Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje sa NBS, nijedan privrednik nije kažnjen

Kosovska vlada sastanak Kurti Bisljimi Murati ambasadori otpravnici poslova
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Nakon serije kritika zvaničnog Beograda, kao i međunarodne zajednice na račun kosovske vlade zbog najnovijih poteza, uključujući i u vezi sa uredbom Centralne Banke Kosova, odnosno načina na koji se sprovodi, iz Prištine danas poručuju da stanje na terenu i sadržaj uredbe „nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija“. Kažu i da nijedan „lokalni biznis“ u vlasništvu Srba do sada nije kažnjen zbog poslovanja sa dinarom, ali i ukazuju na spremnost CBK da sarađuje sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli „legalni“ mehanizmi za transfer novca.

Kosovski premijer pozvao je i danas ugostio više ambasadora, otpravnika poslova, šefove diplomatskih misija kako bi razgovarali o aktuelnim temama. Fokusirali su se na Uredbu Centralne Banke Kosova o gotovinskom poslovanju.

Kurti, zajedno sa svojim zamenikom, Besnikom Bisljimijem i kosovskim ministrom finansija, rada i transfera, Hekuranom Muratijem, kako navode iz kosovske vlade, preneo je ambasadorima stavove i argumente o „značaju i detaljima uredbe“.

„Oni su pojasnili da uredba nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu, već povećanje finansijskog integriteta zemlje i ograničavanje finansiranja nelegalnih aktivnosti, pranja novca, opticaja falsifikovanog novca i formalizacije privrede“, preciziraju iz kosovske vlade.

Prištinski zvaničnici su ujedno istakli ambasadorima da nijedan lokalni biznis u vlasništvu Srba na Kosovu, odnosno opštinama sa srpskom većinom, nije kažnjen ni na koji način, od kada je uredba stupila na snagu.

„To nije namera institucija“, preneo je ambasadorima prištinski trojac.

Kurti čak tvrdi da stanje na terenu i sadržaj uredbe „nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija“.

„Oko 40.000 srpskih građana na Kosovu ima bankovne račune u jednoj od licenciranih banaka na Kosovu. Preko njih dobijaju penzije, socijalnu pomoć, mesečne plate, dečje i porodiljske dodatke i druge jednokratne naknade iz kase države Kosovo“, navode iz kosovske vlade.

Kosovski premijer ujedno poručuje da uredba omogućava primanje sredstava, plata i penzija „iz inostranstva kao vid prenosa na ove bankovne račune“.

Ponavlja i da se uredbom uređuje da dinar može da služi kao sredstvo fizičke štednje, na štednom računu u banci i može se menjati u licenciranoj menjačnici.

„Dakle, to ne otežava pristup finansijama, dok se istovremeno fizički pristup nudi preko banaka i nebankarskih finansijskih institucija širom zemlje – samo u četiri opštine na severu zemlje ima ukupno 15 nebankarskih finansijskih institucija i četiri filijale komercijalnih banaka“, tvrdi dalje Kurti.

Čak je izrazio spremnost u ime kosovske vlade i drugih institucija da se „brzo obrate svim zabrinutostima koje su pokrenute“.

„Tokom ovog perioda tranzicije fokus će biti na informisanju preduzeća koja posluju u dinarima i na neformalan način“, naveo je Kurti.

Kurti takođe navodi da su mu iz Centralne Banke Kosova potvrdili da su spremni da se uključe u „profesionalne i operativne razgovore sa Narodnom Bankom Srbije kako bi pomogla u identifikaciji legalnih, sigurnih i transparentnih mehanizama za transfer bilo kog oblika podrške iz Srbije“.

O današnjem sastanku ambasadora sa prištinskim zvaničnicima prethodno je govorio predstavnik SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer.

Još jednom je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se uredba sporovodi. Građanima najviše nedostaju informacije, kazao je Hovenijer, a Uredba nije uzela u obzir stvarne probleme građana na koje će uticati.

Otkriva da su na sastanku danas i svi ostali diplomatski predstavnici zauzeli skoro identičan stav, kada je u pitanju briga kako se uredba sporovodi, odnosno da bi kosovska vlada trebalo da odloži primenu odluke, a da tokom prelaznog perioda radi na što boljem informisanju. Za to, istakao je, potrebno je dosta vremena.

„Ovo su stvari kada je potrebno naše partnerstvo. Da vlada bude voljna i da bude naš partner u rešavanju ovih zabrinutosti. Ovo će i proširiti naše partnerstvo. Ukoliko vlada ne bude želela da bude naš partner kada su u pitanju ovako osetljiva pitanja, to će imati posledice na kvalitet našeg partnerstva“, naglasio je na kraju američki ambasador.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.