brestovika koji su ostali bez primanja, Sentić je u objavi na Fejsbuku pručio da je „pravo na život, osnovno ljudsko pravo koje u članu 2. proklamuje i štiti Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

Napomenuo je da su institucije dužne da deluju kada se od njih traži da obezbede, između ostalog, pravo na život i slobodu:

„I stvore sve preduslove za dostojan život čoveka i ostvarivanje njegovih prava na minimum materijalne egzistencije i jednake uslove za sticanje sredstava za život“, naveo je Sentić.

S tim u vezi, dodaje, Institucije su obavezne da se ne samo uzdržavaju od aktivnosti koje su u potpunoj suprotnosti sa ovim načelima, već moraju biti aktivne kako bi obezbedile, pored ostalog, ekonomska i socijalna prava svojim građanima.

Sentić, međutim, navodi da „sva ova dešavanja koja se ne mogu doživeti kao inkluzivna i prijateljska, a kojima trenutno svedočimo, nesumnjivo dovode u pitanje ljudsko dostojanstvo (koje je izvor svih ljudskih prava) i egzistenciju, u najvećoj meri jednoj etničkoj zajednici kojoj se ne nudi ni jedna druga alternativa u ostvarivanju svojih prava na materijalnu egzistenciju“.

On smatra da je neophodno okrenuti se suštinskoj integraciji, dijalogu i otvaranju prostora ka harmonizaciji odnosa.

„Umesto konstantnih raspirivanja animoziteta, govora mržnje, stigmatizacije i očigledne diskriminacije i kršenja ljudskih prava po više osnova, neophodno je okrenuti se suštinskoj integraciji, dijalogu i otvaranju prostora ka harmonizaciji odnosa, odgovornom pristupu i odgovornoj retorici, poštovanju Ustava, zakona i iznad svega međunarodnih konvencija o ljudskim pravima koje su vodeća načela zapadnih demokratija i evropskih vrednosti“, ocenio je.

Prema Sentićevim rečima, potrebno je podstaći afirmativne mere koje će približavati zajednicu institucijama, a koje im sada svojim postupanjem ugrožavaju ljudska prava i ne ostavljaju  nikakav prostor za izgradnju poverenja u same institucije.

A te institucije, dodaje zamenik Ombudsmana, snose svu odgovornost za činjenje ili nečinjenje kada su u pitanju ljudska prava i fundamentalne slobode.

Najnoviji potezi Prištine, uključujući i način primene uredbe CBK, naišli su na zabrinutost međunarodnih zvaničnika.

Listom se oglašavaju sa pozivima Prištini da odloži primenu Uredbe sve dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure i jasan način isplate primanja srpskoj zajednici, a stanovništvo detaljno o tome informiše.

Međunarodni zvaničnici kritikuju Prištinu i zbog nedavnih akcija Kosovske policije, među kojima je i ona u kojoj je oduzet novac za isplate penzija i drugih davanja u Metohiji.

Među njima je i ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer, koji je izneo očekivanje svoje zemlje da Priština obezbedi to da primaoci ovih beneficija dobiju novac bez odlaganja.

Pročitajte još:

„Srpska Demokratija“ traži da EU osnuje Fond putem kojeg bi se Srbima uplaćivale penzije, plate, socijalna davanja…

CBK poslala pismo CBS, Ismailji: Stari propis UNMIK-a dozvoljavao prevoz dinara bez naše dozvole

Hovenijer: Kada bi moja vlada počela da radi stvari koje bi mojoj deci otežale obrazovanje ili našoj porodici pristup pedijatru, bio bih prilično nesrećan

Rode: Ne kritikujemo Uredbu CBK, već način primene, nije vreme za eskalaciju, već za dijalog

Gero: Uredbu CBK-a treba suspendovati, potrebno više informacija i konsultacija

Zijade zabrinuto prati primenu uredbe CBK

Lajčak „pažljivo prati“ dešavanja u vezi sa Uredbom CBK

Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje…

Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog…

Rode: Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru, suprotne od smanjenja tenzija

I OEBS reagovao, poručuju da „zaštita dobrobiti pogođenih zajednica“ treba da bude prioritet pre sprovođenja—

EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i…


Dimitrijević: Vlast u Prištini ruši jedan od poslednjih pozitivnih primera suživotaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.