Gero: Uredbu CBK-a treba suspendovati, potrebno više informacija i konsultacija

Olivije Gero
FOTO: RTV Dukađini

Izvor: RTV Dukađini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Francuski ambasador, Olivije Gero, pozvao je na odlaganje odluke o primeni uredbe CBK dok se ne reše problemi zajednica kao i tehnički problemi.

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero pozvao je na odlaganje odluke o sprovođenju uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu, dok se ne reše problemi zajednica i tehnički problemi.

Francuski ambasador je u emisiji „PET“ rekao da iako zemlje Kvinte podržavaju ovu uredbu jer je cilj bankarska i finansijska regulativa na Kosovu, kako kaže, tokom ovog prelaznog perioda trebalo bi da bude više informacija i konsultacija pre nego što se ona primeni.

Prema rečima francuskog ambasadora, važno je da dve strane pre primene ove uredbe sednu i razgovaraju o tehničkim pitanjima i da je jedini kanal za rešavanje ove situacije prema njegovim rečima – dijalog.

„Mislim da je važno za sve, uprkos tehničkim detaljima, govorimo o penzijama, platama i pravilnom funkcionisanju škola i bolnica koje je koristila srpska zajednica u ovoj zemlji. Uredba CBK ima za cilj da ima veću transparentnost i mi to podržavamo. Međutim ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica delovati, kako će ti ljudi primati svoje penzije. Želeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije iste i šire informacije za ljude. Govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki deo ljudi“, nastavio je on.

Francuski ambasador kaže da kosovska vlada, kao i demokratske vlade, mora da nađe odgovarajuće načine da kada nešto predloži, ne zabrani nešto drugo, u ovom slučaju transfere.

„Vlada Kosova, kao što demokratske vlade imaju moć da donose klauzule, kada su stvari zabranjene, u demokratskoj vlasti moraju da traže i pronađu načine da se stvarima koje predlažu, ne zabranjuju druge stvari, kao što su transferi. Treba razgovarati sa ljudima koji imaju direktan uticaj, reč je o novcu Srba, pravi kanal je da se vodi dijalog“, naglasio je francuski ambasador.

Zijade zabrinuto prati primenu uredbe CBK

Lajčak „pažljivo prati“ dešavanja u vezi sa Uredbom CBK

Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje…

Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog…

Rode: Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru, suprotne od smanjenja tenzija

I OEBS reagovao, poručuju da „zaštita dobrobiti pogođenih zajednica“ treba da bude prioritet pre sprovođenja—

EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i…


Dimitrijević: Vlast u Prištini ruši jedan od poslednjih pozitivnih primera suživota

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.