EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

Foto: RTK2

Status preostalih srpskih institucija na Kosovu predviđeno je da se reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine a kroz uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, potvrdila je Evropska unija, po isteku nedelje živih aktivnosti kosovskog MUP-a i ministarstva za administraciju i lokalnu upravu na gašenju privremenih organa na Gori i u Metohiji, upadu u prostorije nevladine organizacije CPT u Gračanici.

Nakon sinoćnjeg saopštenja ambasade SAD u Prištini, stiže i reakcija Evropske unije o najnovijim policijskim operacijama protiv subjekata pod upravom Srbije.

„Evropska unija je sa velikom zabrinutošću primetila ovonedeljne akcije Specijalne policije u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u opštinama Dragash/Dragaš, Peje/Pec, Istog/Istok i Kline/Klina i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i Tolerancija u Prištini. Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, navodi EU u najnovijem saopštenju.

Predviđeno je da se status ovih struktura reši u okviru Dijaloga uz podršku EU, a u vezi sa uspostavljanjem Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, dodaju.

Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se pozabavi ovim pitanjima kroz Dijalog koji vodi EU.

Inače, u ovom se saopštenju ne spominje jučerašnja akcija privođenja radnika Pošte Srbije, kada je novac u dinarskoj valuti, koji je nošen stanovnicima nekoliko metohijskih mesta za penzije i socijalna davanja, oduzet.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.