Hovenijer: Kada bi moja vlada počela da radi stvari koje bi mojoj deci otežale obrazovanje ili našoj porodici pristup pedijatru, bio bih prilično nesrećan

FOTO: KoSSev

SAD očekuju od kosovskih vlasti da obezbede to da primaoci beneficija u srpskim dinarima koji su zaplenjeni 3. februara dobiju ove isplate bez odlaganja, poručio je američki ambasador Džefri Hovenijer.

„Kao što sam rekao u svojoj izjavi tokom vikenda, mi smo duboko zabrinuti zbog onih akcija koje imaju direktan i negativan uticaj na kosovske Srbe, ali i na druge manjinske zajednice. Zaplena dinara 3. februara namenjenog za isplatu socijalnih davanja iz Srbije je jedan primer ovih akcija“, kazao je Hovenijer u intervjuu za RTV Kim.

„Posebno za ove isplate, očekujemo od kosovskih vlasti da obezbede da primaoci ovih beneficija dobiju ove isplate bez odlaganja“, naglasio je.

„Znate, ja sam roditelj i podigao sam četvoro dece. Kada bi moja vlada počela da radi stvari koje bi mojoj deci otežale to da idu u školu i da se obrazuju, ili našoj porodici pristup pedijatru, bio bih prilično nesrećan. Osećao bih da moja vlada ne obraća pažnju na stvari koje direktno utiču na mene i moju porodicu. Dakle, govorim samo kao ljudsko biće. Većina nas želi da naše porodice žive u uslovima dostojanstva i sigurnosti, da imaju dobro obrazovanje, da imaju dobru zdravstvenu zaštitu, da imaju predvidljivost. Želim da moj deda prima penziju svakog meseca. I manje bi me brinula banka u koju ide, a više da ima novac da kupi hleb“.

 

Potvrdio je da ostaje zahtev da Kosovo odloži sprovođenje Uredbe Centralne banke Kosova, sve dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, ne uspostavi „jasan način“ isplate srpskih primanja i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome „kako će se nastaviti sa isplatom njihovih beneficija“.

Sa druge strane, SAD poštuje pravo Centralne banke i kosovske vlade da uređuju finansijski sektor, međutim Hovenijer naglašava:

„Ovo je tako osetljivo pitanje“.

I zbog toga reagovanje kosovskih vlasti ima direktan uticaj na kvalitet partnerstva Kosova sa SAD, ponovio je i u ovom intervjuu.

Za SAD važno da građani ostvare pravo na opoziv gradonačelnika ukoliko to odluče

Govoreći o situaciji sa izborima na Severu, SAD smatraju da je važno da građani imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na opoziv izabranih zvaničnika, ukoliko to odluče, ponovivši očekivanje da će Vlada Kosova učiniti sve što može da obezbedi da svi njeni građani, bez obzira na etničku pripadnost, mogu da žive u uslovima dostojanstva i bezbednosti.

Hitno napred ka ZSO

Naveo je i da Vlada Kosova “hitno mora da krene dalje po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO)”.

“Uvek smo videli ZSO kao mehanizam preko kojeg Srbija može da nastavi da pruža ovu (finansijsku) podršku na način koji je u skladu sa zahtevima Kosova i transparentan za Vladu Kosova”, saopštio je ambasador.

Upitan kako dalje kada je ZSO u pitanju, ambasador je naglasio da postoji način za dalje postupanje, a to su postignuti Evropski sporazum i prateći Ohridski aneks.

“Sporazume koje su Kosovo i Srbija postigli prošle godine u Briselu i Ohridu. Imamo dobar Sporazum i Aneks za implementaciju i sada očekujemo da i Kosovo i Srbija počnu da u potpunosti sprovode sve svoje obaveze. Za Kosovo, to znači da zahtevamo momentalni napredak po pitanju ZSO. Sjedinjene Države i dalje će biti aktivno angažovane, u koordinaciji sa našim partnerima iz EU, da pomognu Srbiji i Kosovu u tome da implementacija funkcioniše u potrazi za predvidljivim i mirnim odnosima”.

Zemlja Visokim Dečanima pitanje prava, a ne religija ili etničko pitanje

Komentarišući situaciju u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani, ponovio je da se u tom slučaju radi o vladavini prava.

“A ne o etničkoj pripadnosti, politici ili veroispovesti. Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiže zemljište“.

Hovenijer kaže da poštovanje sudskih odluka nije stvar izbora.

„A svakako nije niti stvar pregovaranja, politikanstva ili sklapanja dogovora. Stalna kašnjenja u poštovanju zakona dovode u pitanje posvećenost Kosova jednakoj pravdi, odgovornosti, transparentnosti i poštovanju imovinskih prava”, podsetio je on.

„Ovakve stvari su opasne i moramo da pazimo kako dobijamo naše vesti i čemu verujemo. Moj najbolji savet svakome ko čita vesti je da nađe nekoliko pouzdanih izvora informacija i da ih redovno proverava. I definitivno se ne oslanjam na društvene mreže ili Vatsap (WhatsApp) grupe za svoje vesti – gledam proverene informativne internet stranice za koje znam da su pouzdane“.

Pročitajte još:

Rode: Ne kritikujemo Uredbu CBK, već način primene, nije vreme za eskalaciju, već za dijalog

Gero: Uredbu CBK-a treba suspendovati, potrebno više informacija i konsultacija

Zijade zabrinuto prati primenu uredbe CBK

Lajčak „pažljivo prati“ dešavanja u vezi sa Uredbom CBK

Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje…

Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog…

Rode: Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru, suprotne od smanjenja tenzija

I OEBS reagovao, poručuju da „zaštita dobrobiti pogođenih zajednica“ treba da bude prioritet pre sprovođenja—

EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i…


Dimitrijević: Vlast u Prištini ruši jedan od poslednjih pozitivnih primera suživotaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.