Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog Uredbe CBK

FOTO: Kim

Ukoliko vlada ne bude želela da bude naš partner kada su u pitanju ovako osetljiva pitanja, to će imati posledice na kvalitet našeg daljeg partnerstva, izjavio je danas američki ambasador na Kosovu.

Džefri Hovenijer medijima se obratio tek po novom završenom sastanku diplomatskih predstavnika Zapada sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem i kosovskim ministrom finansija, Hekuranom Muratijem.

Hovenijer kaže – i danas se razgovaralo o pitanjima na kojima se već radi, odnosno kako da se „osigura to da Uredba koju je usvojila Centralna banka Kosova – neopravdano ne utiče na elemente kosovskog društva“.

Iako svi oni zajedno, i danas je ponovio, priznaju i poštuju ulogu Centralne banke Kosova i podržavaju njene napore da ne dođe do pranja novca i sličnih radnji, istovremeno su svi visoko zabrinuti zbog načina na koji se uredba sporovodi.

Građanima najviše nedostaju informacije, kazao je Hovenijer, a Uredba nije uzela u obzir stvarne probleme građana na koje će uticati.

„Vrlo smo uvereni u to da ne postoji dovoljno jaka javna kampanja koja to objašnjava. Tako da dok mi apsolutno poštujemo i u potpunosti pozdravljamo primenu Ustava Kosova, istovremeno priznajući i poštujući ulogu CBK u finansijskom sektoru, a SAD su i same igrale važnu ulogu i podržale te institucije kako bi one bile sposobne da svoje obavljaju svoje obaveze efikasno i efektivno, kroz treninge, savete i ostalo i naravno podržavamo napore da se izbegne finansijsko pranje novca i stvari poput tih, mi smo istovremeno duboko zabrinuti zbog načina na koji se ova Uredba sprovodi, jer verujemo da u obzir nije uzeta stvarnost i zabrinutost pomenutih zajednica“. 

Otkriva da su na sastanku danas i svi ostali diplomatski predstavnici zauzeli skoro identičan stav, kada je u pitanju briga kako se uredba sporovodi.

„Kako će pojedinci koji ostvaruju dinarska primanja i koji ih preuzimaju preko Pošte, nastaviti da uzimaju svoja davanja?“ – i danas je upitao Hovenijer.

Na pitanja novinara o tome da li ima naznaka da kosovska vlada promeni odluku, izričit je bio i danas da on ne govori o stavovima vlade, već zvaničnih Sjedinjenih Američkih Država.

A njihov je stav da kosovska vlada treba da odloži primenu odluke, a da tokom prelaznog perioda radi na što boljem informisanju. Za to, istakao je, potrebno je dosta vremena.

„Zalažemo se za način primene Uredbe koja je usklađenija sa evropskim standardima, a to se pre svega tiče obezbeđivanju dovoljno vremena za informisanje građana, prilagođavanje i obezbeđivanje njihovih finansijskih primanja. Vlada je dala prelazni period i mogla bi upravo ovo vreme da iskoristi kako bi zabrinutost i srpske zajednice i međunarodnih partnera uzela u obzir“.

Hovenijer ističe da su upravo ovako osetljiva pitanja – pitanja kada je potrebno partnerstvo SAD i kosovske vlade.

„Ovo su stvari kada je potrebno naše partnerstvo. Da vlada bude voljna i da bude naš partner u rešavanju ovih zabrinutosti. Ovo će i proširiti naše partnerstvo. Ukoliko vlada ne bude želela da bude naš partner kada su u pitanju ovako osetljiva pitanja, to će imati posledice na kvalitet našeg partnerstva“, naglasio je na kraju američki ambasador.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.