I OEBS reagovao, poručuju da „zaštita dobrobiti pogođenih zajednica“ treba da bude prioritet pre sprovođenja odluka iz Prištine

„Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama“, procenio je OEBS.

Posle svojih međunarodnih kolega na izmaku nedelje živih aktivnosti kosovskog MUP-a i ministarstva za administraciju i lokalnu upravu – na gašenju privremenih organa na Gori i u Metohiji, te upadu u prostorije nevladine organizacije CPT u Gračanici, oglasila se i evropska organizacija za bezbednost.

Oni su svoju prethodnu procenu, uz poruku da zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka, objavili na samom kraju svog saopštenja.

Na početku navode da su „pažljivo pratili“ nedavne odluke i radnje kosovskih institucija, uključujući uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama.

„Misija je zabrinuta da će ova uredba imati ozbiljan uticaj, posebno na one stanovnike koji primaju uplate u dinarima“, navode dalje.

Dodaju i to da su „primili k znanju naglašeno prihvatanje kosovskih institucija“ o tome da će biti posledica po te stanovnike, te njihovu spremnost da obezbede prelazni period i ulože napore u „bolju komunikaciju kako bi se izbegle poteškoće i nedostatak jasnoće za one koji su pogođeni“.

Od suštinskog je značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče – poručuje OEBS, uz dodatak:

Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika.

Rode: Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru, suprotne od smanjenja tenzija

EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i…


Dimitrijević: Vlast u Prištini ruši jedan od poslednjih pozitivnih primera suživotaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.