Lajčak „pažljivo prati“ dešavanja u vezi sa Uredbom CBK

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Nakon serije reakcija međunarodnih zvaničnika koji iskazuju zabrinutost zbog načina primene Uredbe CBK o gotovinskom plaćanju, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas poručuje da pažljivo prati dešavanja.

Za razliku od prethodnog perioda kada se oglašavao na kraju radne nedelje, sumirajući svoje utiske, izaslanik EU ovog puta oglasio se večeras, najavivši „produktivnu nedelju“.

U objavi na Fejsbuku ujedno je podsetio na prošlonedeljnu posetu Beogradu i Prištini.

„Počevši od Beograda, sreo sam se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem. Nastavljajući svoje putovanje na Kosovu, sastao sam se sa predsednicom Vjosom Osmani da je obavestim o dijalogu, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem. Naravno, razgovarali smo o dijalogu, a dotakli smo se i trenutnog stanja odnosa EU-Kosovo“, naveo je Lajčak.

Ocenio je da su razgovori sa predstavnicima Beograda i Prištine bili blagovremeni i važni.

Ističe da im je to omogućilo da izraze svoja očekivanja za naredne mesece, odnosno na čemu će raditi.

Ova nedelja, ističe, biće zauzeta, jer će se sa svojim timom fokusirati na trenutnu dinamiku procesa normalizacije.

„U tom kontekstu, takođe pažljivo pratim dešavanja u vezi sa nedavnom Uredbom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, koja posebno utiče na srpsku zajednicu koja živi na Kosovu“, naveo je Lajčak.

Sličnu poruku uputio je prethodno i portparol Evropske komisije, Peter Stano, ipak, navodeći da u EU raste zabrinutost zbog pojedinih dešavanja:

Jedno od njh je primena Uredbe CBK-a, a drugo policijske operacije protiv, kako je kazao Stano, „pojedinih srpskih entiteta na Severu Kosova“.

„Ti koraci su zabrinjavajući, jer ne doprinose smirivanju situacije na terenu, obično nisu koordinisani, obično su jednostrani, bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija, čiji cilj bi bio da se spreči negativni uticaj na ljude na terenu“, rekao je Stano, podsetivši i na prošlonedeljna saopštenja EU.

Zato je važno, dodaje, „vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom EU i ozbiljno se angažovati u tome“.

„Rad na tome se nastavlja svakodnevno. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak radi sa partnerima u regionu i u EU kao i u široj međunarodnoj zajednici, kako bi pomogli obema stranama da počnu da se ponašaju konstruktivno i vrate se za pregovarački sto“, dodao je Stano.

Pročitajte još:

Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje sa NBS, nijedan privrednik nije kažnjen

Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog Uredbe CBK

Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu

Kolegijum rektorata: Uredba CBK ugrožava opstanak Univerziteta i vodi u egzodus i nestanak Srba

O uredbi CBK čitajte na našoj tematskoj stranici – Dinar

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.